Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Ας χαρίσουμε ένα μήνα ηρεμίας στους Χανιώτες μαθητές…

Χιλιάδες Χανιώτες μαθητές, όλων των βαθμίδων, συμμετέχουν σε μια σειρά εξετάσεων τις επόμενες 30 μέρες.

Όλοι τους υποφέρουν από τον αερόφερτο εξωτερικό θόρυβο.

Δηλαδή, από τον θόρυβο που προκαλούν τα “πειραγμένα” αυτοκίνητα και μηχανάκια και η δυνατή μουσική.

Η κατάσταση επιβαρύνεται επειδή τα παράθυρα των σχολείων είναι ανοικτά εξαιτίας της πανδημίας.

Ακόμη και κλειστά να ήταν, υπάρχουν σχολεία στα Χανιά των οποίων η ηχομόνωση είναι στην κατώτατη κατηγορία. Γι’ αυτό, ας προσφέρουμε στους Χανιώτες μαθητές ησυχία, ηρεμία και υποστήριξη την περίοδο των εξετάσεων.

Στο σημείωμα παραθέτω στοιχεία για την ηχορύπανση, την ήχο-προστασία, μια πρωτοβουλία των Γάλλων και τη xανιώτικη πραγματικότητα.

Οι Γάλλοι πρωτοπορούν

Οι γαλλικές αρχές εγκαθιστούν ραντάρ ήχου σε 7 πόλεις για να ανιχνεύουν και να φωτογραφίζουν τα οχήματα που κάνουν υπερβολικό θόρυβο. Δηλαδή, μοτοσυκλέτες που μαρσάρουν ή οχήματα με πειραγμένη εξάτμιση. Στο τέλος της δοκιμαστικής περιόδου, το 2023, οι αρχές του Παρισιού θα επιβάλλουν πρόστιμο, 135 ευρώ, ηχορύπανσης στους παραβάτες οδηγούς.

Γιατί το κάνουν; Την απάντηση μας δίνει ένας αντιδήμαρχος του Παρισιού…

«Είναι ζήτημα δημόσιας υγείας, ο θόρυβος μειώνει το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων του Παρισιού κατά 9 μήνες. Μια πειραγμένη εξάτμιση μπορεί να ξυπνήσει 10.000 κατοίκους».

Συνολικά 147 δισ. ευρώ χάνει η γαλλική οικονομία εξαιτίας της μείωσης της παραγωγικότητας που προκαλεί ο υπερβολικός θόρυβος.

Στα Χανιά

Δεν γνωρίζω να έχει γίνει έρευνα για τις επιπτώσεις των θορύβων που προκαλούνται από την κυκλοφορία και τα αεροπλάνα.

Γνωρίζουμε ότι οι περιοχές που πλήττονται είναι το Ακρωτήρι, οι συνοικίες του κέντρου, η παραλιακή ζώνη και η παλιά πόλη των Χανίων. Είναι αναμενόμενο οι μαθητές που κατοικούν σε αυτές να υποφέρουν ψυχολογικά και γνωστικά. Εκεί τα ντεσιμπέλ dB (μονάδα μέτρησης ήχου) ξεπερνούν κάθε όριο.

Έμπειρος κατασκευαστής οικοδομών μου εξήγησε «Οι σύγχρονες πολυκατοικίες και μονοκατοικίες έχουν ηχομόνωση υψηλών προδιαγραφών. Προσφέρουν ακουστική άνεση και ευεξία».

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι οι ένοικοί τους προστατεύονται από θορύβους και έχουν ένα ακουστικό περιβάλλον κατάλληλο για διαμονή, ανάπαυση ή εργασία. Πόσες κατοικίες στις περιοχές των Χανίων που πλήττονται είναι άραγε ήχο-προστατευμένες;

Μήπως οι μαθητές των μεσαίων και χαμηλών τάξεων σε Χανιά και Ακρωτήρι πλήττονται περισσότερο;

Έχουν τα σχολεία μας ακουστική άνεση;

Η ακουστική άνεση ενός σχολείου καθορίζεται από ένα σύνολο ακουστικών παραμέτρων που περιλαμβάνονται στον Ελληνικό Κανονισμό Ηχοπροστασίας κτηρίων. Έτσι τα σχολεία μας πρέπει να προστατεύονται από…

α. τον αερόφερτο θόρυβο που παράγεται σε γειτονικούς ή κοινόχρηστους χώρους, και σε γειτονικούς επαγγελματικούς ή εμπορικούς χώρους.

β. τον κτυπογενή θόρυβο που παράγεται σε κοινόχρηστους χώρους και σε γειτονικούς επαγγελματικούς ή εμπορικούς χώρους.

γ. τον αερόφερτο εξωτερικό θόρυβο (κυκλοφοριακό θόρυβο, αστικό θόρυβο, αεροπλάνα).
Έρευνες δείχνουν ότι οι λειτουργίες της μνήμης εργασίας των μαθητών που προσπαθούν να μάθουν, να κατανοήσουν κείμενα ή να γράψουν μια έκθεση επηρεάζονται σοβαρά από το θόρυβο (et al. 2013).

Σε τι κατηγορία ανήκει το σχολείο σας;

Την περασμένη εβδομάδα μαθητές επαρχιακού Λυκείου μου είπαν, με καμάρι, «Φέτος, το Σχολείο μας αναβαθμίστηκε 2 κατηγορίες».

Ας δούμε τι προβλέπει ο Ελληνικός Κανονισμός Ηχοπροστασίας…

Κατηγορία 1

Στα Σχολεία Πολύ Υψηλής Ακουστικής Άνεσης εξασφαλίζεται ότι έντονες δραστηριότητες των γειτονικών χώρων προκαλούν ελάχιστες ενοχλήσεις (25 dB) σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Κατηγορία 2

Τα Σχολεία Υψηλής Ακουστικής Άνεσης εξασφαλίζουν ότι κανονικές δραστηριότητες γειτονικών χώρων δεν προκαλούν σημαντικές ενοχλήσεις (30 dB).

Κατηγορία 3

Τα Σχολεία Κανονικής Ακουστικής Άνεσης είναι ο στόχος κάθε νέας κατασκευής για αποδεκτή ηχοπροστασία (35 dB).

Κατηγορία 4

Τα Σχολεία Χαμηλής Ακουστικής Άνεσης έχουν χαλαρότερα κριτήρια ηχοπροστασίας (40 dB)

Κατηγορία 5

Τα Σχολεία Πολύ Χαμηλής Ακουστικής Άνεσης παρέχουν τη μικρότερη ηχοπροστασία και τη χαμηλότερη ακουστική άνεση (45 dB).

Να αποφεύγουμε τον θόρυβο…

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ευρωπαϊκή Ένωση μάς προειδοποιούν να αποφεύγουμε τον θόρυβο της κυκλοφορίας οχημάτων. Ο λόγος; Εξαιτίας του χάνουμε στην Ευρώπη πάνω από 1 εκατομμύριο υγιή χρόνια ζωής ετησίως λόγω κακής υγείας, αναπηρίας ή πρόωρου θανάτου.

Σύμφωνα με την έκθεση CNOSSOS-EU για την αξιολόγηση της επιβάρυνσης των ασθενειών από τον περιβαλλοντικό θόρυβο στην Ευρώπη…

«Ο θόρυβος προκαλεί ή συμβάλλει σε ενόχληση και διαταραχή του ύπνου, καρδιακές προσβολές, μαθησιακές δυσκολίες και εμβοές.

Οι ασθένειες επιβαρύνονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση και τον περιβαλλοντικό θόρυβο.

Ένας στους τρεις ανθρώπους αισθάνεται ενόχληση την ημέρας και ένας στους πέντε διαταράσσει τον ύπνο του τη νύχτα λόγω του θορύβου. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και υψηλής αρτηριακής πίεσης». Συντονιστής της έρευνας είναι ο Δρ. Στυλιανός Κεφαλόπουλος.

Φανταστείτε πόσοι Χανιώτες, παιδιά και ενήλικοι, υφίστανται συνεχώς τις επιπτώσεις του θορύβου και της ρύπανσης.

Συμπερασματικά

√ Είναι παράδοξο γιατί δεν προτάσσεται μαζικά από όλους τους ενδιαφερόμενους η ηχο-προστασία των σχολείων του Δήμου Χανίων;
√ Τα άτομα με ελλειμματική προσοχή πλήττονται σοβαρά από την ηχορύπανση.
√ Η απόδοση όλων των μαθητών επηρεάζεται από τον υπερβολικό θόρυβο.
√ Η υγεία χιλιάδων Χανιωτών, όλων των ηλικιών, επιβαρύνεται καθημερινά από τον θόρυβο της κυκλοφορίας “πειραγμένων” οχημάτων και μοτοσυκλετών.
√ Το σιωπηλό αίτημα όλων των μαθητών για τις επόμενες 30 μέρες είναι λιγότερος θόρυβος, ηρεμία σε όλα τα περιβάλλοντα και υποστήριξη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Ελευθέριος Βενιζέλος: Ο πρώτος επιβάτης ελληνικού αεροπλάνου

Μέσα στα στενά όρια της Ιστορίας του τόπου μας, που μαθαίνουμε στα σχολεία, δεν περιλαμβάνονται συνήθως και ορισμένα περιστατικά, καθοριστικά για την εξέλιξη και...

16 χρόνια Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στα Χανιά

Σχολείο... πρώτης ευκαιρίας είναι το ΣΔΕ Χανίων και τα τμήματά του σε Πλατανιά και Κίσσαμο για περίπου 1.300 μαθητές που εγγράφησαν σε αυτά από...

Αγοράκι ηλικίας 2 ετών εντοπίστηκε λιπόθυμο στη θάλασσα – Συνελήφθη ο πατέρας του

Στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής νοσηλεύεται αγοράκι ηλικίας 2 ετών, το οποίο εντοπίστηκε, σε λιπόθυμη κατάσταση, στη θαλάσσια περιοχή Παλιουρίου, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Το ανήλικο αγόρι...

Χανιά: Προφυλακιστέος 38χρονος για ασέλγεια στις κόρες του

Νέα υπόθεση ασέλγειας σε βάρος ανήλικων συγκλονίζει τα Χανιά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.ν.” στις 21 Ιουνίου, συνελήφθη στα Χανιά κατόπιν εντάλματος σύλληψης...

Στη Σούδα για πρώτη φορά το κρουαζιερόπλοιο της Disney

Στη Σούδα κατέπλευσε νωρίς το πρωί το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο “Disney Magic” το πρώτο κρουαζιερόπλοιο που ανήκει και διαχειρίζεται η Disney Cruise Line, θυγατρική της...

Σπάνια σύνοδος πέντε πλανητών – Δεν θα υπάρξει ξανά έως το 2040

Μόλις ξεκίνησε επίσημα το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο και στον ουρανό έχουν δώσει «ραντεβού» πέντε πλανήτες (Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Δίας, Κρόνος). Η σπάνια σύνοδός...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα