Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022

Από την έρημο της Αιγύπτου στη Σαμαριά

Κάθε 1η Απρίλη γιορτάζεται η μοναδική ίσως Οσία της Ερήμου, η Οσία Μαρία η Αιγυπτία, που ασκήτεψε μάλιστα για σαράντα χρόνια στην έρημο της Αιγύπτου. Εφέτος γιορτάστηκε την Κυριακή 18 Απρίλη.
Δεν έχει εξακριβωθεί γιατί και από ποιoν το φτωχικό εκκλησάκι της χτίστηκε στο φαράγγι της Σαμαριάς, κάτω από μια ιλιγγιώδη βραχοπλαγιά και δίπλα στο τρεχάμενο νερό της πηγής της Μυρτιάς πριν 650 χρόνια. Ίσως για να προστατεύει τους άλλους ερημίτες που κατοικούσαν εκεί, ίσως από τους Σκορδύληδες στην μνήμη της Χρυσομαλλούσας. Είχε για πολλά χρόνια να λειτουργηθεί μέχρι πριν 40 χρόνια που με δυο οδοιπόρους και τον παπά Δ. Τζάτζιμο λειτουργήθηκε, και μετά από την 1η Απριλίου του 1988 καθιερώθηκε από τον Ορειβατικό και τελείται κάθε χρόνο πανηγυρικά η γιορτή.

Οι γραμμές αυτές είναι αφιερωμένες στον θρυλικό παπά της Μαδάρας, τον Σφακιανό παπά Γιώργη Χιωτάκη, που για 25 χρόνια έφθανε ως εκεί με το βαρύ βουργιάλι στην ράχη, όπου κουβαλούσε τα ιερά σκεύη και βιβλία και πολλές φορές τσαλαβουτώντας μέσα στο ποτάμι με τα στιβάνια του να γεμίσουν νερό.
Καλή σου ώρα παπά Γιώργη μας. Δεν ξεχνάμε την αγάπη σου για τα Σφακιά, την πατρίδα, τους ανθρώπους και ας μην διέθετες περγαμηνές και οφίκια.

Στο 69ο επεισόδιο μιλάμε για την διάθεση self tests στα φαρμακεία της πόλης, καθώς γίνονται πλέον υποχρεωτικά για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων Μανώλη Κατσαράκη

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα