Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ασύλητο μνημείο, ασύλληπτης αξίας

Όλοι οι Έλληνες, με κομμένη την ανάσα, αυτή τη χρονική συγκυρία, Αύγουστος 2014, παρακολουθούν τις ανασκαφικές έρευνες που συνεχίζονται στην Αμφίπολη Σερρών. Ωστόσο το τεράστιο αυτό γεγονός συνταράσσει και την παγκόσμια κοινή γνώμη, αφού όπως υποστηρίζουν πολλοί, στα έγκατα του αρχαίου λόφου μπορεί να κρύβεται ο τάφος των στρατηγών του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή της Ρωξάνης, της γυναίκας του ή ακόμα και ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου (356 π.Χ – 323 π.Χ.)! Πολλά ιστορικά γεγονότα εκτυλίχθηκαν στην περιοχή αυτή, τον 4ο αιώνα π.Χ. όπως αυτό της προετοιμασίας της εκστρατείας του Μ. Αλεξάνδρου στα βάθη της Ασίας. Σ’ αυτό το λόφο ξεκίνησε για πρώτη φορά η αρχαιολογική σκαπάνη, πριν από πενήντα χρόνια, με τον αρχαιολόγο κ. Δημήτρη Λαζαρίδη. Η τύχη όμως δεν ήταν με το μέρος του, καθώς τα αρχαιολογικά ευρήματα που έφερε στο φως δεν προκάλεσαν ενδιαφέρον, σε αντίθεση με τα ευρήματα των τελευταίων ημερών. Η πρώην στενή συνεργάτιδά του και νυν προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κα Κατερίνα Περιστέρη, από το 2012 συνέχισε τις ανασκαφές στο λόφο Καστά, ακολουθώντας όμως τελείως διαφορετική ανασκαφική πορεία ,καθώς επέλεξε να ξεκινήσει περιμετρικά, στο κάτω μέρος του λόφου και όχι στην κορυφή.

Η δημοσιότητα που έχει πάρει το θέμα δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες σε συνδυασμό με το πέπλο μυστηρίου που αφήνουν να απλωθεί παντού, περί σημαντικότατων αρχαιολογικών ευρημάτων. Εμείς δε θα σταθούμε στις ανασκαφικές έρευνες του ταφικού μνημείου που είναι δουλειά των αρχαιολόγων και της πολιτείας, αλλά στη σημαντικότητα και τη σπουδαιότητα που θα αποκτήσει αυτός ο χώρος, με τη διεθνή προβολή της χώρας μας και της αθρόας προσέλευσης επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο! Σε μια χρονική στιγμή που η χώρα μας ταλανίζεται από την κρίση, με τη μιζέρια στο προσκεφάλι μας, την αυπνία που προκαλούν τα χαράτσια και οι απανωτοί φόροι, ακόμα και στον αέρα που αναπνέουμε, η αποκάλυψη των θησαυρών του τύμβου της Αμφίπολης Σερρών, θα αναπτερώσει το ηθικό, θα τονώσει την αυτοπεποίθησή μας, θα αποκαταστήσει ιστορικές αλήθειες, θα δώσει κι άλλη βαρύτητα στον έτσι κι αλλιώς τεράστιο πολιτισμό της χώρας μας. Θεωρούμε πως αυτή η σπουδαία ανασκαφική έρευνα θα δώσει την αφορμή και το έναυσμα στην πολιτεία και για πολλές άλλες έρευνες στον ελλαδικό χώρο όπου είμαστε σίγουροι πως θα ανασυρθούν κι άλλα σημαντικά ευρήματα που θάφτηκαν στο πέρασμα των χιλιετιών! Ακόμα είμαστε βέβαιοι πως, αν αξιοποιηθούν σωστά (ανάδειξη, προβολή, εκπαίδευση, επενδύσεις…), τα ιστορικά μας κειμήλια και οι αρχαιολογικοί μας θησαυροί, η χώρα μας δεν θα έχει ποτέ καμιά ανάγκη μνημονίων, μειώσεις μισθών και συντάξεων, υπερφορολόγησης, αλλά θα οδεύει πλέον στη λεωφόρο της ανάπτυξης, της προόδου και του εκσυγχρονισμού. Μην ξεχνάμε πως η βαριά βιομηχανία της χώρας μας είναι ο Πολιτισμός μας και ότι μ’ αυτόν συνεπάγεται!

Η πρότασή μας είναι να δημιουργηθεί ιδιαίτερο μάθημα σε σχέση με τον Πολιτισμό μας (Ελληνικός Πολιτισμός), το οποίο θα μπορεί να ενταχθεί άμεσα στο αναλυτικό πρόγραμμα μαθημάτων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Ο Πολιτισμός μας δεν είναι περιστασιακά, λογοτεχνικά αποσπάσματα, με κάποιες εικόνες, όπως περιγράφονται στα διδακτικά βιβλία, αλλά είναι συνυφασμένος με την ιστορία, τη γεωγραφία, τη γλώσσα, την κουλτούρα της χώρας μας! Αυτή η πρόταση, αναλυτικά και τεκμηριωμένα θα σταλεί στον υπουργό Παιδείας και τον υπουργό Πολιτισμού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα