Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Αθλητικές υποδοµές και νεολαία

Η εµπλοκή όλων µας µε τα κοινά, έχει ένα σαφές πρόταγµα· να βελτιώσουµε τις συνθήκες και την ποιότητα ζωής µας, και κυρίως των νέων ανθρώπων.

Ο αθλητισµός στα υπέροχα Χανιά -και µιλώ ευρύτερα- είναι πυλώνας για την ποιότητα ζωής, την υγεία και την ισορροπία των παιδιών µας. Ειδικά µε την µάστιγα της οθόνης που τα κατατρέχει. Όµως, η προηγούµενη δεκαπενταετία άφησε πίσω τις αθλητικές  υποδοµές, για λόγους που δεν έχει -πλέον- ουσία να αναλύσουµε.
Μόνο η Περιφέρεια µε στοχευµένες παρεµβάσεις κράτησε τις εγκαταστάσεις ζωντανές.
Ήρθε λοιπόν η ώρα , µε µπροστάρη τον Σταύρο Αρναουτάκη, να προχωρήσουµε µπροστά , γιατί έχει δείξει ότι και θέλει και µπορεί .
Το κολυµβητήριο της Νέας Χώρας πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθεί, ως συµπληρωµατική εγκατάσταση. Η ανάπτυξη θα επέλθει απ’ την ριζική ανακατασκευή του κολυµβητηρίου στο Ακρωτήρι.

ΧΑΝΙΑ

Το ιστορικό Εθνικό Στάδιο, χρήζει αναβάθµισης και µόνο τα πλάνο µε παράλληλη κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ θα το µετατρέψει σε εγκατάσταση υπερτοπικού ενδιαφέροντος.
Ρίψεις-στιβος: υπάρχει πρόβλεψη για κατασκευή σε χώρο του Πολυτεχνείου αθλητικού κέντρου όµως είναι σε πρώιµο στάδιο. Επιβάλλεται να προχωρήσει και θα προχωρήσει.
Αθλήµατα Σάλας: η κατασκευή ενός ακόµη περιφερειακού κλειστού γυµναστηρίου ή τύπου « φούσκας» είναι εφικτή και απαραίτητη παρέµβαση.
Τέλος, η  αδειοδότηση, νοµιµοποίηση και επένδυση στα  γήπεδα ποδοσφαίρου, Μοναχή Ελιά, Αγιοι Απόστολοι, Νεροκούρου, Σούδα, Τσικαλαριά , Αγία Μαρίνα, και η κατασκευή τουλάχιστον αθλητικών κέντρων µε γήπεδα  8χ8 σε Πασακάκι,Χαλέπα και Παχιανά, θα δώσει στα παιδιά µας διέξοδο.
Η ολοκλήρωση του  αθλητικού κέντρου Στερνών σε συνδυασµό µε την δροµολόγηση του ποδηλατοδροµίου, αναβαθµίζουν το Ακρωτήρι, αλλά υπάρχει δρόµος µέχρι τότε .

ΑΠΟΚΟΡΩΝΑΣ – ΚΙΣΣΑΜΟΣ

Η ανάπτυξη του ναυταθλητισµού ευνοεί και χρήζουν σαφέστατα επενδύσεις σε αυτόν τοµέα( πχ λίµνη Κουρνά, κόλπος Κισσάµου,κολπος Σούδας  ) , ενώ σε συνδυασµό µε την τεράστια τουριστική τους ανάπτυξη η κατασκευή γηπέδων τένις και γκολφ θα έδινε τεράστια ώθηση και θα άνοιγε νέες αγορές. Ξεκάθαρα και οι δύο περιοχές µπορούν να συντηρήσουν και µικρου µεγέθους  κολυµβητήρια. Ειδικά για το Καστέλι η εκ βάθρων ανακατασκευή του εθνικού σταδίου είναι µονόδροµος.

ΣΦΑΚΙΑ – ΣΕΛΙΝΟ

Ο µικρός πληθυσµός και η απόσταση δεν µπορούν να τα αποκλείσουν από τις αθλητικές επενδύσεις. Ένα κλειστό γυµναστήριο επιβάλλεται σε κάθε περιοχή κεντροβαρικά και η συντήρηση των υφιστάµενων γηπέδων είναι επιβεβληµένη.
Η παλαιότερη σκέψη για χιονοδροµικό κέντρο στα Σφακιά , µε τις νέες εφαρµογές της τεχνολογίας δεν αποκλείεται έχει όµως ουσιαστικές δυσκολίες.

ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ

Η “ναυαρχίδα” της τοπικής,  τουριστικής µας βιοµηχανίας δεν γίνεται να µην στηριχτεί µε αξιοποίηση τµήµατος του παλιού αεροδροµίου ,µε χωροθέτηση εγκαταστάσεων γκολφ , τένις ή ναυταθλητισµού. Η ολοκλήρωση ανακατασκευή των γηπέδων Αλικιανού, Μοδίου και Βουκολιών , πάντα µε την περιφέρεια παρούσα επιβεβαιώνει το υπαρκτό ενδιαφέρον.
Όλα τα παραπάνω, για να προχωρήσουν θέλουν όραµα, σχέδιο, προτεραιοποίηση  και αρµονική συνεργασία µε την κεντρική διοίκηση και τους δήµους . Εκτιµώ ότι οι συνθήκες ευνοούν.
Προφανώς δεν ανακαλύπτω τον τροχό , όµως η δική µου θέση ως άνθρωπος του αθλητισµού είναι σαφής. Οι επενδύσεις στον αθλητισµό, µε ότι οφέλη εγγυώνται για τον αθλητικό τουρισµό , είναι επενδύσεις  για το παρόν και το µέλλον. Επενδύσεις µε άµεση αντποδοτικοτητα και επένδυσεις που συνδυαζόµενες µε την ραγδαία ανάπτυξη που έρχεται την πενταετία των υποδοµών που ξεκινά, θα καθορίσουν την Κρήτη του 2030 και 2040 που οραµατιζόµαστε και σχεδιάζουµε.
Για τα παιδιά µας, για την Κρήτη µας.
 
*Ο Γιάννης Σπυριδάκης είναι υποψήφιος περιφερειακός σύµβουλος Χανίων µε την παράταξη “Για την Κρήτη µας, συνεχίζουµε” µε επικεφαλής τον Σταύρο Αρναουτάκη


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα