Μουσείο Τυπογραφείας

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ!

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Αύγουστος είναι ο κατεξοχήν μήνας του καλοκαιριού, της μεγάλης θρησκευτικής γιορτής της κοιμήσεως της Θεοτόκου, των διακοπών, των αδειών, της ξεγνοιασιάς…!
Σύμφωνα με την παράδοση, το έτος  8 π. Χ. ο Αύγουστος Καίσαρας , ο πρώτος Ρωμαίος Αυτοκράτορας, του έδωσε το όνομά του χωρίς την προσθήκη μίας ημέρας από τον Φεβρουάριο (όπως λανθασμένα αναγράφεται σε ορισμένες αναφορές). Λέγεται ότι ο Αύγουστος έβαλε τον μήνα σε αυτή την θέση, για να τιμήσει τον θάνατο της Κλεοπάτρας η οποία, όπως λέγεται, έθεσε τέλος στη ζωή της στις 12 Αυγούστου του 30 π. Χ.. Κατά το Βυζαντινό ημερολόγιο που ακολουθεί ακόμη και σήμερα η Ορθόδοξη  Εκκλησία, και το οποίο αρχίζει τον Σεπτέμβριο, ήταν ο τελευταίος μήνας του χρόνου κι έτσι η 31 Αυγούστου γιορτάζονταν ως παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Αστρονομικά, ο ήλιος βρίσκεται στην αρχή του μήνα στον αστερισμό του Καρκίνου (21 Ιουλίου έως 9 Αυγούστου) και στο τέλος στον αστερισμό του Λέοντα (10 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου).
Είναι, πάντως αξιοπρόσεκτο το γεγονός, πως αν και στις 15 Αυγούστου πέθανε η Θεοτόκος, γιορτάζεται από τη χριστιανική παράδοση ως χαρμόσυνο γεγονός και παντού στην επικράτεια, μετά από 15 ημέρες νηστείας, στήνονται πανηγύρια, γλέντια και χοροί!
Μέσα από την παροιμία: «Αύγουστε καλέ μου μήνα, να ‘σουν δυο φορές το χρόνο»,  είναι συμπυκνωμένη όλη η μεγαλοπρέπεια και το μεγαλείο του μήνα, με αποκορύφωμα τον Δεκαπενταύγουστο,  ένα  «Πάσχα στην καρδιά του καλοκαιριού», φορτιστής σώματος και ψυχής για το επερχόμενο φθινόπωρο και χειμώνα!  Κάθε μοναστήρι, εξωκκλήσι, ναός έχει την τιμητική του, που κατακλύζονται από χιλιάδες πιστούς για να ανάψουν ένα κεράκι προς τιμή της Μητέρας όλου του κόσμου, της Παναγίας! Στο πρόσωπο της Θεοτόκου βρίσκουν παρηγοριά γενιές και γενιές ανθρώπων, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους για μια πιο ανώδυνη ζωή, χωρίς στενοχώριες και βάσανα! Ό άνθρωπος έχει τόση μεγάλη ανάγκη να  του τείνει κάποιος «χείρα βοηθείας», να τον βοηθήσει στα χιλιάδες προβλήματά του, να ανακουφίσει τον πόνο του, να πάρει δύναμη να συνεχίσει τη ζωή του!
Ο Αύγουστος με τον καθαρό και ξάστερο ουρανό, με την ξακουστή πανσέληνο, τον υπέρλαμπρο ήλιο, μας δίνει το έναυσμα για μια νέα αρχή, για νέα όνειρα για την επόμενη μέρα! Μια μέρα γεμάτη με  αυτοπεποίθηση, με καλύτερη διάθεση, με θετική ενέργεια για πιο αισιόδοξο μέλλον, χωρίς το φόβο της καταστροφής του πλανήτη μας, χωρίς κινδυνολογίες από το…μέλλον!

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.