Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Αποδημητικά “θαύματα” από τον Βαγγέλη Κακατσάκη

Μου το ’στειλε ηλεκτρονικά… Το τελευταίο του βιβλίο, ο Βαγγέλης. Ποιητικό, βιβλίο… Το πέμπτο!
Και πήρα χαρά… Δεν ήξερα ότι το ετοίμαζε…
Ηλεκτρονικά, στο F/B. Δεν έχω την αίσθηση λοιπόν, της αφής, στις κλεισμένες ή ανοιχτές του σελίδες, τις “κερασμένες” με τον λυρικό, δωρικό οικείο στοχασμό του ποιητή. Ομως, τα χελιδονόφτερα τα θαυμαστά, μπορούν να απολύουν ευαισθησίες συνειρμικές ευγενικής σκέψης, γονιμοποιημένης εμπνευστικά!
Ο Βαγγέλης, μου ‘δωσε τη χαρά και μου έκανε την τιμή, να παρουσιάσω τις δύο από τις πέντε συλλογές του στην “Κίσσαμο πόλη” μας, που του αρέσει και ο προσδιορισμός της καρδιάς μου… σε βραδιές, ιδιαίτερα επιτυχημένες, πριν από χρόνια…
“ΚΑΖΟΒΑΡ”, και, “Οπως το ψωμί”.
Εχω λοιπόν προσλαμβάνουσες από τις ποιητικές του αναζητήσεις, στις οποίες ευανάγνωστα συστήματα αξιών, υπηρετούν μιαν αισθητική αξιώσεων, ή η αισθητική αξιώσεων, υπηρετεί ευανάγνωστη, τα συστήματα αξιών.
Του ποιητή, πρωτίστως.
Θεωρώ και το έχω ξαναπεί, ότι παραχωρεί έναν “αξιακό πλουραλισμό” για όλους τους αναγνώστες!
Κοινωνικό λόγο Δικαίου, σεβασμό στο ωραίο της πλάσης και το Ιστορισμένο, Αναγωγή στο Θείον, και ασφαλώς υπαρξιακές διεργασίες.
Τώρα πιστεύω, ότι η έμφαση που δίνεται σ’ αυτή την συλλογή, την καθιστά ένα, ένα… “μικρό ιερατικό” στο οποίο παρεισφρέει σταθερά, ο “Ιερός Λόγος” ως Αγιασμός, που “ποτίζει” την ιδέα…
Και πολύ μου άρεσε η “ευλογημένη πληθώρα” των ΕΥ! στην οποία επέμεινε η Νανώ, στο θαυμάσιο αφιέρωμα της Πέμπτης 30/4/20. Στα τέσσερα εγγονάκια του εξάλλου αφιερώνει, όλα μα όλα, στο… ΕΥ!!
Πάντως, ένα ΕΥ… της ζωής του το πρώτο, η Ευδοκία του, επιμελήθηκε τα ποιήματα, και ο κοινός μας καλός φίλος Αντώνης Βακάκης, τα σελιδοποίησε.
Συγχαρητήρια σε όλους!
…Βαγγέλη μου, καλοτάξιδα τα έξοχα αποδημητικά σου, που στα Χελιδονοφτέρουγά τους, πυκνόγραψες την ευαισθησία σου, και τ’ απέλυσες σε μιαν “αποδημία”, που σίγουρα θα ‘χει εύρος, μήκος και διάρκεια…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Καλά, τώρα! Να μην ξέρει να γράφει -τα που τ’ αξίζεις Ευάγγελε, όπως συχνά γράφεις- η πολυτάλαντη κι ευλογημένη θυγατέρα του ¨Καστελλιού” η αγαπητή μας Φωτεινή Σεγρεδάκη!! Αυτή ζωγραφίζει με τον λόγο της, ωστόσο, εμείς οι άλλοι οι “οπισθοδρομικοί, συντηρητικοί κι ανίδεοι του FACE BOOK και, βέβαια, κάποιας ηλικίας, αναμένομε να πιάσουμε στα χέρια μας την έντυπη ποιητική συλλογή σου στη ζωντανή παρουσία της. Όμως, δεν διστάζω να το επαναλάβω, πόσο όμορφα και συναρπαστικά γράφουν οι άνθρωποι μας εκεί στην δυτική εσχατιά των Χανίων, δηλαδή στην Κίσσαμο και Σέλινο! Γράφουν, θαρρείς, κι αποδημητικά πουλιά είμαστε όλοι εμείς που ανήκουμε στο ανθρώπινο είδος και πορευόμαστε ελεύθεροι, ενωμένοι, μοναδικοί, αλληλέγγυοι και διαφορετικοί στον κακοτράχαλο δρόμο της κοινωνικής πραγματικότητας. Τα θερμά μας συγχαρητήρια και τις πολλές ευχές μας για καλή υγεία στην Φωτεινή Σεγρεδάκη και πάντα τέτοιες όμορφες δημιουργίες.
    Φίλε Βαγγέλη, πάντα, κάποιος Χανιώτης με προλαβαίνει: και τί απομένει να γράψω; Φιλικά Γιώργος Καραγεωργίου ΧΑΝΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα