Ασφαλείς νιώθουν οι Σκανδιναβοί στα Χανιά, καθώς τα περιστατικά έκνομων ενεργειών σε βάρος τους είναι ελάχιστα.
Aυτό προκύπτει από τα όσα καταγράφουν τα Προξενεία της Δανίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας στη Δυτική Κρήτη (Χανιά και Ρέθυμνο) και που παρεμβαίνουν κάθε φορά που τους ζητηθεί η υποστήριξη πολιτών από αυτές τις χώρες.
Οι επισκέπτες στη Δυτ. Κρήτη από τη Σκανδιναβία ξεπερνούν ετησίως τους 450.000 μέσα στην τουριστική σεζόν.
«Γενικά τα Χανιά, έχουν πολύ καλή φήμη, όπως και η Ελλάδα, ότι είναι ασφαλής προορισμός. Τα περιστατικά σε βάρος Σκανδιναβών είναι ελάχιστα και οι κλοπές σε πολύ χαμηλό επίπεδο καμία σχέση π.χ. με την Ισπανία όπου οι κλοπές είναι πολλαπλάσιες» μας εξηγεί η κ. Συρματένια Παρασχάκη πρόξενος της Δανίας , Νορβηγίας και Σουηδίας στα Χανιά και υπεύθυνη της SOS International (Συντονιστικό κέντρο που ανήκει στις Σκανδιναβικές ασφαλιστικές εταιρείες).
«Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι Σκανδιναβοί επισκέπτες είναι επαναλαμβανόμενοι, έρχονται δηλαδή για 2η,5η,10η φορά! Και αυτό έχει να κάνει με το ότι παρά την κρίση τα Χανιά παραμένουν ένας ασφαλές προορισμός», σημειώνει η πρόξενος.
Χαρακτηριστικά η γραμματέας του προξενείου κ. Νικόλ Καραμανλή μας επισημαίνει πως οι περισσότερες επανεκδόσεις διαβατηρίων που γίνονται από την υπηρεσία στα Χανιά δεν έχουν να κάνουν με κλοπές αλλά με την λήξη της ημερομηνίας τους κ.α.
«Είναι συνηθισμένο να ακούμε από Σκανδιναβούς ότι “ξέχασα την τσάντα ή το κινητό μου στο Α΄ ή στο Β΄ σημείο και επέστρεψα και το βρήκα στη θέση του.” Αυτό δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες», επισημαίνει η κ. Καραμανλή.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΒΙΑΣΜΟΥΣ
Το προξενείο διαπιστώνει ότι υπάρχει μια ισχυρή εντύπωση στην Κρήτη, όχι μόνο σε πολίτες αλλά και σε δημόσιους λειτουργούς ότι οι γυναίκες από την Σκανδιναβία δηλώνουν πολλές φορές θύματα βιασμού επειδή εισπράττουν πολύ μεγάλες αποζημιώσεις από τις ασφαλιστικές τους εταιρείες! Αυτό που ξεκαθαρίζει η κ. Παρασχάκη είναι ότι πρόκειται για μια πολύ εσφαλμένη εντύπωση που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα!
«Καταρχήν έχουμε λίγα περιστατικά βιασμών σε Χανιά και Ρέθυμνο, περίπου 1 ή 2 το χρόνο αριθμός πολύ μικρός αν σκεφθούμε ότι έρχονται ετησίως 450.000 Σκανδιναβοί» τονίζει η κ. Παρασχάκη .
Το προξενείο ετησίως έχει συναντήσεις με τους διοικητές των μεγάλων αστυνομικών τμημάτων αλλά και άλλες δημόσιες υπηρεσίες και τους εξηγεί τι ακριβώς ισχύει. «Κάνουμε ενημέρωση κάθε χρόνο στα αστυνομικά τμήματα για αυτό το θέμα των βιασμών. Τους λέμε ότι δεν υπάρχουν τέτοιες ασφάλειες στην Σκανδιναβία. Έχω βρεθεί στα δικαστήρια και το έχω ξεκαθαρίσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχουν ασφάλειες για βιασμό, και έχουμε και γραπτή διαβεβαίωση από την Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Εταιρειών στις Σκανδιναβικές χώρες. Αυτό που υπάρχει είναι σε περίπτωση κάποιου αρνητικού περιστατικού να τους παρασχεθεί βοήθεια ψυχολόγου ή να βοηθηθούν για την πρόωρη επιστροφής τους. Καμία όπως αποζημίωση για βιασμούς κ.τ.λ.π.» σημειώνει η πρόξενος.
Από τη μεριά της η κ. Νικόλ Καραμανλή αναφέρεται σε ένα περιστατικό εξέτασης γυναίκας που κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού πέρυσι από ανακριτικό όργανο. «Πέρυσι ήμουν στον ανακριτή με μια κοπέλα θύμα βιασμού που είχε παντού μώλωπες στο σώμα της. Ρώτησε ο ανακριτής τη γυναίκα αν έχει ασφάλεια. “Τι ασφάλεια εννοείται; Το αντίστοιχο ΙΚΑ;” ρώτησα. “ Όχι ασφάλεια για βιασμό” λέει ο ανακριτής. Μα τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει ! Και είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουν οι εκπρόσωποι των αρχών ! Είναι απόλυτα ψευδές ότι οι γυναίκες από τις Σκανδιναβικές χώρες που πέφτουν θύματα βιασμού αποζημιώνονται από ασφάλειες ή παίρνουν χρήματα !» δηλώνει.