Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Αβοκάντο το φρούριο του μέλλοντος

Καινοτόμες καλλιεργητικές μεταρρυθμίσεις άρχισαν να εφαρμόζονται στην Κρήτη από επιχειρηματίες και ιδιώτες, ανοίγοντας νέους δρόμους στην ελαιοκομία και σε άλλες ποικιλίες οπωροκηπευτικών φυτών και φρούτων. Γίνεται εκμετάλλευση ακόμα και του κενού χώρου μεταξύ των ελαιόδεντρων, οπού φυτεύονται ορισμένα είδη οσπρίων και αρωματικών.

Τελευταίως, ευδοκίμησε η ιδέα καλλιέργειας του αβοκάντο, ενός τροπικού φρούτου, του οποίου η ύπαρξη από μερίδα περιβαλλοντολόγων είναι επικριτική.

Πληροφορίες γι’ αυτό το φρούτο, η καταγωγή του οποίου είναι το Μεξικό και καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις νότια της Πορτογαλίας, προέρχονται από το διαδίκτυο και από ιστοσελίδες με συμβουλές υγείας. Πρόκειται για ωφέλιμο φρούτο για τον άνθρωπο. Έχει μεγάλη διατροφική αξία και περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά φυτικά έλαια, τα λεγόμενα «καλά λιπαρά», ενώ συμβάλλει στη μείωση των κακών λιπαρών ουσιών του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, δρα κατά της χοληστερίνης, των καρδιακών παθήσεων και των καρκινικών κυττάρων. Σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και βοηθά το κεντρικό νευρικό σύστημα, μειώνοντας τον κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους και πολλών άλλων ψυχικών διαταραχών.

Το αβοκάντο έχει και τα αρνητικά του σημεία, διότι συμμετέχει στη δημιουργία περιβαλλοντικών προβλημάτων. Δύο καρποί αβοκάντο “απεικονίζουν” 850 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα, δύο φορές περισσότερο απ’ όσο ένα κιλό μπανάνες και τρεις φορές από έναν καφέ καπουτσίνο. Τα δενδρύλια παράγουν καρπούς μετά 10 χρόνια από τη φύτευση τους, εκτός αν εμβολιαστούν, οπότε ο χρόνος περιορίζεται στο μισό. Είναι από τα πλέον απαιτητικά δέντρα. Θέλουν δύο τόνους νερό, για να παράξουν ένα κιλό καρπό. Όπου υπάρχουν τέτοιες καλλιέργειες, δημιουργούνται περιβαλλοντικά προβλήματα λόγω και της εκτεταμένης άντλησης νερού απ’ το υπέδαφος.

Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, είναι πολλά τα οφέλη από την κατανάλωση του ακριβού αυτού τροπικού φρούτου και καλό θα ήταν να επεκταθεί η καλλιέργεια του στην Ελλάδα, που, τηρουμένων των αναλογιών, υπάρχουν άφθονα ύδατα σε πολλές περιοχές της χώρας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα