Γνωστός ως ο άνθρωπος πίσω από τους “Ελεύθερους”, τους “Παπαροκάδες” όπως ήταν πιο γνωστοί στον κόσμο, όντας δημοφιλέστατοι στο πανελλήνιο στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας ως μπάντα μοναχών με θρησκευτικούς στίχους, ο Γιάννης Παπανικολάου, συνεχίζει την πορεία του στη μουσική.
Mπορεί να αποχώρησε από το Μοναστήρι και το σχήμα των παπαροκάδων, όμως δεν έμεινε αδρανής. Δημιούργησε το heavy metal σχήμα των Diviner, που θα εμφανιστούν στο Chania Rock Festival τον Ιούλιο στην πόλη μας. Τραγουδιστής και βασικός συνθέτης του σχήματος ο Γιάννης μας μιλάει για την τελευταία τους δισκογραφική δουλειά “Fallen Empires”, την εμφάνιση τους στα Χανιά αλλά και τη σχέση του με τους “Παπαροκάδες”.
Πώς θα περιέγραφες τους Diviner σε κάποιον που δεν σας έχει ακούσει;
Οταν φτιάξαμε τους Diviner θέλαμε μια μπάντα κλασικού heavy metal, με ήχο πιο σύγχρονο που να ανταποκρίνεται στο σήμερα. Δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε ανακαλύψει τον τροχό! Απλά γράφουμε και παίζουμε πράγματα που θα μας άρεσε να τα ακούμε ως απλοί φίλοι της μουσικής αυτής. Παίζουμε ένα heavy metal όπως θα θέλαμε να ακούγαμε ως οπαδοί. Στιχουργικά εμπνεόμαστε από πολλά πράγματα.
Στον πρώτο μας δίσκο, αναφερόμαστε κυρίως στον εσωτερικό μας εαυτό, στο πώς θα γίνουμε καλύτεροι ως άνθρωποι. Αυτή είναι η γενικότερη στιχουργική κατεύθυνση και βέβαια υπάρχουν και κομμάτια αυτόνομα που δένουν όμως μεταξύ τους. Τους στίχους τους έχω επιμεληθεί ο ίδιος και μπορώ να πω ότι έχουν μια θετική στόχευση, μια up διάθεση, δεν ήθελα να βγάζουμε κάτι απαισιόδοξο πόσο μάλλον καταθλιπτικό.
Ολα τα μέλη των Diviner, έχετε μεγάλη εμπειρία από την ελληνική σκηνή έχοντας παίξει με πολύ σημαντικά σχήματα. Πιστεύεις ότι αυτό που κάνετε τώρα είναι αυτό που σας εκφράζει περισσότερο;
Σίγουρα! Είναι το ογκώδες, “γκαζάτο” heavy metal, που θέλαμε να παίξουμε πάντα. Μας ολοκληρώνει σε οτιδήποτε έχουμε κάνει μέχρι σήμερα.
Είναι εύκολο σήμερα για μία μπάντα να ηχογραφήσει, να βγει σε περιοδεία να κάνει εμφανίσεις ανά την Ελλάδα;
Δισκογραφία με την έννοια που ξέραμε παλιότερα δεν υπάρχει σήμερα. Πωλήσεις κάνουν μόνο τα πολύ μεγάλα ονόματα. Το υλικό πλέον κυκλοφορεί μέσω διαδικτύου, με ψηφιακά μέσα. Επομένως για να επιβιώσει μία μπάντα πρέπει να κάνει ζωντανές εμφανίσεις. Οχι για να βγάλει χρήματα! Αλλά για να επιβιώσει, να μπορεί να ηχογραφήσει, χρειάζονται συναυλίες. Και στην Αθήνα και στην επαρχία υπάρχουν χώροι για να παίξεις και υπάρχει και κοινό, καθώς οι φίλοι του metal είναι πολύ πιστοί στη μουσική τους, πηγαίνουν σε live, θέλουν να ακούσουν νέα σχήματα, διψάνε για μουσική.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Πάντα υπήρχαν καλά ελληνικά σχήματα στον χώρο του μεταλλικού ροκ, τελευταία βλέπουμε υπάρχουν μπάντες που βγαίνουν εκτός συνόρων και έχουν και μεγάλη αποδοχή. Εχουν πέσει τα σύνορα για συγκροτήματα όπως εσείς;
Η ελληνική σκηνή σήμερα σε ό,τι αφορά και τον αριθμό και την ποιότητά της πιστεύω ότι βρίσκεται στο καλύτερο σημείο της. Πέρα από τους Rotting Christ, τους Firewind υπάρχουν και πολλές μπάντες του λεγόμενου stone rock που έχουν πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Αναφέρομαι στους Planet of Zeus, τους Nightstalker, τους 1000Mods… Στον “σκληρό” ήχο πάμε πολύ καλά, αλλά τα σχήματα που καρπώνονται από την άνοδο αυτή είναι οι μπάντες που έχουν δουλέψει, έχουν κτίσει το όνομα τους εδώ και χρόνια όπως οι Rotting Christ με πάρα πολλούς δίσκους και πάνω από 2000 ζωντανές εμφανίσεις. Θέλει κόπο, χρόνο, χρήμα για να κάνεις το παραπάνω βήμα… Για να κάνεις τη διαφορά πρέπει να είσαι ξεχωριστός γιατί ό,τι είναι στην μόδα, μόλις αυτή περάσει… χάνεται και αυτό!
Εδώ και μερικούς μήνες έχει κυκλοφορήσει η πρώτη δισκογραφική σας δουλειά, το “Fallen Empires”. Υπήρχαν σχόλια, κριτικές, απόψεις που σε έκαναν να νιώσεις υπερήφανος για αυτό που δημιουργήσατε, και άλλα που σε προβλημάτισαν;
Για μία πρωτοεμφανιζόμενη μπάντα οι κριτικές που πήραμε τόσο από τον ελληνικό όσο και τον ξένο μουσικό Τύπο ήταν πολύ καλές και ενθαρρυντικές για τη συνέχεια. Το να μην άρεσε η δουλειά σε κάποιον δεν με προβληματίζει. Είναι φυσιολογικό, γιατί ο καθένας έχει τα γούστα του. Η ποιότητα όμως μιας δουλειάς φαίνεται στον χρόνο. Υπάρχουν σήμερα δισκογραφικές δουλειές που λατρεύουμε αλλά όταν είχαν κυκλοφορήσει είχαν πάρει αρνητικές κριτικές. Αυτός που κρίνει τα πάντα είναι ο κόσμος και ο χρόνος.
ΟΙ ΠΑΠΑΡΟΚΑΔΕΣ ΚΑΙ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Και κάτι για σένα… πώς βίωσες αυτή την πολύ μεγάλη δημοσιότητα που είχες με τους “Ελεύθερους”, τους Παπαροκάδες;
Και πριν από τους “Ελεύθερους” ήμουν στους Innerwish, επομένως πάντα ασχολούμουν με τη μουσική. Οι “Ελεύθεροι” -διαφορετικό είδος μουσικά- είχαν μια ποιότητα, κάποια πράγματα που είχαν κάνει τότε, παραμένουν διαχρονικά και αυτό κάτι σημαίνει. Γενικά όπως και τώρα με τους Diviner, έτσι και με τους “Ελεύθερους” ό,τι κάνω το υποστηρίζω, δεν μου αρέσει να κάνω μισά πράγματα, θέλω όταν κάνω κάτι, να δίνω όλο το πάθος και την ενέργειά μου. Τώρα σε ό,τι αφορά τη δημοσιότητα που είχα, τα πράγματα παραήταν υπερβολικά! Ηταν η εποχή τέτοια. Αν θυμάσαι ήταν η εποχή του Χριστόδουλου στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και είχε γίνει μία διαφορετική επικοινωνιακή προσέγγιση από μεριάς της Εκκλησίας προς τον κόσμο και αυτό παρέσυρε και τους “Ελεύθερους”. Σήμερα δεν πιστεύω ότι θα γινόταν κάτι τέτοιο. Και βέβαια η διαχείριση της δημοσιότητας δεν ήταν στα χέρια μου. Εμπλέκονταν και άλλοι. Στα χέρια μου είναι αυτό που κάνω τώρα.
Από τη θρησκεία έχεις απομακρυνθεί;
Η απομάκρυνση από τον χώρο έγινε για συγκεκριμένους λόγους. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι μέσα μου οι απόψεις, οι αντιλήψεις, η πίστη μου έχει αλλάξει. Εχει αλλάξει ο τρόπος που βλέπω τον συγκεκριμένο χώρο (θρησκεία) και προφανώς δεν μπερδεύω τις έννοιες: Θρησκεία, πίστη, εκκλησία, θεός, αγάπη.
Και κάτι για το τέλος, τι μπορεί να περιμένει από εσάς όποιος βρεθεί στο Chania Rock Festival στον Προμαχώνα San Salvatore;
Κατ’ αρχήν ο χώρος είναι φανταστικός για metal συναυλίες. Οι Diviner είναι μια καινούργια μπάντα που θέλει να παίζει live και σίγουρα ο κόσμος δεν θα χάσει και θα του ανταποδώσουμε την πολύ θερμή στήριξη που μας έχει προσφέρει. Εξάλλου είμαι πολύ χαρούμενος που παίζω στα Χανιά γιατί η μητέρα μου είναι από τις Βρύσες Αποκορώνου και μεγάλωσε στα Χανιά, κι έτσι κατά 50% είμαι Κρητικός! Οι δεσμοί μου με την Κρήτη είναι πολύ ισχυροί!