Το καλύτερο “φάρμακο” στην προαγωγή της υγείας και στην πρόληψη των ασθενειών είναι η παραδοσιακή κρητική διατροφή του 1960. Σύμφωνα με στοιχεία επιστημονικών μελετών, το 1960 οι άνδρες ηλικίας 40 ως 60 ετών στην Κρήτη, είχαν το χαμηλότερο βάρος και δείκτη μάζας σώματος σε σύγκριση με άλλους πληθυσμούς. Επίσης στο νησί είχαν τα λιγότερα κρούσματα στον τομέα των καρδιαγγειακών παθήσεων και αιφνιδίων θανάτων.
Τα παραπάνω τόνισε ο ομότιμος καθηγητής Κλινική Προληπτικής Ιατρικής & Διατροφής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αντώνης Καφάτος, μιλώντας σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας, με θέμα: “Παραδοσιακή διατροφή της Κρήτης σε αντίθεση με τη δυτική διατροφή στους Δείκτες Παιδικής Παχυσαρκίας”.
ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
«Πράγματι σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες η παραδοσιακή κρητική διατροφή αποτελεί διαχρονικά “ασπίδα” για τον ανθρώπινο οργανισμό στην πρόληψη των ασθενειών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καφάτος, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς στις μέρες μας τα πράγματα έχουν αλλάξει και η χώρα μας, μαζί με την Κρήτη, κατέχουν την πρώτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο στην παιδική παχυσαρκία».
Οπως εξήγησε ο κ. Καφάτος αυτό συμβαίνει γιατί οι Κρητικοί παρασυρμένοι από τον δυτικό τρόπο διατροφής ξέχασαν την παραδοσιακή διατροφή των προγόνων τους, ενώ ταυτόχρονα σήμερα ασκούνται πολύ λιγότερο σε καθημερινή βάση.
Μάλιστα η Κρήτη κινδυνεύει να “βουλιάξει” κάτω από το βάρος των κατοίκων της καθώς μετά από 45 χρόνια, δηλαδή το 2005, οι άνδρες της Κρήτης της ίδιας ηλικίας, 40 – 60 ετών, είχαν 20 κιλά περισσότερο σωματικό βάρος, σε σύγκριση με τους άνδρες της ίδιας ηλικίας το 1960.
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΤΟ 1960
Σύμφωνα με τον κ. Καφάτο, η διατροφή των Κρητικών το 1960 περιελάμβανε δημητριακά, αβγά, τυρί, μαύρο ψωμί, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο, ψάρι, κοτόπουλο και κόκκινο κρέας μια φορά το μήνα.
Η διατροφή αυτή συνοδευόταν από καθημερινή άσκηση που περιελάμβανε χειρωνακτικές εργασίες και περπάτημα. Επίσης πάνω από το 60% των ανδρών της Κρήτης το 1960 τηρούσε αυστηρά τις νηστείες της Εκκλησίας και δεν έτρωγε κρέας, γαλακτοκομικά και αβγά για περίπου 180 ημέρες τον χρόνο. Το ψάρι επιτρέπεται συχνότερα, ενώ τα θαλασσινά επιτρέπονται σε όλες τις νηστείες.
Η θρεπτική αξία των προϊόντων που καταναλώνουν οι άνθρωποι έχει μεγάλη σημασία καθώς σήμερα τα περισσότερα προσθέτουν μόνο βάρος στον οργανισμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καφάτος, 100 γραμμ. μπισκότα γεμιστά έχουν 524 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα μήλου μόλις 47 θερμίδες. Επίσης, 100 γραμμ. τηγανιτές πατάτες έχουν 530 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα ψητής πατάτας έχει μόλις 93.