Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Αποκαθήλωση της Δημόσιας Υγείας

Με το νέο Ν/Σ, που ψηφίστηκε τελευταίως μόνο απ’ την κυβερνητική πλειοψηφία με 156 “ναι” και μαζικό “όχι” της αντιπολίτευσης, μπαίνει “ταφόπλακα” στη Δημόσια Υγεία και στο δικαίωμα των πολιτών για δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη. Σπρώχνεται το ιατρικό προσωπικό, να κάνει επιπλέον βάρδιες τα απογεύματα κινηγώντας το “φακελάκι”, για να συμπληρώσει το εισόδημά του, αντί να γίνει αύξηση στο ιατρικό μισθολόγιο, όπως αποφάσισαν τελεσίδικα το Σ.τ.Ε. και ο Άρειος Πάγος.

Η υγεία, που είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, οδηγείται στον αιφνίδιο θάνατο και ιδιωτικοοποιείται, αφού καλούνται οι ασθενείς, να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη. Οι εργαζόμενοι Έλληνες πλήρωναν εισφορές, υφίσταντο και υφίστανται άγρια φορολογία, για να συντηρηθεί το σύστημα, που σήμερα υποβαθμίζεται, αν δεν καταργείται.
Με το Ν/Σ Πλεύρη συνεχίζεται η αποδόμηση του Ε.Σ.Υ., που άρχισε το 2012 ο έτερος Καππαδόκης, σημερινός αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. Οι νοσοκομειακοί γιατροί συγκεντρώθηκαν προχθές έξω απ’ το Υπ. Υγείας και φώναζαν “πάρτε πίσω το έκτρωμα” δηλαδή το Ν/Σ, που απορρίπτει ο ιατρικός κόσμος και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η απάντηση του υπουργού Υγείας είναι ότι «το Ν/Σ αποτελεί τη βάση του νέου Ε.Σ.Υ.».

Εις μάτην! Απλώς επιβεβαιώνεται το “πλιάτσικο” στο πορτοφόλι των ασθενών, όταν η “δωρεάν υγεία” αποδομείται και ασκείται επί πληρωμή για τους ολίγους, τους έχοντες. Έτσι εξυπηρετείται η κερδοφορία των ομίλων στον χώρο της υγείας. Οι νοσοκομειακοί γιατροί ωθούνται να αναζητήσουν “λάφυρα” πελάτες ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, τους οποίους σώζουν αν έχουν καλό κομπόδεμα.

Η υγεία παρέχεται ισότιμα στους πολίτες, είτε είναι πλούσιοι, είτε πτωχοί, βάσει του νόμου 1397/1983, τον οποίον καταπολέμησαν και υπονόμευσαν οι κλινικάρχες για να την μετατρέψουν ως ακριβό εμπόρευμα. Το σύστημα, που ήταν το μεγαλύτερο δώρο στο πολίτη, άντεξε για 39 χρόνια και σήμερα σφυροκοπείται. Η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του Ε.Σ.Υ. ανήκει στο παρελθόν. Ο γιατρός από λειτουργός μετατρέπεται σε επιχειρηματία, ο δε ασθενής ο κερδοφόρος πελάτης. Το άρθρο 7 του Ν/Σ αλλάζει τις συνθήκες που ίσχυαν επί 10ετίες εισάγοντας τη “μερική απασχόληση”, το δε άρθρο 10 επιτρέπει την υπό όρους δραστηριότητα των γιατρών του Ε.Σ.Υ. στον ιδιωτικό τομέα.
Το ήδη ταλαιπωρημένο Δημόσιο Σύστημα καταρρέει, αφού, καταργείται ο θεμέλιος λίθος της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του οι οποίοι με την ιδιωτικοποίηση της υγείας πέφτουν στην αγκαλιά των ιδιωτών κλινικαρχών, αφού το κράτος απεκδύεται σιγά – σιγά των ευθυνών του. Οι κατοχυρωμένες συνταγματικά υποχρεώσεις του υπέρ των πολιτών, οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως εμπόρευμα στις μεγάλες ανάγκες του, σιγά – σιγά αποψιλώνονται.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα