Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Από τους πιο θανατηφόρους ο καρκίνος του πνεύμονα – Ημερίδα στα Χανιά

Μειούμενα βαίνουν τα ποσοστά των καπνιστών στην Ελλάδα, ωστόσο, η χώρα μας παραμένει, μαζί με τη Βουλγαρία και την Κύπρο, μέσα στις τρεις πρώτες με τον μεγαλύτερο αριθμό καπνιστών στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, παρά τις προόδους που καταγράφει η επιστήμη, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου με μόλις 2 στους 10 που θα διαγνωσθούν με αυτή την ασθένεια να καταφέρνει να επιβιώσει πέραν των 5 χρόνων.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι διοργανωτές της ειδική ημερίδας με τίτλο “Πρόληψη του Καρκίνου του Πνεύμονα, Διακοπή καπνίσματος – Προσυμπτωματικός έλεγχος”, που θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου), σήμερα το απόγευμα στις 17:00 στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”.
Την ημερίδα διοργανώνουν η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων, την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον Σύλλογο Πνευμονολόγων Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

“ΘΛΙΒΕΡΑ ΠΡΩΤΕΙΑ”

Ειδικότερα, για το θέμα του καπνίσματος ο πρόεδρος του Συλλόγου Πνευμονολόγων Π.Ε. Χανίων Μιλτιάδης Μαρκάτος τόνισε ότι ο καρκίνος του πνεύμονα έχει άμεση σχέση με το κάπνισμα, ενώ έκανε αναφορά στο άτμισμα λέγοντας πως σε καμία περίπτωση δεν βοηθάει στη διακοπή του καπνίσματος και εμπεριέχει νέους κινδύνους. Επεσήμανε δε ότι τα προβλήματα θα εμφανιστούν μετά από χρήση πολλών ετών, ενώ οι μέχρι σήμερα μελέτες καταγράφουν ότι προκαλείται ερεθισμός στο αναπνευστικό που δυνητικά είναι επικίνδυνος.
Ως προς το κάπνισμα στην Ελλάδα ο κ. Μαρκάτος επεσήμανε ότι τα ποσοστά των καπνιστών βαίνουν μειούμενα αλλά η χώρα εξακολουθεί να διατηρεί «τα θλιβερά πρωτεία» στην Ε.Ε. μαζί με την Κύπρο και τη Βουλγαρία.
Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ελένη Ζερβουδάκη αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασιών και συνεργειών για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του καπνίσματος, ενώ έκανε γνωστό ότι ο φάρος των Χανίων θα φωταγωγηθεί μπλε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου.

“Ο ΠΙΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ”

«Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πιο θανατηφόρος καρκίνος. Στην Ελλάδα περίπου 8 στους 10 από όσους διαγνωσθούν με καρκίνο του πνεύμονα δεν θα ζήσουν τα επόμενα 5 χρόνια», τόνισε ο καθηγητής πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι καταγράφεται σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του καρκίνου του πνεύμονα σε επίπεδο, διάγνωσης, σταδιοποίησης και θεραπείας. Υπογράμμισε δε την ανάγκη να ενταχθεί ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του πνεύμονα στο σύστημα “Δοξιάδη” καθώς πρόκειται για μια μορφή πολύ διαδεδομένη (περίπου το 15% από το σύνολο των διαγνωσμένων καρκίνων).

“ΑΝΔΡΙΚΗ” ΑΣΘΕΝΕΙΑ

«Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια πολύ συχνή νόσος: 2,5 εκατομμύρια καρκίνοι καταγράφονται παγκοσμίως σε ετήσια βάση κι από αυτούς οι 500.000 αφορούν Ευρωπαίους πολίτες. Ειδικότερα, στην Ελλάδα παρουσιάζονται περίπου 10.000 καρκίνοι του πνεύμονα από τους οποίους οι 8.500 είναι άνδρες», ανέφερε ο καθηγητής πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης κάνοντας λόγο για μια «ανδρική ασθένεια».
Πρόσθεσε δε ότι ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη καταγράφονται 64 καρκίνοι ανά 100.000 πληθυσμού στην Ελλάδα προσεγγίζουμε τους 90 καρκίνους του πνεύμονα ανά 100.000 πληθυσμού. «Η Ελλάδα θεωρείται ίσως η πιο επιβαρυμένη χώρα της Ευρώπης από πλευράς καρκίνου του πνεύμονα», σημείωσε ο κ. Τζανάκης.
Ανέφερε επίσης ότι «αν προλάβουμε έναν καρκίνο σε πρώιμο στάδιο έχουμε 80-90% πιθανότητα απολύτου ίασης, ενώ αν το πιάσουμε σε συμπτωματικό στάδιο η πιθανότητα πενταετούς επιβίωσης πέφτει κάτω από 20%». Σημείωσε ακόμα ότι κάποιος που έχει πρώτου βαθμού συγγενή με καρκίνο του πνεύμονα έχει διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσει κι αυτός.

“ΚΛΕΙΔΙ” Η ΠΡΟΛΗΨΗ

Ο διευθυντής της 7ης Πνευμονολογικής Πνευμονολογικής Κλινικής του “Σωτηρία” και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Λευτέρης Ζέρβας, υπογράμμισε ότι ο καρκίνος του πνεύμονα εμφανίζεται πιο συχνά πια και στις γυναίκες λόγω της αύξησης του καπνίσματος, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι πέραν από τις 10.000 νέες διαγνώσεις ετησίως στην Ελλάδα καταγράφονται και 8.000 θάνατοι από αυτό το είδος καρκίνου. «Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη πρόοδο στη διάγνωση αλλά σε κάθε περίπτωση καλύτερα το προλαμβάνειν παρά του θεραπεύειν», τόνισε ενώ μίλησε για την πανευρωπαϊκή εκστρατεία για προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του πνεύμονα.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη δυνατότητα πρώιμης διάγνωσης μέσω της «αξονικής τομογραφίας θώρακος χαμηλής δόσης». «Είναι μια εξέταση που τα τελευταία χρόνια έχει δείξει ότι μπορεί να οδηγήσει σε βάθος δεκαετίας στη μείωση της θνητότητας κατά 20-25% στον καρκίνο του πνεύμονα και επίσης όταν βρίσκεις τον καρκίνο πριν εκδηλωθούν συμπτώματα τότε η ασθένεια είναι σε πρώιμα στάδια (1 και 2) που είναι τα χειρουργήσιμα στάδια και δυνητικά θεραπεύσιμα. Συνεπώς ο στόχος μας είναι να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα» συμπλήρωσε και έκανε γνωστό ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές ενέργειες.

ΙΣΧΥΡΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ Παρασκευή Κατσαούνου επεσήμανε ότι η χρήση καπνού σχετίζεται με το 27% όλων των καρκίνων και με 16 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, με πρώτον σε συχνότητα και σε ποσοστό συσχέτισης τον καρκίνο του πνεύμονα όπου το 80-90% των περιπτώσεων σχετίζονται άμεσα με το κάπνισμα. «Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμα και μετά τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα μόλις το 20-35% διακόπτει το κάπνισμα κι αυτό επιφέρει επιβλαβείς επιπτώσεις στις θεραπείες», πρόσθεσε η κα Κατσαούνου και υπογράμμισε την ισχυρή εξάρτηση που προκαλεί η νικοτίνη στον οργανισμό.
Ανέφερε μάλιστα ότι όταν δεν υπάρχει ιατρική βοήθεια το ποσοστό διακοπής καπνίσματος κυμαίνεται σε μόλις 4%, ενώ με ιατρική βοήθεια το ποσοστό ανεβαίνει σε πάνω από 35%.

Η ΗΜΕΡΙΔΑ

Ειδική ημερίδα με τίτλο «Πρόληψη του Καρκίνου του Πνεύμονα, Διακοπή καπνίσματος – Προσυμπτωματικός έλεγχος» διοργανώνει στα Χανιά στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου), η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων, την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον Σύλλογο Πνευμονολόγων Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.
«Χαιρετίζουμε τη διεξαγωγή της ημερίδας στα Χανιά, καθώς ο καρκίνος του πνεύμονα εξακολουθεί να παραμένει με διαφορά ο πρώτος μεταξύ των καρκίνων σε θνησιμότητα, μια στατιστική που μπορεί να μειωθεί και με την έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση των επιστημόνων αλλά και τη συστηματική ενημέρωση των πολιτών», σημειώνει σε γραπτή δήλωσή του ο δήμαρχος Χανίων κ. Σημανδηράκης.
Η ημερίδα θα γίνει σήμερα στις 17.00, στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης και θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς για να ακολουθήσουν οι εξής ομιλίες:
•17:45 : Το πρόβλημα του καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα σήμερα / Σ.Βιττωράκης
•18:00 : Προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του πνεύμονα – Η επόμενη μέρα / Ε. Ζέρβας
• 18:15 Σχολιασμός: Γ. Κουλαξουζίδης
• 18:30 Συζήτηση
•19:00: Επίδραση καπνίσματος στον καρκίνο του πνεύμονα (παθητικό κάπνισμα – νεώτερα καπνικά προϊόντα) / Π. Κατσαούνου
•19:15: Οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος / Ι. Μητρούσκα
•19:30-20:00: Συζήτηση


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα