Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Άρχισαν τα “όργανα” για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ Χανίων

» Ένσταση στην ΕΔΕΚΑΠ για εκπρόσωπο
του Νίκου Ανδρουλάκη στα Χανιά και ερωτηματικά για εργαλειοποίηση του Δήμου Χανίων

 

Ένσταση στην Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) του ΚΙΝΑΛ κατατέθηκε αναφορικά με τη σύνθεση των εφορευτικών επιτροπών του νομού Χανίων, για τις εσωκομματικές εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, η ένσταση που κατατέθηκε την Τρίτη και είναι στη διάθεση της εφημερίδας, στρέφεται κατά της τοποθέτησης του αντιδημάρχου Χανίων Γιάννη Νικηφοράκη ως προέδρου της εφορευτικής επιτροπής στο εκλογικό τμήμα του Δημαρχείου Χανίων. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο κ. Νικηφοράκης όντας εκπρόσωπος του υποψηφίου προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη (φωτ.) έχει «ασυμβίβαστο» σύμφωνα με τις εγκυκλίους της ΕΔΕΚΑΠ.
Η ίδια ένσταση, στρέφεται και κατά της τοποθέτησης της Γραμματέα της Ν.Ε. Χανίων του ΚΙΝΑΛ κας Χρύσας Μακράκη – Χαριτάκη, ως προέδρου της Εφορευτικής Επιτροπής στο εκλογικό τμήμα του Πολιτιστικού Κέντρου Μάλεμε. Όπως καταγγέλλεται η κα Μακράκη – Χαριτάκη έχει επίσης «ασυμβίβαστο σύμφωνα με τις εγκυκλίους της ΕΔΕΚΑΠ».
Ο κάτοικος Χανίων που υπέβαλε την ένσταση, υποστηρίζει ακόμη ότι «το σύνολο των εγκυκλίων για την εσωκομματική εκλογική διαδικασία της 5ης Δεκεμβρίου, έχουν σταλεί μόνο στις κατά τόπους Νομαρχιακές Επιτροπές του Κινήματος Αλλαγής, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν αναρτηθεί όλες στην ιστοσελίδα του Κινήματος Αλλαγής. Βρισκόμαστε δηλαδή στην τελευταία ευθεία προς τις εκλογές, χωρίς να είναι γνωστές όλες οι εγκύκλιοι της ΕΔΕΚΑΠ στο ευρύ κοινό. Στα Χανιά οι εγκύκλιοι είναι επτασφράγιστο μυστικό, αφού, προφανώς, θεωρούνται από τη Νομαρχιακή Επιτροπή ως μη υπάρχουσες».

ΑΛΛΑΞΑΝ ΟΙ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΕΣ

Τα “Χανιώτικα νέα” επικοινώνησαν με τον υπεύθυνο της ΕΔΕΚΑΠ του ΚΙΝΑΛ για την Περιφέρεια Κρήτης Γρηγόρη Φελώνη, ενημερώνοντάς τον για το περιεχόμενο της ένστασης και ζητώντας να απαντήσει για το αν ευσταθούν όσα καταγγέλλονται. Ο κ. Φελώνης απήντησε ότι η εφορευτική επιτροπή στο Μάλεμε άλλαξε και δεν είναι η κα Χαριτάκη ενώ για τα υπόλοιπα που καταγγέλλονται δεν είχαμε απάντηση, καθώς η συνομιλία διακόπηκε και στη συνέχεια δεν ήταν εφικτή η επικοινωνία με τον κ. Φελώνη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα κοινωνικά δίκτυα ο υπεύθυνος Κρήτης της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΚΙΝΑΛ για τις εκλογές, τοποθετείται δημόσια υπέρ της υποψηφιότητας Ανδρουλάκη για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.
Την αλλαγή της σύνθεσης των εφορευτικών επιτροπών επιβεβαίωσε στα “Χανιώτικα νέα” και η κα Χαριτάκη – Μακράκη. Όπως εξήγησε ούτε η ίδια ούτε ο κ. Νικηφοράκης είναι πλέον στις εφορευτικές επιτροπές, όχι όμως λόγω ασυμβίβαστου, αλλά επειδή ζητήθηκε τόσο από τους προέδρους των Νομαρχιακών όσο και από τους εκπροσώπους υποψηφίων να μη συμμετέχουν.
Για τον ίδιο λόγο, σύμφωνα με την κα Χαριτάκη, βγήκε από την εφορευτική επιτροπή και ο κ. Μανούσος Λιονάκης, ο οποίος είναι εκπρόσωπος του υποψηφίου προέδρου Γιώργου Παπανδρέου.
Αντίστοιχη και η τοποθέτηση του κ. Νικηφοράκη προς τα “Χ.ν.” μετά από ερώτημά μας. Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος, δεν υπήρχε αρχικά ενημέρωση από την ΕΔΕΚΑΠ για ασυμβίβαστο. Όταν όμως έγινε ενημέρωση ότι οι εκπρόσωποι υποψηφίων δεν πρέπει να συμμετέχουν στις εφορευτικές, τόσο ο ίδιος, όσο και ο κ. Λιονάκης, αποχώρησαν.
Σημειώνεται ότι ίσως και σήμερα να δοθούν
στη δημοσιότητα τα ονόματα των ανθρώπων που θα στελεχώνουν τις εφορευτικές επιτροπές στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ στα Χανιά.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Από τα παραπάνω και από όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα με αφορμή την παρουσία του κ. Ανδρουλάκη στα Χανιά, τίθενται τα εξής ερωτήματα:
• Κατά πόσον είναι… δεοντολογικό, μέλος της επιτροπής Δεοντολογίας του ΚΙΝΑΛ να κάνει προεκλογικό αγώνα υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου;
• Τι δουλειά έχει ο Δήμος Χανίων ως θεσμός να ανακατεύεται σε εσωκομματικές εκλογές; Θυμίζουμε ότι ο δήμαρχος Χανίων κ. Σημανδηράκης προλόγισε τον κ. Ανδρουλάκη στην ομιλία του στα Χανιά. Στην ομιλία μάλιστα εκείνη παραβρέθηκαν όλοι
οι ειδικοί συνεργάτες του δημάρχου Χανίων, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η επιστημονική συνεργάτιδα του δημάρχου Χανίων κα Άννα Κουβαράκη.
Στα παραπάνω προσθέστε τώρα και την παρουσία του αντιδημάρχου κ. Νικηφοράκη ως εκπροσώπου του κ. Ανδρουλάκη. Εν ολίγοις, είναι σωστό ο Δήμος Χανίων να δείχνει ότι λειτουργεί αυτό το διάστημα ως προεκλογικό “μαγαζί” του κ. Ανδρουλάκη στα Χανιά;
• Θεσμικά, δικαιολογείται ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Καλογερής, να προλογίζει επίσης τον κ. Ανδρουλάκη, χαρακτηρίζοντάς τον στην ίδια συγκέντρωση «επόμενο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ», σπεύδοντας να καταθέσει δημόσια τη στήριξή του;

ΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Σε κάθε περίπτωση, όποιος νοιώθει ότι έχει πολιτικές υποχρεώσεις ή άλλες δεσμεύσεις προς τον κ. Ανδρουλάκη ή όποιον άλλο υποψήφιο, καλό θα είναι να μην εμπλέκει σε αυτές ούτε τον θεσμό του δημάρχου Χανίων ούτε του αντιπεριφερειάρχη.
Το ανησυχητικό δε και βασικό συμπέρασμα είναι πως οι μηχανισμοί συνεχίζουν να παραμένουν το κυρίαρχο πρόβλημα στη δημόσια εικόνα του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Μηχανισμοί, η λειτουργία των οποίων
– και στα Χανιά- δείχνει ότι ο παλαιοκομματισμός ηλικίες δεν κοιτά και πλέον αναδύεται μια νέα γενιά εκπροσώπων του.
Μένει να φανεί αν στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, θεωρούν ότι με τέτοιες καταστάσεις θα κερδίσουν τη χαμένη αξιοπιστία του κόμματος.

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα