Τη διάσταση του προβλήματος αυτού, αλλά και τις καθημερινές πρακτικές λύσεις και διεξόδους που έχει κάποιος, ώστε να προστατέψει την υγεία του μέσα από τη σωστή διατροφή, έχει ως σκοπό να αναδείξει το πρόγραμμα διατροφικής παρέμβασης που διοργανώνει ο Δήμος Χανίων – Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής σε συνεργασία με το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης.
«Στόχος του προγράμματος είναι η πρόληψη ασθενειών που έχουν να κάνουν είτε με τον διαβήτη, είτε με προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά, την παχυσαρκία κ.λπ.», σημείωσε η εκπρόσωπος του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης κα Ελένη Αλεξίου και τόνισε ότι η βασική αρχή που φιλοδοξεί το πρόγραμμα να περάσει στους συμμετέχοντες είναι ότι θα πρέπει καθημερινά να ακολουθείται μια ισορροπημένη διατροφή που θα βασίζεται στις αρχές της ποικιλίας και του μέτρου.
Στο ερώτημα πόσο εύκολο είναι να συνδυάσει κανείς τον σύγχρονο τρόπο ζωής με την ισορροπημένη διατροφή η κα Αλεξίου υπογράμμισε ότι «πρωτίστως η σωστή διατροφή είναι θέμα αποφασιστικότητας του κάθε ατόμου και το πόσο θέλει να υιοθετήσει τις κατάλληλες αρχές και να τις εντάξει στο πρόγραμμά του, ώστε να του γίνουν μια καθημερινή συνήθεια».
Σε ό,τι αφορά δε τη σχέση διατροφής και υγείας η κα Αλεξίου επεσήμανε ότι «από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας έχει καταδειχθεί ότι η υγεία σχετίζεται άμεσα με τη διατροφή. Με βάση τις έρευνες έχει αποδειχθεί, ότι όντως η διατροφή μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας για την υγεία. Ετσι αυτό που θέλουμε να πετύχουμε κι εμείς -μέσα από το πρόγραμμα- είναι να μάθει ο κόσμος να τρώει σωστά, ώστε να προστατευτεί», ανέφερε η κα Αλεξίου, ενώ χαρακτήρισε την κρητική διατροφή ως πολύτιμο σύμμαχο σ’ αυτή την προσπάθεια λόγω της έμφασης που δίνει η κρητική κουζίνα στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών».
«Η κρητική διατροφή σαφέστατα αποτελεί πρότυπο της ισορροπημένης διατροφής λόγω των όσων συνθέτουν την κρητική κουζίνα και κυρίως των φρούτων και των λαχανικών που είναι άφθονα στο νησί, αλλά και του ελαιολάδου που όλα είναι τροφές που θεωρούνται οι πιο μεγάλοι φίλοι μιας σωστής διατροφής», υπογράμμισε η κα Αλεξίου και πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο πρότυπο διατροφής έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη σύγχρονη υπερκατανάλωση λιπαρών τροφών που οι τροφές αυτές ευθύνονται για την έξαρση σοβαρών παθήσεων που μαστίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες.
Παράλληλα, η κα Αλεξίου επεσήμανε και τη σημασία που έχει η καθημερινή άσκηση, η οποία σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή μπορούν να θωρακίσουν σημαντικά την υγεία του ανθρώπου.
Να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος γίνεται παρακολούθηση του βάρους των συμμετεχόντων, δίνονται συμβουλές και εξατομικευμένη διατροφή, ενώ απαντώνται απορίες – ερωτήσεις που έχουν όσοι παρακολουθούν το πρόγραμμα.
Οι επόμενες συναντήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου και την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου.