Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2021

Ασφαλείς γιορτές χωρίς ατυχήματα

Περιορίζοντας τον κίνδυνο ατυχήματος στο σπίτι θα γιορτάσουμε όλοι μας όμορφα Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα.
Δεκέμβρης, ο μήνας των εορτών. Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Φώτα. Τα παιδιά έχουν διακοπές και περιμένουν παιχνίδια. Θα στολίσουμε το σπίτι. Θα μαγειρέψουμε γιορτινά και θα καλέσουμε την οικογένεια και τους φίλους. Μερικοί θα πάμε και σε νυχτερινά κέντρα για ρεβεγιόν, χορό και ποτό. Oλα γιορτινά, όλα ωραία…
Αυτή η ευχάριστη ατμόσφαιρα μπορεί να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη. Γιατί δυστυχώς οι στατιστικές μας λένε ότι στις γιορτές κινδυνεύουμε περισσότερο. Στο χέρι μας είναι να λάβουμε ορισμένα προληπτικά μέτρα.
Πυρκαγιά. Είναι μία από τις σοβαρότερες απειλές κατά τη διάρκεια των εορτών. Η πιθανότητα θανάτου από πυρκαγιά τα Χριστούγεννα είναι 50% μεγαλύτερη σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο. Περιορίζουμε τον κίνδυνο φυλάσσοντας σπίρτα, αναπτήρες και κεριά μακριά από τα παιδιά. Δεν αφήνουμε την κουζίνα αναμμένη χωρίς επιτήρηση. Δεν υπερφορτώνουμε τις πρίζες. Σβήνουμε τα τσιγάρα με λίγο νερό στο τασάκι.
Δεν αφήνουμε αναμμένα κεριά μετά τη γιορτή και δεν βάζουμε κεριά κοντά στο χριστουγεννιάτικο δένδρο, κάτω από ράφια, κοντά σε άλλα εύφλεκτα υλικά (κουρτίνες, διακοσμήσεις, ευχετήριες κάρτες κ.λπ.). Βάζουμε τα κεριά πάντα σε κηροπήγια με σταθερή βάση και τα κεράκια με μεταλλική βάση πάνω σε επιφάνεια που να αντέχει τη θερμότητα (όχι πάνω σε τηλεοράσεις ή πλαστικές επιφάνειες). Δεν αφήνουμε τα φωτάκια του δένδρου αναμμένα το βράδυ ή όταν απουσιάζουμε.
Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι ο ανιχνευτής καπνού έχει σώσει πολλές ζωές χτυπώντας συναγερμό. Αν έχουμε τον δοκιμάζουμε πριν τις γιορτές. Αν δεν έχουμε φροντίζουμε να εγκαταστήσουμε έναν στο υψηλότερο σημείο του σπιτιού, εκεί που θα μαζευτεί ο καπνός από ενδεχόμενη πυρκαγιά. Αν ζούμε σε σπίτι με εύφλεκτα υλικά (ξύλινες επενδύσεις, ψευδοροφές, χωρίσματα) καλό θα είναι να έχουμε και ένα σχέδιο διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Δώρα. Χρειαζόμαστε ένα ψαλίδι για να ανοίξουμε τα δώρα και ένα κατσαβίδι για να τα συναρμολογήσουμε (και στις δύο περιπτώσεις δεν χρησιμοποιούμε μαχαίρια που είναι πιο επικίνδυνα). Διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης των νέων συσκευών και παιχνιδιών ιδίως όσες αφορούν την ασφάλεια λειτουργίας.
Προσέχουμε τα παιχνίδια που αγοράζουμε για παιδιά, εγγόνια και ανίψια. Φροντίζουμε να αντιστοιχούν στην ηλικία του παιδιού και τα αγοράζουμε από αξιόπιστες πηγές που τηρούν τα πρότυπα ασφαλείας. Η προσωπική επαφή με έναν πεπειραμένο πωλητή μπορεί να μας λύσει πολλές απορίες αντί να αγοράσουμε βιαστικά ένα ακατάλληλο παιχνίδι από κάποιον πλανόδιο ή από κάποιο πολυκατάστημα.
Τέλος προσέχουμε τα μικροαντικείμενα, αλλά και τα τρόφιμα (π.χ. ξηρούς καρπούς) που ενδέχεται να προκαλέσουν πνιγμό σε νήπια. Προσέχουμε επίσης και τα εξαρτήματα που μπορεί να πέσουν από άλλα παιχνίδια, μικρές μπαταρίες που μοιάζουν με κουμπιά ή ακόμη και ξεφούσκωτα ή σκασμένα μπαλόνια. Ας θυμηθούμε τέλος ότι πολλά στολίδια του χριστουγεννιάτικου δέντρου δεν είναι παιχνίδια αν και μοιάζουν με τέτοια, γι’ αυτό και δεν υπόκεινται στους κανονισμούς που διέπουν την ασφάλεια των παιχνιδιών. Φροντίζουμε να τα τοποθετήσουμε σε ικανό ύψος για να μην τα φτάνουν τα νήπια που έχουν την τάση να βάζουν τα πάντα στο στόμα τους.
Λαμπάκια. Πολλά ατυχήματα προέρχονται από τα λαμπάκια του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Τα καινούργια λαμπάκια τηρούν αυστηρότερους κανόνες ασφαλείας -κυρίως λειτουργούν με χαμηλότερες τάσεις κι έτσι είναι λιγότερο επικίνδυνα. Δεν αλλάζουμε λαμπάκια όταν το σύστημα είναι στην πρίζα και φροντίζουμε τα παιδάκια να μην φτάνουν στα λαμπάκια για να μην μπουν στον πειρασμό να τα καταπιούν.
Φροντίζουμε τα καλώδια να είναι καλά μονωμένα για να αποφύγουμε τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας. Να μην είναι στη μέση για να μην σκοντάψουμε εμείς ή οι πιο ηλικιωμένοι. Αποφεύγουμε να κρύβουμε τα καλώδια κάτω από τα χαλιά που οι ενδεχόμενες ζημιές θα μείνουν απαρατήρητες και μπορεί να προκαλέσουν βραχυκυκλώματα και ίσως πυρκαγιά. Τέλος δεν βάζουμε στον κήπο λαμπάκια που δεν είναι ειδικά σχεδιασμένα για χρήση στο ύπαιθρο.
Κουζίνα. Το πιο επικίνδυνο δωμάτιο του σπιτιού! Δεν αφήνουμε για την τελευταία στιγμή το μαγείρεμα που θέλει ηρεμία και αυτοσυγκέντρωση. Αν δεν βιαζόμαστε θα αποφύγουμε τα ατυχήματα με καυτά λάδια, βραστά νερά και κοφτερά μαχαίρια. Δεν αφήνουμε να μπουν στην κουζίνα όσοι δεν έχουν πράγματι δουλειά και φροντίζουμε να καθαρίσουμε αμέσως ό,τι πέφτει στο πάτωμα για να αποφύγουμε τις πτώσεις από γλίστρημα.
Πυροτεχνήματα. Πολλοί τα χρησιμοποιούν για να υποδεχτούν τον νέο χρόνο. Τα παιδιά μπορούν να παρακολουθούν την εκτόξευση από απόσταση ασφαλείας αλλά τα πυροτεχνήματα πρέπει να τα χειρίζονται ενήλικες που θα έχουν σχεδιάσει το θέαμα έτσι, ώστε να συνδυάζει ασφάλεια και ευχαρίστηση. Πριν από τη χρήση φροντίζουμε να έχουμε φυλάξει τα πυροτεχνήματα με ασφάλεια και να έχουμε διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες. Οταν τα ανάβουμε φροντίζουμε να μην πλησιάζουμε το πρόσωπό μας και μετά το άναμμα απομακρυνόμαστε σε απόσταση ασφαλείας. Φροντίζουμε τα πυροτεχνήματα να εκτοξεύονται σε κατεύθυνση αντίθετη από τους θεατές.
Ηλικιωμένοι. Οι ηλικιωμένοι χρειάζονται χώρο για να αποφύγουν πτώσεις από σκουντούφλημα ή γλίστρημα. Και τα παιδιά χρειάζονται χώρο για να παίξουν. Και οι δυο όμως διψούν για ενδιαφέρον και στοργή, για λίγα καλά λόγια, για μερικά όμορφα αισθήματα. Οι γιορτές δεν είναι μόνο για καλό φαγητό, για κρασί και χαρτοπαιξία. Είναι για να έρθουν πιο κοντά οι άνθρωποι και να νιώσουν όμορφα έστω και για λίγο.
Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι ευκαιρίες για οικογενειακή ευτυχία και χαρά. Με λίγη προσοχή και προβλεπτικότητα θα μας αφήσουν μόνο όμορφες αναμνήσεις…

* φυσικός, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι απόψεις είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. http://alevantis.blogspot.com

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες