Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου, 2021

“Ασφυξία” στον αγροτικό κόσμο από τις μεγάλες αυξήσεις

Oι μεγάλες αυξήσεις στις ζωοτροφές και τα αγροεφόδια και το ζήτημα των δασικών χαρτών συνεχίζει να “καίει” αγρότες και κτηνοτρόφους στα Χανιά που χθες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της “Ενωτικής Ομοσπονδίας” πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από την Π.Ε. Χανίων.
«Oι ζωοτροφές έχουν αυξηθεί ακόμα και στο 70% , το καλαμπόκι από 9 ευρώ έχει πάει στα 15 ευρώ, το τριφύλλι έχει αύξηση 35%. Αγρότες παράγουν και αυτά τα προϊόντα αλλά την αύξηση την παίρνουν οι μεσάζοντες. Αυτήν την κατάσταση έχει φέρει το ελεύθερο εμπόριο. Αν ακριβύνουμε τα προϊόντα μας θα μείνουν αζήτητα γιατί πχ. Το τυρί θα πρέπει να πουλιέται στα 17 ευρώ το κιλό και ποιος θα το αγοράζει σε αυτήν την τιμή;» τόνισε ο κ. Μανούσος Σταυριανουδάκης πρόεδρος της “Ενωτικής Ομοσπονδίας».
Από τη πλευρά του ο κ. Γιάννης Ξανθουδάκης αντιπρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων τόνισε πως «είπε ο κ. Πρωθυπουργός ότι θα μειώσει το ΦΠΑ για τις ζωοτροφές κατά 6%. Αυτό είναι μια “ασπιρίνη στον καρκίνο” όταν οι ζωοτροφές έχουν πάει 40-45 % αύξηση το 6% δεν είναι τίποτα. Την ίδια στιγμή εμείς δεν έχουμε πάρει παρά ελάχιστη αύξηση στο αρνί που και αυτό το ωφελήθηκαν οι έμποροι».

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ
Αναφορικά με τους δασικούς χάρτες ο κ. Σταυριανουδάκης δήλωσε πως «πέρασαν πάνω από 4 μήνες από τότε που μας έταξαν ότι θα λύσουν όλα τα προβλήματα που αφορούν τους δασικούς χάρτες και δεν έχουν λύσει κανένα. Το μόνο που έκαναν ήταν η μείωση του παραβόλου κατά 50% όταν εμείς ζητάμε την κατάργηση του παραβόλου γιατί δεν έχουμε καμία υποχρέωση να πληρώνουμε χαράτσι για τα χωράφια μας.»
Παίρνοντας το λόγο ο οργανωτικός γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Πατεράκης έκανε λόγο για «ένα δραματικό χειμώνα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους». Ειδικότερα για τους δασικούς χάρτες σημείωσε πως «παρά τις κινητοποιήσεις η κυβέρνηση ικανοποίησε δευτερεύοντα και τριτεύοντα θέματα όπως την μείωση του τέλους για την υποβολή των ενστάσεων και την παράταση της διαδικασίας ενώ άφησε αναλλοίωτο το περιεχόμενο και την ουσία των δασικών χαρτών που για μας αυτό είναι το βασικό. Τα επόμενα χρόνια θα χάσουν την περιουσία τους οι συνάδελφοι. Για αυτό δεν πρέπει να μείνει αδρανής κανένας, να οργανωθεί στους αγροτικούς συλλόγους για να σταματήσουμε μαζικά και οργανωμένα αυτό που έρχεται».
Οι αγρότες κατέθεσαν τις θέσεις τους στον αντιπεριφερειάρχη κ. Α. Παπαδεράκη καθώς ο κ. Ν. Καλογερής απουσίαζε εκτός Χανίων.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Στο μεταξύ στα «σοβαρά προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή στην Κρήτη», που «έχουν δημιουργήσει οι καιρικές συνθήκες, με τις υψηλές θερμοκρασίες από τον μήνα Μάιο, περίοδος άνθησης – καρπόδεσης των ελαιοδέντρων», αναφέρονται σε ερώτησή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μαν. Συντυχάκης Μανώλης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου. Οι βουλευτές ρωτάνε τον Υπουργό, σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για την άμεση και αντικειμενική καταγραφή των ζημιών στην ελαιοπαραγωγή, την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών στο 100% των ζημιών, για να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των ζημιών στο 100%, κ.α..

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες