Παρασκευή, 30 Ιουλίου, 2021

Αστική και αγροτική περιουσία στο εδώλιο

Ζούμε μια κατάσταση ίσως τη δυσκολότερη αυτής της περιόδου. Η κυβέρνηση στην ανάγκη να εισπράξει 2,9 δισ. ευρώ, κατ’ απαίτηση της τρόϊκας, προχώρησε στην μονιμοποίηση του ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι Βενιζέλου) και προετοιμάζεται στη θεσμοθέτηση ανάλγητου φόρου όχι μόνο της αστικής, αλλά και της αγροτικής ακίνητης περιουσίας. Οι ανάγκες όμως, για την κάλυψη της “μαύρης τρύπας” κατά το ΥΠ.ΟΙΚ. δεν υπερβαίνουν το ποσό των 0,8 δισ. ευρώ. Με βάση αυτό πήγε ο κ. Στουρνάρας στο Γιούρογκρουπ, να τους πείσει να μην επιμείνουν στα 2,9 δισ. ευρώ. Πίστευε ότι θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα πολιτικά και να καμφθεί η αδιαλλαξία τους.
Στο Γιούρογκρουπ δεν επείσθηκαν ότι παρά τα μέτρα, που πήραμε και αυτά που τους βεβαιώνουμε πως θα πάρουμε, τα οικονομικά θα βελτιωθούν. Ο Ολλανδός μάλιστα, πρόεδρος της Ευρωζώνης Ντάϊσελμπλούμ υπενθύμισε, ότι έχουμε πολύ δρόμο να κάνουμε σε διαπραγματεύσεις και οι Ευρωπαίοι πρέπει να βεβαιωθούν, ότι είμαστε προσηλωμένοι να εφαρμόσουμε τις δεσμεύσεις μας και πρότεινε από τώρα να θεσμοθετήσουμε μέτρα μέχρι και το 2015. Ο επικεφαλής του Εuroworking Τομας Βίζερ εξεφράσθη με αναισθησία, όσον αφορά τη χορήγηση των δόσεων λέγοντας: «πρώτα σκι και μετά τα λεφτά για την Ελλάδα»!!
Δεν φθάνει ότι από λάθη δικά τους οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου κατάντησαν επαίτες, κοροϊδεύουν κιόλας ενδιαφερόμενοι για τις χειμερινές τους διακοπές!! Εκβιάζουν δε λέγοντας ότι σκέπτονται να τροποποιήσουν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ (1991), ώστε «όσα κράτη δεν πληρούν τα κριτήρια, να εγκαταλείπουν προσωρινά την Ευρωζώνη». Χτυπούν το καμπανάκι για τους υπό χρεωκοπίαν τελούντες να το έχουν υπ’ όψη τους και να παίρνουν τα μέτρα που τους υποδεικνύουν. Εκεί βρισκόμαστε να μας λένε δυσάρεστα, να μην μας προϊδεάζουν ευχάριστα. Αδιαφορούν για τα προβλήματα της περιφέρειας και πάνε για σκι! Δεν λύνουν τα προβλήματά της, για να ’χουν τους λαούς στο χέρι τους. Δεν βλέπουν ότι ο κίνδυνος για όλη την Ευρώπη ξεκινά απ’ την Ελλάδα. Αλλα κουβεντιάζουν μεταξύ τους, άλλα λένε στους τροϊκανούς να μας πουν και άλλα ανακοινώνουν στο Γιουρογκρουπ.
Τώρα συζητήσεις επί συζητήσεων γίνονται μεταξύ των βουλευτών για τους φόρους επί των ακινήτων, πώς θα ισχύσει και πώς θ’ αντιμετωπισθεί αυτή η σύνθετη φορολογική διαδικασία. Ιδίως οι βουλευτές της περιφέρειας Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, διότι γνωρίζουν πολύ καλά, ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις για κοινωνικές αναταραχές, λόγω της υπερφορολόγησης, με συνέπεια στις επόμενες εκλογές να μην είναι βουλευτές. Η πολιτεία δεν προσπαθεί να ξεπεράσει την κατάσταση με μείωση των αντικειμενικών αξιών του 2007 στις τρέχουσες εμπορικές τιμές, ώστε η φορολογία να γίνει πιο δίκαιη.
Στην κυβέρνηση τους “κόλλησε” ότι όποιοι πληρώνουν, πρέπει να “στραγγίζονται” λες και φταίνε για την κατάντια μας. Και αν κάποιος ένεκα της φορολογικής πίεσης θελήσει ν’ ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του νόμου και μη έχοντας ρευστότητα προτιμήσει έναντι των οφειλών του να μεταβιβάσει ένα ακίνητο στην εφορία, αυτή δεν το δέχεται. Στην περίπτωση που το δεχθεί, θα το υπολογίσει με την εμπορική του αξία και όχι με την αντικειμενική, με την οποίαν το φορολογεί.
Αν η Τρόϊκα ας πούμε, απαιτούσε 8-10 δισ. ευρώ, θα τα ’παιρναν απ’ τα ακίνητα εφέσον δεν έβαζαν χέρι στους μισθούς; Γιατί δεν φορολογούν τα μεγάλα κέρδη των πλουσίων; Πώς συμβαίνει οι Τράπεζες που ανακεφαλαιώθηκαν με δανεικά του κράτους, όταν κερδίζουν, να παίρνουν τα κέρδη και όταν χάνουν να τα πληρώνουν οι πολίτες; Οι φορολογούμενοι εισφέρουν σύμφωνα με τη δυνατότητά τους από χρήματα, που κερδίζουν και όχι από ακίνητα, που δεν αποφέρουν εισόδημα.
Τι έχει συμβεί; Θα καταλήξουν να “φαγωθούν” μεταξύ τους αστοί και αγρότες. Εβαλαν στη φορολογία τα αγροτικά ακίνητα. Επειδή η γη δεν φορολογείται εκτός από κάποια συμβολική εισφορά, διότι θεωρείται “εργαλείο δουλειάς”, τη βγάζουν έξω και το βάρος πέφτει στα αστικά ακίνητα. Τούτο οδηγεί τους ιδιοκτήτες στην άρνηση της περιουσίας τους.
Τέτοια φαινόμενα για την ελληνική πραγματικότητα είναι ανήκουστα. Η κατάσταση δε θα γίνει εκρηκτική, αν η κυβέρνηση ενδώσει στις απαιτήσεις της Τρόϊκας να “ξεπαγώσει” τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας!!!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες