Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

Αρχαιολογικοί θησαυροί στον Λόφο Καστέλι

Το συγκεκριμένο σημείο στο Καστέλι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ιστορία της πόλης των Χανιών μέσα από τους αιώνες.

Η σπουδαία ανασκαφή από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων υπό τη διεύθυνση της Μαρίας Βλαζάκη αποκαλύπτει τμήματα από το Μινωϊκό οικισμό και το ανάκτορο, που υπήρχε πάνω και γύρω από το λόφο. Την εικόνα συμπληρώνουν άλλες ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί-και συνεχίζονται-στο λόφο Καστέλι και τη Σπλάντζια.
Οι εργασίες έρευνας και αποκατάστασης του Βυζαντινού τείχους που πραγματοποιήσαμε υπό τη διεύθυνσή μου συμπληρώνουν διαχρονικά την εικόνα της πόλης. Διευκρινίστηκαν θέματα σχετικά με την πόλη της Κυδωνίας από τα Ελληνιστικά χρόνια μέχρι την περίοδο της Τουρκοκρατίας και τα νεότερα χρόνια.
Βρέθηκαν αρκετά τμήματα από τις παλιότερες φάσεις του τείχους της ακρόπολης των Χανιών και κυρίως το σωζόμενο σε μεγάλη έκταση πρωτοβυζαντινό τείχος του 7ου αιώνα με το προτείχισμα και την τάφρο του. Πρόκειται για ένα οχυρωματικό έργο που σώζεται σε μεγάλη έκταση, που επισκευάστηκε και συμπληρώθηκε από τους Βενετούς, όταν το 1252 ξανάκτισαν την πόλη των Χανιών στη θέση της Κυδωνίας.
Στην ίδια θέση είναι και ένα οθωμανικό χαμάμ, και κάποια ερείπια κτηρίων του 19ου αιώνα, που καταστράφηκαν από τους Γερμανικούς βομβαρδισμούς του 1941(ένα ακόμη κομμάτι από την ιστορία αυτής της πόλης).
Σε ένα μικρό λοιπόν τμήμα της πόλης (μιας από τις αρχαιότερες με συνεχή κατοίκηση) έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την πορεία της με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά στοιχεία από όλες τις περιόδους.
Και στο τέλος-τέλος δημιουργήθηκε ένα πολύ σημαντικό-και νομίζω και όμορφο-σημείο αναφοράς για το πως θα μπορούσαν να γίνουν και άλλα σημεία της πόλης.
Ελπίζω μόνο να συνεχιστούν οι απαλλοτριώσεις για την ακόμη μεγαλύτερη ανάδειξη του τείχους, που σώζεται πίσω από τα κτήρια στην πλατεία του Συντριβανιού και τις οδούς Καραολή-Δημητρίου και Σήφακα.

* Ο Μιχάλης Ανδριανάκης είναι επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων

 

Εσεις γνωρίζατε ότι το 1979, στα Χανιά υπήρχε ιδιωτική σχολή στην οποία η εισαγωγή των σπουδαστών γινόταν μέσω των πανελληνίων; Περισσότερα για την εισαγωγή των σπουδαστών και σπουδαστριών στις ανώτερες και ανώτατες σχολές της χώρας τη δεκαετία του ’70 “Στο Αρχείο ” με την Βασιλική Τωμαδάκη και τον Νεκτάριο Κακατσάκη

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες