Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Απολιθώματα που βρέθηκαν κατά τύχη

Απολιθώματα που βρέθηκαν κατά τύχη

Οι παλαιοντολόγοι είναι εκείνοι που αναζητούν τους δεσμούς μεταξύ των εμβίων όντων από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Αυτοί οι δεσμοί αποκαλύπτονται ανάγλυφα με την ανακάλυψη απολιθωμάτων από τα οποία οι ειδικοί αντλούν πληροφορίες είτε για είδη που δεν γνωρίζαμε, είτε για είδη που εξελίχθηκαν εντυπωσιακά ή για άλλα που η πορεία των χρόνων δεν τα άλλαξε και τόσο.
Συνήθως οι έρευνες των παλαιοντολόγων είναι στοχευμένες και υπάρχουν περιπτώσεις που οι ειδικοί ψάχνουν χρόνια για κάτι πολύ συγκεκριμένο. Υπάρχουν όμως και εκείνες οι φορές που απολιθώματα αποκαλύπτονται εντελώς τυχαία. Κάποιος «σκοντάφτει» πάνω τους, σαμπως το Σύμπαν να συνομωτεί να ανακαλυφθούν. Σήμερα θα δούμε παρέα μερικές τέτοιες εντυπωσιακές τυχαιότητες.

Ένα γιγαντιαίο μαμούθ – και ακόμα μερικά ενδιαφέροντα ευρήματα!

Το 2016 εργαζόμενοι που εγκαθιστούσαν νέους σωλήνες αποχέτευσης λίγο έξω από την Πόλη του Μεξικού έκαναν μια τεράστια ανακάλυψη. Καθώς έσκαβαν στο δρόμο, τα εργαλεία τους «χτύπησαν» απολίθωμα μαμούθ 14.000 ετών που ζύγιζε περίπου 10 τόνους όταν ζούσε. Οι εργαζόμενοι αμέσως κάλεσαν ειδικό παλαιοντολόγο, ο οποίος μετά την έρευνα που έκανε αποφάνθηκε πως το μαμούθ πιθανότατα είχε τεμαχιστεί μετά τον θάνατό του, επειδή τα οστά του είχαν διασκορπιστεί σε ακτίνα 1,8 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2019, κάτοικοι της πολιτείας Πουέμπλα ανακάλυψαν τον χαυλιόδοντα μεγάλου μαμούθ δίπλα σε έναν κυνόδοντα λύκου και ένα κρανίο καμήλας. Οι ειδικοί υπέθεσαν πως ο λύκος πιθανώς να είχε κυνηγήσει την καμηλα και το μαμούθ αλλά αυτό δεν εξηγούσε γιατί τα απολιθώματά τους βρίσκονταν συγκεντρωμένα σε ένα σημείο. Μια λογική απάντηση έδωσε η ανακάλυψη αρχαίων όπλων κοντά στα απολιθώματα. Τα ζώα πιθανότατα σκοτώθηκαν από ανθρώπους που απλώς άφησαν πίσω τους ό,τι δεν χρειάζονταν και έφυγαν. Το 2020, παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν περί τους 200 σκελετούς μαμούθ κάτω από ένα εργοτάξιο στο Μεξικό. Το μέρος θα γινόταν αεροδρόμιο και κατά τις ανασκαφές βρέθηκαν τα εντυπωσιακά απολιθώματα. Ούτε ένα, ούτε δύο τα παραδείγματα τυχαίων ανακαλύψεων!
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/ANfpqQAvmD0

 

Μια τεράστια σαρανταποδαρούσα στην παραλία

Φανταστείτε πως περπατάτε αμέριμνοι στην παραλία, ο αέρας ανακατεύει τα μαλλιά σας, ο ήλιος είναι λαμπερός και η θάλασσα απλώνεται δίπλα σας. Ξαφνικά, μια τεράστια σαρανταποδαρούσα μήκους 2,5 μέτρων, που ζυγίζει 50 κιλά έρχεται ταχύτατα καταπάνω σας! Θα μπορούσε να ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αν δεν ήταν πραγματικότητα –οκ, ήταν πραγματικότητα, αλλά εκατομμύρια χρόνια πριν. Συγκεκριμένα, περίπου εκατό εκατομμύρια χρόνια προτού οι δεινόσαυροι περιπλανηθούν στον πλανήτη, αυτές χιγαντιαίες σαρανταποδαρούσες περιφέρονταν στην ξηρά. Και σύμφωνα με τους ειδικούς δεν έτρωγαν μόνο ξηρούς καρπούς και σπόρους, αλλά και μικρά ζώα. Το 2021, βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν τυχαία το απολίθωμα μιας τεράστιας σαρανταποδαρούσας στο Howick Bay, Northumberland. Αγγλία. Η ομάδα των επιστημόνων είχε επισκεφθεί την παραλία για να μελετήσει τη γεωλογία της περιοχής όταν, πλησιάζοντας έναν βράχο, είδαν το απολίθωμα μέσα στη ρωγμή του.
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/Ku-PG-7yLic

Ένα σαυρόποδο 25 μέτρων στην… αυλή

Καθώς η παγκόσμια κατασκευαστική δραστηριότητα έχει ενταθεί με τα χρόνια, όλο και πιο περίεργα αντικείμενα ανακαλύπτονται τυχαία σε εργοτάξια, σε χώρους στάθμευσης, ακόμη και σε σπίτια. Το 2017, ένας άνδρας επέβλεπε την κατασκευή του σπιτιού του, στο Pombal της Πορτογαλίας, όταν παρατήρησε στο έδαφος θραύσματα οστών. Αμέσως ήρθε σε επαφή με επιστήμονες, οι οποίοι ξεκίνησαν ανασκαφή που διήρκεσε πολύ περισσότερο από ό,τι θα πίστευε κανείς. Το 2022 ανακοινώθηκε πως τα οστά ανήκαν σε σαυρόποδο μήκους 25 μέτρων που έζησε πριν από περίπου 160 εκατομμύρια χρόνια. Μέχρι στιγμής έχουν αποκαλυφθεί οι σπόνδυλοι και τα πλευρά – και η ανασκαφή συνεχίζεται. Τα πλευρά του ζώου έχουν μήκος σχεδόν 3 μέτρα το καθένα και πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σαυρόποδα που ανακαλύφθηκαν ποτέ στην Ευρώπη.
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/VfUn7l027Q8

Απολίθωμα φάλαινας 85.000 ετών ανακαλύφθηκε σε… ζούγκλα!

Όταν, το 2022, επιστήμονες επισκέφτηκαν ζούγκλα της Ταϊβάν, δεν περίμεναν καθόλου να πέσουν πάνω σε… απολίθωμα φάλαινας. Ωστόσο αυτό ακριβώς βρήκαν! Ανοίγοντας δρόμο στη ζούγκλα, εντόπισαν κάτι να προεξέχει από το έδαφος. Πλησιάζοντας, έμειναν έκπληκτοι βλέποντας πως ο μισός θώρακας της φάλαινας εκτεινόταν πάνω από την επιφάνεια της γης. Η ομάδα ξεκίνησε τις ανασκαφές και έπειτα από αρκετούς μήνες, περισσότερο από το 70% των οστών μιας μπλε φάλαινα που ζούσε χιλιάδες χρόνια πριν, συμπεριλαμβανομένου του οστού της γνάθου της μήκους 2,1, της ουράς και κομματιών του κρανίου της ήρθαν στο φως. Οι επιστήμονες κουβάλησαν με φορεία το απολίθωμα περπατώντας για περίπου επτά ώρες προκειμένου να βγάλουν τον αρχαίο θησαυρό από τα βάθη της ζούγκλας. Το τεράστιο απολίθωμα ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο που ανακαλύφθηκε ποτέ στην Ταϊβάν και μεταφέρθηκε στο Εθνικό Μουσείο Επιστήμης της Φύσης για καθαρισμό και συντήρηση.
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/GG889LqE_Qw

Όταν ένας εννιάχρονος βρήκε απολίθωμα προγόνου των ελεφάντων!


Το 2017, ο 9χρονος Jude Sparks σκόνταψε πάνω σε ένα αντικείμενο που αποδείχτηκε ένα από τα πιο συναρπαστικά απολιθωμάτων των τελευταίων ετών. Ο Jude έκανε πεζοπορία με την οικογένειά του σε οροσειρά του Νέου Μεξικού όταν ξαφνικά σκόνταψε σε κάτι και έπεσε. Αρχικά νόμιζε πως σκόνταψε πάνω σε κόκκαλα αγελάδας, αλλά όταν οι γονείς του κοίταξαν πιο προσεκτικά, συνειδητοποίησαν αποκλείεται τα κόκκαλα να ανήκουν σε αγελάδα. Ετσι επικοινωνησαν με έναν καθηγητή από την Πολιτεία του Νέου Μεξικού, ο οποίος εξέτασε το εύρημα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αγόρι σκόνταψε σε έναν απολιθωμένο χαυλιόδοντα Στεγομαστόδοντα (σ.σ: η ακριβής ορολογία είναι stegomastodon, και πρόκειται για πρόγονο των ελεφάντων). Μετά από μερικούς μήνες, και έρευνες ειδικών στην περιοχή, αποκαλύφθηκε σε εξαιρετική κατάσταση ολόκληρο το κρανίο του Στεγομαστόδοντα.
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/xv12xqHcIhw


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα