Eνα δοκίμιο για την ιστορία της ελληνικής αυτοκίνησης, από τον ίππο στην ιπποδύναμη, όπως εξελίχτηκε από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και τις παραμονές του ελληνοϊταλικού πολέμου μέσω λεωφόρων και μικρών δρόμων, αποτελεί το νέο βιβλίο 600 σελίδων του συγγραφέα Ηλία Καφάογλου, με τίτλο “ελληνική αυτοκίνηση 1900-1940, άνθωποι δρόμοι οχήματα αγώνες”, που παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.
Mιλώντας στις “διαδρομές” ο κ. Καφάογλου τόνισε ότι: «1900 – 1940, είναι δύο καταλυτικές ημερομηνίες, που ορίζουν τα δύο άκρα της πρώιμης φάσης της ελληνικής αυτοκίνησης, εάν θεωρήσουμε ότι αυτή αναπτύσσεται μετά τον πόλεμο και κυρίως τη δεκαετία του 1960».
Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμα ότι «ήταν ένα πολύ επίπονο και χρονοβόρο εγχείρημα, η συγγραφή αυτού του βιβλίου, γιατί το πρόβλημα που υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει είναι ότι ο χώρος της αυτοκίνησης στη Ελλάδα, βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά. Για να συλλέξουμε όλο αυτό το υλικό ψάξαμε μόνο από πρωτογενείς πηγές. Να σημειώσω ότι δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως, πολύ μεγάλο μέρος αρχείων εταιρειών και αντιπροσωπειών, τα οποία αρχεία μπορεί να υπάρχουν στα ντουλάπια κάποιων, αλλά κυρίως στη Εθνική Τράπεζα. Δεν έχουν αξιοποιηθεί, επίσης, πολλά από τα αρχεία της διεύθυνσης στρατού, μέσα από τα οποία μπορούμε να μάθουμε πολλά πράγματα για την αυτοκίνηση. Παρεμπιπτόντως δεν είχε αξιοποιηθεί και η βιβλιοθήκη του μεγάλου ηγέτη της χώρας του Ελευθερίου Βενιζέλου, που μετά εκπλήξεως είδα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων ότι υπάρχει, την οποία θα μπορούσα να την είχα αξιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό αν την είχα επισκεφτεί πιο νωρίς».
Στο βιβλίο μεταξύ άλλων υπάρχουν κεφάλαια όπως: “Ποιοι ήταν οι πρώτοι Ελληνες αμαξοποιοί;”, “Γιατί ο Οδυσσέας Ελύτης “τρώει τα χιλιόμετρα”;”, “Ποιο ρόλο έπαιξε η χρήση του αυτοκινήτου εν πολέμω στη διάδοση της αυτοκίνησης;”, “Γιατί ο ελληνικός στρατός δεν έπρεπε να προχωρήσει προς την Άγκυρα;”, “Πως συνέβαλε η αυτοκίνηση στην εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας και την ανάπτυξη της οικονομίας;”.
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που διερευνά και απαντά ο συγγραφέας, μέσα από συνεντεύξεις με διακεριμένους ανθρώπους του χώρου της αυτοκίνησης και όχι μόνο. Στην παρουσίαση παρευρέθηκε και μίλησε ο ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ., Πέτρος Μαρτινίδης, καθώς και ο ποιητής Λεωνίδας Κακάρογλου, ο οποίος υπέβαλε ερωτήσεις στο συγγραφέα.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.