Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Απολογισμός του συνεδρίου «Ο Παύλος Βλαστός και το έργο του»

Ολοκληρώθηκαν, χθες 19 Οκτωβρίου 2014, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, οι εργασίες του τριήμερου Συνεδρίου με θέμα « Ο Παύλος Βλαστός και το έργο του », το οποίο συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνης και τα ΓΑΚ-Ιστορικό Αρχείο Κρήτης.

Οπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου: “Το συνέδριο ξεκίνησε την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου στο Ρέθυμνο ( Σπίτι του Πολιτισμού ), συνεχίστηκε το Σάββατο 18 Οκτωβρίου στο Χρωμομοναστήρι Ρεθύμνου ( Στρατιωτικό Μουσείο ) και τελείωσε στα Χανιά ( Πνευματικό Κέντρο ) την Κυριακή 19 Οκτωβρίου.

Τις εργασίες του Συνεδρίου ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.Ευγένιος και χαιρέτισαν ο δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης και ο βουλευτής Ρεθύμνης (αυτός με επιστολή ) κ. Ανδρέας Ξανθός.

Την κήρυξη της έναρξης των εργασιών του συνεδρίου έκανε εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κακογιαννάκης.

Μετά τις ανακοινώσεις στις δύο συνεδρίες, η Χορωδία και η Ορχήστρα του Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Γιακουμάκη έδωσε τον καλύτερο εαυτό της με τραγούδια του Παύλου Βλαστού.

Η βραδιά έκλεισε με δείπνο που προσέφερε στους συνέδρους ο δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης.

Οι εργασίες της επόμενης μέρας έγιναν στον ιδανικό συνεδριακό χώρο του Στρατιωτικού Μουσείου, στο Χρωμοναστήρι, όπου η αγάπη και η φιλοξενία των οικοδεσποτών ήταν συγκινητική.
Εκεί συνδυάσαμε το συνέδριο με την ξενάγηση στο Μουσείο και αισθανθήκαμε υπερήφανοι για το έργο που επιτελεί εκεί ο Ελληνικός Στρατός.

Οι άνδρες του Στρατού, που εργάζονται ή υπηρετούν τη θητεία τους εκεί ,προσφέρουν , αθόρυβα, σπουδαίο έργο στην Ιστορική Μνήμη και στον Πολιτισμό.

Και βέβαια ο ιδρυτής του Μουσείου, ο ομότιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Μανούσος Παραγιουδάκης, δεν έλειψε ούτε λεπτό από το συνέδριο και μας έδειξε την αγάπη του ποικιλοτρόπως
Τόσο ο κ. Παραγιουδάκης όσο διευθυντής του Μουσείου αντισυνταγματάρχης κ. Εμμανουήλ Μιχελάκης μας συγκίνησαν, όταν μας είπαν ότι χώρος του Μουσείου είναι στη διάθεσή μας πάντοτε για εκδηλώσεις.

Το μεσημέρι, σε εστιατόριο του χωριού, ο Μητροπολίτης κ. Ευγένιος παρέθεσε πλούσιο γεύμα στους συνέδρους.
Και με την ευκαιρία πρέπει να λεχθεί ότι ο κ. Ευγένιος παρακολούθησε ανελλιπώς τις εργασίες του συνεδρίου και την Παρασκευή και το Σάββατο ( μέχρι το μεσημέρι ).

Στα Χανιά, την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου, χαιρετισμό στους συνέδρους απηύθυνε εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Σημανδηράκης, υπεύθυνος Παιδείας και Πολιτισμού, και η αντιδήμαρχος Χανίων επί του Πολιτισμού κ. Βαρβάρα Περράκη.

Μετά τις ανακοινώσεις, στο Πνευματικό Κέντρο είχαμε τη μεγάλη χαρά να απολαύσουμε τις εκτελέσεις έργων του Βλαστού ή καταγεγραμμένων από τον Βλαστό από τη Χορωδία ‘’ Παύλος Βλαστός’’ υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Μιχελουδάκη και από τη Χορωδία των σπουδαστών της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Γιακουμάκη.

Το μεσημέρι , σε εστιατόριο στο λιμάνι, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης προσέφερε το γεύμα στους συνέδρους.
Στο Συνέδριο με τις ανακοινώσεις αναδείχθηκαν πολλές πτυχές του πολύπλευρου έργου του Παύλου Βλαστού, του πατέρα της Κρητικής Λαογραφίας, του οποίου το έργο μάς καταπλήσσει : 93+1 μεγάλοι χειρόγραφοι τόμοι.

Ο Βλαστός ‘’ όργωσε’’ την Κρήτη και κατέγραψε τον λαογραφικό της πλούτο.
Εργάσθηκε ως διδάσκαλος αλλά και ως δάσκαλος της εκκλησιαστικής μουσικής.

Υπήρξε ιεροψάλτης και μουσικός. Έδωσε στη μουσική ανθρώπινο ήθος και γλυκό άκουσμα. Και αυτό οδήγησε στη δημιουργία του μουσικού ύφους της Κρήτης.

Υπήρξε πολυσχιδής πνευματική προσωπικότητα και άνθρωπος του δικαίου.
Διετέλεσε και πληρεξούσιος του Αμαρίου.
Η οργάνωση του Συνεδρίου απέβλεπε στα :

1. Να γίνει γνωστό το έργο του Παύλου Βλαστού και να τιμηθεί η μνήμη του
2. Να συμβάλει να γίνει ψηφιοποίηση του Αρχείου Βλαστού και να δοθεί , το ψηφιοποιημένο πλέον αρχείο, στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα, για να είναι εύκολη η πρόσβαση των ερευνητών σ’ αυτό
3. Να γίνει προσπάθεια να εκδοθεί, σταδιακά, όλο το Αρχείο Βλαστού
4. Να ζητήσουμε όλοι, δηλαδή η Κρήτη στο σύνολό της, να ιδρυθεί στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Έδρα, Τομέας, Τμήμα, ή δεν ξέρω πώς μπορεί αυτό να ονομασθεί, Λαογραφίας, η οποία θα μπορούσε να πάρει και το όνομά του.
Με την ευκαιρία ας λεχθεί ότι μόνο στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης δεν διδάσκεται Λαογραφία.
Και η Κρήτη έχει μεγάλο λαογραφικό πλούτο.
5. Να στηθεί προτομή του Παύλου Βλαστού στο Ρέθυμνο και το Αμάρι.
Με την πραγματοποίηση αυτού του Συνεδρίου θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάποιοι στόχοι επιτεύχθηκαν και οι υπόλοιποι θα δρομολογηθούν.

Στο Συνέδριο, και στο Ρέθυμνο και στα Χανιά, η Βιβλιοθήκη που Πανεπιστημίου Κρήτης ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει , εντελώς δωρεάν, χωρίς καμία επιβάρυνση των ΓΑΚ, την ψηφιοποίηση όλου του Αρχείου Βλαστού και την ανάρτησή του στη δικτυακή πύλη Ανέμη της Βιβλιοθήκης ( σε pdf ). Και ξεκαθαρίστηκε ότι τα δικαιώματα θα ανήκουν στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης.

Μ’ άλλα λόγια, στο Συνέδριο έγινε ο αρραβώνας της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης για τη ,δωρεάν εκ μέρους της Βιβλιοθήκης, ψηφιοποίηση του Αρχείου Βλαστού.
Και απ’ ό,τι φάνηκε ο γάμος ετοιμάζεται.

Στον γάμο αυτό μάρτυρες, κουμπάροι δηλαδή, είναι το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας και η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνης.

Μας χαροποίησε ιδιαίτερα η χθεσινή επιστολή του νεοϊδρυθέντος Συλλόγου των Φίλων του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης προς τον Υπουργό Παιδείας, γιατί, ανάμεσα στα άλλα που διαβάσαμε, αναγράφεται : « Ήδη θα γνωρίζετε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια τιτάνια προσπάθεια ψηφιοποίησης όλου του πολύτιμου αρχείου του ΓΑΚ-Ιστορικού Αρχείου Κρήτης σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και λοιπούς Φορείς του τόπου…»

Φαίνεται ότι ο γάμος μεταξύ Βιβλιοθήκης και Ιστορικού Αρχείου έγινε και η μνηστεία διήρκεσε δύο μόνο ημέρες.

Μεγάλο το όφελος για όλους μας.
Η μνήμη του Βλαστού τιμήθηκε εν μέρει. Και θα τιμηθεί περισσότερο, όταν επιτευχθούν όλοι οι στόχοι, τους οποίους είχε θέσει το Συνέδριο.

Σε τέσσερις – πέντε μήνες, που θα κυκλοφορήσει ο τόμος των Πεπραγμένων του Συνεδρίου, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα γίνει περισσότερο γνωστό το έργο του Παύλου Βλαστού.

Και από τη θέση αυτή θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Κακογιαννάκη που ,κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου στο Ρέθυμνο, δήλωσε ότι η Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, θα συμβάλει οικονομικά στην έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου.
Το ίδιο ανακοίνωσε και ο κ. Σημαντηράκης στα Χανιά εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Ευχαριστίες και στον κ. Σημαντηράκη.

Ευχαριστίες οφείλουμε και στον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Ρεθύμνου, διότι προσέφερε φιλοξενία στους εκτός Κρήτης συνέδρους.

Ευχαριστίες οφείλουμε και στην αφανή ηρωίδα των πολιτιστικών δρώμενων στα Χανιά κ. Σούλα Ζώτου, φιλόλογο, υπάλληλο του Πνευματικού Κέντρου Χανίων.

Η Οργανωτική και η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου”


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Παρακαλώ, θα ήθελα να με ενημερώσετε πως μπορώ να προμηθευτώ τον τόμο των Πεπραγμένων του Συνεδρίου, για το έργο του Παύλου Βλαστού, που έγινε τον Οκτώβρη του 2014. Διαμένω στο Ηράκλειο και αν μπορείτε πληροφορήστε με αν μπορώ να το βρω εδώ και πού.
    Με εκτίμηση
    Χρηστάκη Μαρία
    Πρόεδρος του ΔΣ του Πνευματικού Κέντρου Άνω Βιάννου “Περικλής Βλαχάκης”
    τηλ 6937473957

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα