Την ευκαιρία δημιουργήσουν πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό αλλά και να δώσουν στους μαθητές τους τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τρόπο ζωντανό και συναρπαστικό με την ιστορία, τη γνώση και την εμπειρία που διαφυλάττουν τα μουσεία των Χανίων, είχαν οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο επιμορφωτικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Γραφείων Σχολικών Συμβούλων Δημοτικής και Προσχολικής Εκπαίδευσης και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Χανίων και τα Μουσεία του Νομού.
Το εκπαιδευτικό υλικό που δημιούργησαν οι περίπου 60 εκπαιδευτικοί που παρακολούθησαν το 6μηνο σεμινάριο παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση με θέμα “Εκπαιδευτικές δράσεις σε μουσειακά περιβάλλοντα” που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Χανίων.
ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ
«Η φιλοσοφία αυτής της δράσης ήταν να πλησιάσουμε το μουσείο εναλλακτικά -όχι σαν ένα γκρίζο, μουντό χώρο- και να δώσουμε στα παιδιά την ευκαιρία να παίξουν να δημιουργήσουν, να εμπνευστούν», σημείωσε η σχολική σύμβουλος πρωτοβάθμιας στην 4η Περιφέρεια Χανίων Μαργαρίτα Γερούκη και πρόσθεσε: «Για παράδειγμα κάποιοι εκπαιδευτικοί εμπνεύστηκαν την ιδέα ενός κυνηγιού θησαυρού και χρησιμοποίησαν το αρχαιολογικό μουσείο της Κισάμου και τη Μονή Αρκαδίου. Ήταν μια τρομερή εμπειρία ειδικά για παιδιά διότι ξαφνικά ένα μουσείο, που συνήθως είναι ένας χώρος στατικός, έγινε ένας χώρος ανακάλυψης, διερεύνησης και ομαδικής συμμετοχής καθώς τα παιδιά έπρεπε να κάνουν ομάδες και να λύσουν γρίφους και συγχρόνως έγινε κι ένας χώρος απόλυτης ευτυχίας όταν κατάφερναν και έλυναν το μυστήριο».
Με αυτό τον τρόπο τόνισε η κα Γερούκη επιτεύχθηκε και ο στόχος του προγράμματος που ήταν να κάνουν οι εκπαιδευτικοί τα παιδιά «να αγαπήσουν το μουσείο, τον πολιτισμό, τη γνώση και να περάσουν καλά».
Τα οφέλη, ωστόσο, ήταν πολλαπλά και για τους εκπαιδευτικούς όπως υπογράμμισε η σχολική σύμβουλος 1ης Περιφέρειας Χανίων Αθηνά Ντούλια: «Καταρχήν καταφέραμε να φέρουμε τα μουσεία μέσα στα σχολεία μας και μάθανε οι εκπαιδευτικοί, με τη βοήθεια και τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, να υλοποιούν μόνοι τους εκπαιδευτικά προγράμματα, κάτι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα τώρα με την οικονομική κρίση που ένα σχολείο δεν μπορεί να μεταφέρει τα παιδιά».
ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟ
Ο σχολικός σύμβουλος της 5ης Περιφέρειας Χανίων Αντώνης Μυλωνάκης επεσήμανε ότι μέσα από το σεμινάριο οι εκπαιδευτικοί απέκτησαν ένα ακόμα πολύτιμο εργαλείο για την εκπαιδευτική διαδικασία.
«Το σημαντικότερο κέρδος ήταν ο νέος παιδαγωγικός τρόπος προσέγγισης ενός μουσείου και μουσειακού περιβάλλοντος. Κι αυτό γιατί το σεμινάριο δεν περιορίστηκε στη γνωριμία με τα μουσεία αλλά και τη διαμόρφωση στάσεων κουλτούρας μουσειακής εκπαίδευσης που χρειάζεται να καλλιεργήσουμε στη χώρα μας. Νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς».
Επίσης, ο κ. Μυλωνάκης αναφέρθηκε στους νέους μουσειακούς χώρους που δεν έχουν ακόμα ανοίξει για το κοινό, όπως το παλιό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Αγιάς, και τόνισε ότι κάθε μουσειακός χώρος δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να συνδέσουν τη γνώση με το περιβάλλον που ζουν και διδάσκουν, φέρνοντας τους μαθητές τους συγχρόνως σε επαφή με την τοπική ιστορία, τη λαογραφία κ.λπ..
«Τα Χανιά έχουν ένα μεγάλο μουσειακό απόθεμα, ένα σύνολο περίπου 60 μουσείων και μουσειακών συλλογών οι οποίες έχουν ανάγκη από κοινό», σχολίασε από την πλευρά του ο σχολικός σύμβουλος στη 2η Περιφέρεια Χανίων Χάρης Στρατιδάκης και πρόσθεσε: «Και το κοινό δεν είναι ο μέσος Χανιώτης αλλά οι νεότερες γενιές που πρέπει να ξεφοβηθούν αυτούς τους χώρους, να τους επισκεφθούν και να έχουν μέσα αξιομνημόνευτες εμπειρίες». Ο κ. Στρατιδάκης σημείωσε ακόμα ότι εκτός από τους 60 εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν ενεργά στο σεμινάριο «επί 6 μήνες κάθε Παρασκευή και πολλά Σάββατα μετά από μια εξοντωτική εβδομάδα», υπήρχε ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός από εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονταν να συμμετέχουν. «Θέλω να πιστεύω ότι το σεμινάριο θα συνεχιστεί σε ένα δεύτερο επίπεδο ή τουλάχιστον θα το επαναλάβουμε για τους πολλαπλάσιους συναδέλφους που δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν φέτος λόγω του περιορισμού που υπήρχε στον αριθμό», ανέφερε ο κ. Στρατιδάκης ενώ καταλήγοντας ευχαρίστησε τη διευθύντρια των “Χανιώτικων Νέων” Ελια Κουμή για την ξενάγηση των εκπαιδευτικών που πραγματοποίησε στο πλαίσιο του σεμιναρίου στο Μουσείου Τυπογραφίας.
Τέλος, η προϊσταμένη του Τμήματος Διά Βίου Μάθησης Παιδείας και Απασχόλησης της Π.Ε. Χανίων κα Κατερίνα Ζομπανάκη τόνισε ότι η Περιφερειακή Ενότητα «βρίσκεται στο πλευρό των σχολικών συμβούλων που πράγματι αποτελούν ξεχωριστά παραδείγματα, άοκνης προσπάθειας και αφιλοκερδούς δράσης για να γίνουν τα παιδιά μας αυριανοί ολοκληρωμένοι πολίτες».