■ Εµπλοκή Κρητικών στις συνοµιλίες που βλέπουν το φως της δηµοσιότητας
Αποκαλυπτικοί διάλογοι της υπόθεσης µε τις κοινοτικές επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισµός Πληρωµών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισµού και Εγγυήσεων) και την εµπλοκή Κρητικών, έρχονται καθηµερινά στο “φως” της δηµοσιότητας.
Οπως µετέδωσε η ΕΡΤ, στις 3.000 σελίδες της δικογραφίας υπάρχουν περιστατικά και διάλογοι που αποκαλύπτουν τη δράση των κυκλωµάτων αλλά και τις πελατειακές σχέσεις που είχαν αναπτύξει στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ µε συνδικαλιστές και πολίτες. Όπως φαίνεται, το ρουσφέτι ήταν στην ηµερήσια διάταξη.
Η ψυχολόγος Ελένη Κατσιγαράκη μιλά για τις προκλήσεις και το ταξίδι των Πανελλαδικών
ΚΟΠΑ∆ΙΑ ΜΟΝΟ ΣΤΑ… ΧΑΡΤΙΑ
Σύµφωνα µε καταγγελίες, στο κύκλωµα µε τις παράνοµες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, είχαν εισχωρήσει και κτηνίατροι. Σε µία περίπτωση οι εµπλεκόµενοι φέρεται να απευθύνονταν σε κτηνίατρο, ο οποίος βεβαίωνε ότι έλεγξε το κοπάδι , ώστε να πάρουν την επιδότηση. Μάλιστα, φέρεται να ζητούσε 5 ευρώ για κάθε ζώο που υποτίθεται είχε εξετάσει,αν και τα κοπάδια υπήρχαν µόνο στα χαρτιά.
ΤΑ 4.885 ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ ΕΓΙΝΑΝ… 54.681!
Σύµφωνα µε άλλες καταγγελίες, το πλεόνασµα ζώων ήταν 11 φορές πάνω από κάθε παραγωγική δυνατότητα, έπειτα από τις πλασµατικές δηλώσεις ζωικού κεφαλαίου. Χαρακτηριστική είναι καταγγελία για οικογένεια από την Κρήτη. Είχαν δηλώσει συνολικά 4.885 αιγοπρόβατα το 2014, αριθµός που ανέβηκε στα 54.681 κατά το 2022.
Ο Γ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Σύµφωνα µε την ΕΡΤ, σε συνοµιλίες µεταξύ στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ, συνδικαλιστών και κτηνοτρόφων εκφράζεται η αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι δεν µπορούν να προσεγγίσουν τον Γιάννη Κεφαλογιάννη για ρουσφέτια.
Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ακούγεται να λέει ότι δεν τον πήρε ποτέ ο Κεφαλογιάννης για να σταµατήσουν οι έλεγχοι.
“Ο ΦΡΑΠΕΣ” ΚΑΙ Ο “ΧΑΣΑΠΗΣ”
Στο µεταξύ, στη δηµοσιότητα ήρθαν και διάλογοι για εµπλοκή Κρητικών, όπως ο «Φραπές» και ο «Χασάπης».
Σηµειώνεται ότι ο συνδικαλιστής Γιώργος Ξυλούρης (πρόεδρος του συνεταιρισµού σταφιδοπαραγωγών ΚΣΟΣ Σουλτανίνα), µε το παρατσούκλι “Φραπές”, τοποθετήθηκε δηµόσια στην εκποµπή του Γιώργου Παπαδάκη στην τηλεόραση του Ant1, αρνήθηκε οποιαδήποτε εµπλοκή του στο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ ενώ κατήγγειλε στοχοποίησή του µετά από µήνυση που υπέβαλε κατά πρώην διευθυντικών στελεχών του Οργανισµού την οποία είχε υποβάλλει στις 27 Φεβρουαρίου 2024. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε παραδείγµατα, όπως πληρωµή 103.000 ευρώ σε παραγωγό στην Καστοριά για καλλιέργειες που – όπως υποστήριξε– δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές.
Για τυχόν εµπλοκή του απάντησε: «Αν νοµίζουν ότι θα τα φορτώσουν σε µένα να ξεπλυθούν είναι γελασµένοι. Ξέρω τι είπα και τι όχι».
Ο κ. Ξυλούρης εστίασε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι «σπιλώνεται» η Κρήτη και οι αγρότες της και κάλεσε σε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.
ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΠΡΩΤΗ ∆ΙΚΗ
Στο µεταξύ, η πρώτη δίκη που διεξάγεται στην Αθήνα για παράνοµες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται στην τελική ευθεία και η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή και των επτά κατηγορουµένων για πληµµεληµατική απάτη σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι επτά κατηγορούµενοι είναι µέλη δύο οικογενειών, οι οποίες φέρονται να συνεργάστηκαν για τη λήψη παράνοµων ευρωπαϊκών επιδοτήσεων συνολικού ύψους περίπου 170.000 ευρώ τη διετία 2019 – 2020.
Τα µέλη της πρώτης οικογένειας είναι µητέρα, γιος, κόρη και νύφη. Και οι τέσσερις είναι κατηγορούµενοι. Ο πατέρας, που δεν είναι πια στη ζωή, µέχρι το θάνατό του, δεν έχει δηλώσει τίποτα.
Το 2018 βρέθηκε ιδιόχειρη διαθήκη του, η οποία αµφισβητείται και στην οποία εµφανιζόταν ως ιδιοκτήτης χιλιάδων στρεµµάτων µε βοσκοτόπια στο Γράµµο, ενώ πρόκειται για δασική έκταση.
Στην περίπτωση της δεύτερης οικογένειας κατηγορούνται πατέρας, γιος και κόρη. Ο πατέρας σε κοµβική θέση φέρεται υπεύθυνος σε γραφείο υποδοχής αιτήσεων στη Θεσσαλία. Μέσω αυτού ο γιος του και η κόρη του, ως νεοεισερχόµενοι αγρότες, µισθώσουν τις εκτάσεις αυτές της πρώτης οικογένειας, έναντι 10 ευρώ το στρέµµα.
Η ∆ΙΚΗ
Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ενοχή και των επτά κατηγορούµενων για απάτη σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βαθµό πληµµελήµατος, ζήτησε η εισαγγελέας της Έδρας του Μονοµελούς Εφετείου Καλλιόπη Νταγιάντα, στην πρώτη δίκη για επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που διεξάγεται στην Αθήνα.
Η κ. Νταγιάντα, Ευρωπαία εισαγγελέας, πρότεινε στο δικαστήριο να µην δεχθεί την ένσταση των κατηγορουµένων για εξάλειψη του αξιόποινου, λόγω επιστροφής των επίδικων χρηµάτων, θέµα κρίσιµο για την παρούσα και άλλες δίκες που θα ακολουθήσουν. Παράλληλα η εισαγγελική λειτουργός είπε ότι πρέπει να σταλούν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έγγραφα της δίκης, προκειµένου να ελεγχθούν για κακούργηµα οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ που είδαν και ενέκριναν τα αιτήµατα για τις επίµαχες επιδοτήσεις.
Οι κατηγορούµενοι στην υπόθεση, µεταξύ των οποίων µία δικηγόρος, δικάζονται για επιδοτήσεις προς νέους ή νεοεισερχόµενους αγρότες το χρονικό διάστηµα 2019-2020. Σύµφωνα µε την κατηγορία κάποιοι εκ των κατηγορουµένων φέρονται να έλαβαν και οι συγκατηγορούµενοι τους να συνέδραµαν ώστε να λάβουν, παρανόµως επιδοτήσεις που ανά περίπτωση αφορούν ποσά από 25.000 ευρώ έως 90.000 ευρώ.
Σύµφωνα µε την κ. Νταγιάντα, «οι κατηγορούµενοι έχουν τελέσει τις πράξεις που τους αποδίδονται» και το δικαστήριο δεν πρέπει να δεχθεί τα ζητήµατα που έθεσε η υπεράσπιση περί «νοµικής πλάνης», περί «καλής πίστης» και «εξάλειψης του αξιόποινου» µε την επιστροφή των ποσών. Η εισαγγελέας τόνισε πως «δεν συντρέχουν οι νόµιµες προϋποθέσεις για την εφαρµογή της εξάλειψης του αξιόποινου, καθώς εξαιρούνται από το µέτρο τα αδικήµατα που τελούνται σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν εµπίπτει στην έννοια του ζηµιωθέντος γιατί τα χρηµατικά ποσά που καταβάλλει δεν του ανήκουν, αφού η χρηµατοδότηση εξασφαλίζεται από τα ευρωπαϊκά γεωργικά ταµεία. Η πράξη που αποδίδεται στους κατηγορούµενους δεν στρεφόταν κατά της περιουσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά των συµφερόντων της ΕΕ», είπε η κ. Νταγιάντα.
Όσον αφορά σε ισχυρισµούς των κατηγορουµένων σχετικά µε πλάνη τους και την πεποίθησή τους ότι απαιτούνταν για την επιδότηση ως νέοι αγρότες µόνο η κατοχή της έκτασης, η Ευρωπαία εισαγγελέας είπε: «Το µορφωτικό τους επίπεδο δεν καταλείπει καµία αµφιβολία γι’ αυτό. Ο µέσος νους αντιλαµβάνεται ότι δεν µπορεί να γίνει λήψη ενίσχυσης µε µόνη την κατοχή έκτασης, χωρίς τη διενέργεια γεωργικών εργασιών. Οι κατηγορούµενοι είχαν υψηλό µορφωτικό επίπεδο. Αδικούνται οι πραγµατικοί γεωργοί επειδή µη δικαιούχοι παίρνουν τµήµα από το δικό τους µερίδιο, άκοπα, µε την προσκόµιση και µόνο ιδιωτικών µισθωτηρίων».
Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε τη διαβίβαση εγγράφων στον Ευρωπαίο εισαγγελέα προκειµένου να διερευνηθεί το ενδεχόµενο τέλεσης των αξιόποινων πράξεων της κακουργηµατικής απιστίας αλλά και απάτης κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ που διενήργησαν έλεγχο και δεν εντόπισαν πρόβληµα στα χαρτιά των κατηγορουµένων, αλλά αντίθετα έδωσαν πράσινο φως για την είσπραξη επιδοτήσεων.