Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Από τον Oμιλο Φίλων της Τέχνης Μία ακόμα εικαστική γιορτή

«Δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινάσω» είχε πει ο Αρχιμήδης όταν ανακάλυψε τους μοχλούς, λέει η ιστορία μας. Δηλαδή, δώσε μου τόπο να σταθώ και θα κινήσω τη γη. Η φράση αυτή σήμερα  χρησιμοποιείται και μεταφορικά. Oταν π.χ. κάποιος αποδεικνύει ότι αξίζει και ζητά στήριξη – αναγνώριση προσπαθειών για να προχωρήσει περισσότερο.

•Δεν ξέρω γιατί, αλλά αυτή η φράση μου ήρθε στο νου βγαίνοντας από την επίσκεψη της εικαστικής έκθεσης του Ομίλου Φίλων της Τέχνης, την Κυριακή το μεσημέρι, 23 Απριλίου. Τόπος, το πανέμορφο Γιαλού Τζαμί στο Χανιώτικο λιμάνι.
Εικαστική γιορτή
• Ο λόγος είναι ότι τα έργα που εκτίθενται δίνουν στους πολλούς επισκέπτες τη χαρά μιας εικαστικής γιορτής: Γιορτάζει η ζωγραφική, η γλυπτική, η κεραμική, η αγιογραφία και μεταλλοτεχνία.
• Γιορτάζουν μέσα από την έκθεση έργων που φτιάχτηκαν με αγάπη, μεράκι και τέχνη. Τέχνη που στα 18 χρόνια ζωής του Ομίλου Φίλων Τέχνης είναι φανερό ότι εξελίσσεται συνεχώς. Θα πείτε, ότι αυτό συμβαίνει στα έργα όλων των περισσότερων καλλιτεχνών. Αλλιώς είναι τα πρώιμα έργα τους και αλλιώς εκείνα που ακολουθούν. Οπως η ζωή. Δεν είναι όλες οι ηλικίες το ίδιο.
• Η συγκεκριμένη, λοιπόν, έκθεση περιλαμβάνει μια πανδαισία εικαστικών έργων. Εργα που ελκύουν και αρέσουν σε φιλότεχνους και μη. Ακόμα και σε απλούς διαβάτες, περαστικούς. Και βέβαια στους ντόπιους, σ’ εμάς τους Χανιώτες.
• Εντυπωσιακή η αίσθηση του θεατή όπως εισέρχεται στο χώρο. Δεξιά και αριστερά κυριαρχούν υπέροχες αγιογραφίες. Ενδεικτικά και όχι αξιολογικά καταγράφουμε κάποια απ’ αυτά.
• Επί της υποδοχής στον κεντρικό θόλο του μνημείου δύο πίνακες αγιογραφίας της προέδρου του Ομίλου κυρίας Ελένης Γιαννουδάκη: Ο Ιησούς σε λάδι – Μελέτη(copy) και μία βυζαντινή Παναγία σε πιο μοντέρνα απόδοση.
• Κεντρικά πάντα, δεσπόζουν στη μέση καλαίσθητα έργα μεταλλοτεχνίας με γυαλί και μέταλλο της Μαρίας Κουκουλά.
• Εκεί δίπλα και τα χρηστικά τραπεζάκια τριών διαστάσεων με υπέροχα χρώματα, μωσαϊκό σε ξύλο, καθρέπτες και βιτρό της Βούλας Παπαδάκη.
• Απέναντι στον μεγάλο τοίχο ένας μεγάλων διαστάσεων πίνακας της Αγγελικής Δρακάκη, μαγνητίζει και κρατάει το βλέμμα του θεατή. Εμπνευσμένος πίνακας σε καμβά με λάδι, σε γαιώδη χρώματα που δίνει ερεθίσματα στον θεατή να σκεφθεί και να δώσει τη δική του ερμηνεία που αφορά στην σχέση της φύσης, του χρόνου, του ανθρώπου.
• Δίπλα σ’ αυτόν ένας επίσης μεγάλων διαστάσεων πίνακας που προσφέρεται για ερμηνείες (μια απλή σκάλα και ένα φτερό) της Τώνιας Παπαγεωργίου.
• Μπαίνοντας από δεξιά εξαιρετικά και τα έργα γλυπτικής, ξυλογλυπτικής του Μανώλη Πετράκη.
• Εντυπωσιακά και τα έργα ζωγραφικής των  Βαλεντίνας Μίσεβα Πετρουλάκη, Στέλλας Καρναλή, Ολυμπίας Κοκοτσάκη, Ειρήνης Παπαδόσηφου, Σπύρου Καρναλή, Ευγενίας Τζαμπανάκη.
• Αγιογραφίας: Γιαννακού Κατερίνα, Ηλιάκη Κική, Ιντζέ Κούλα, Κερδέλα Βούλα, Μαζανάκη Βάσω, Παπαδόσηφου Ρένα.
• Κεραμικής: Παπαγεωργίου Αντωνία.
•Αυτή η έκθεση ολοκληρώνεται σήμερα.
Δώσε μου τόπο

• Επιστρέφουμε όμως εδώ, στη σκόπιμη εισαγωγική μας αναφορά. Για να επισημάνουμε ότι η έκθεση (όπως και άλλες βέβαια εκθέσεις και δράσεις στον συγκεκριμένο χώρο και όχι μόνο) όντας τοποθετημένη στον εικαστικό μνημειακό χώρο του Γιαλού Τζαμισί, σηματοδοτεί -για άλλη μια φορά- την ανάγκη να δίδεται και αυτός ο ζωτικός χώρος και σε ντόπιους δημιουργούς.
• Ετσι ώστε και οι ίδιοι να μπορούν να προβάλλουν την τέχνη τους και να την πηγαίνουν κάθε φορά πιο ψηλά.
• Και, το είχαμε γράψει και ξαναγράψει και το γράφουμε εδώ και 20 χρόνια. Χώροι όπως το Γιαλού Τζαμί (τώρα τον διαχειρίζεται το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο) πρέπει να παραχωρούνται μετά από σχετικό προγραμματισμό σε ντόπιους καλλιτέχνες, δημιουργούς αλλά και σε συλλόγους τους.
• Δεν μπορεί να δίδεται με κριτήρια… “ελιτίστικα”. Με κριτήριο την αναγνωρισιμότητα ή τη διασημότητα δημιουργών. Με κριτήριο αν είναι ή όχι αυτοδίδακτοι.
• Η πόλη έχει ποικίλο πολιτιστικό δυναμικό που χρειάζεται να στηρίζεται μέσα από όλες τις Δημοτικές Αρχές. Να τους δίνουν τόπο για να δημιουργούν και κάποιοι να δράττονται και των ευκαιριών αυτών, να ξεχωρίζουν αν το αξίζουν και να διακρίνονται. Οι περισσότερες Δημοτικές Αρχές, ευτυχώς, το εφάρμοζαν. Ελπίζουμε να συνεχιστεί.

•Σημείωση: Κάποιες φωτογραφίες είναι από ανάρτηση δημιουργών σε κοινωνικό δίκτυο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Τουρίστες… βούτηξαν στα νερά του ενετικού λιμανιού των Χανίων (φωτ.)

Τις βουτιές τους στο ενετικό λιμάνι των Χανίων αποφάσισε να απολαύσει μια παρέα τουριστών το βράδυ της Τετάρτης! Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες μια παρέα...

Χανια: Ριζίτικα στο Ενετικό Λιμάνι

  Με ριζίτικα αντήχησε το Ενετικό Λιμάνι το βράδυ της Τρίτης στα πλαίσια της “Παραδοσιακής στράτας”. Μέλη της “Ομοσπονδίας Συλλόγων και Φορέων Ριζίτικου Τραγουδιού” ξεκίνησαν από...

Παρανομίες δίχως τέλος στα Τοπόλια

Nέα καταγγελία για παράνομες επιχωματώσεις ρυακιών στην ευρύτερη περιοχή των Τοπολίων, αυτή τη φορά στον Άι κυρ Γιάννη Κισσάμου από κατοίκους της περιοχής. Σε ανακοινώσεις...

Στο νοσοκομείο Χανίων παιδάκι 4 ετών που έπεσε από μεγάλο ύψος

Στο νοσοκομείο Χανίων μεταφέρθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης παιδάκι που έπεσε από μεγάλο ύψος ( από μπαλκόνι) στα Χανιά. Το αγοράκι 4 ετών υποβλήθηκε σε...

Τα Χανιά δεν «έβγαλαν» Σουμπερίτες

Ιστορικό ντοκιμαντέρ που έχει προβληθεί κατ’ επανάληψη από την Cosmote tv και αναφέρεται στη ζωή και δράση ενός από τους ευάριθμους και ηρωικούς καπεταναίους...

Αποκαλύπτεται ο ναός της Αρτέμιδος στην ακρόπολη των Φαλασάρνων

» Ξεκίνησε νέα αρχαιολογική ανασκαφή Έπιασε… δουλειά η αρχαιολογική σκαπάνη για την αποκάλυψη του ναού της Αρτέμιδος στην ακρόπολη των Φαλασάρνων! Η επίσημη τελετή...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα