Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Από αμέλεια οι περισσότερες πυρκαγιές στην Κρήτη

Με τον τίτλο «Άναψες; Κάηκες…» κυκλοφορεί το νέο ενημερωτικό φυλλάδιο της Πυροσβεστικής, παρουσιάζοντας τις βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνει ο κάθε πολίτης ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πυρκαγιά.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του περιφερειακού διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης κ. Νικόλαου Λαγουδάκη, στο νησί μας το 70% των πυρκαγιών οφείλεται σε αμέλεια, ενώ η πλούσια καύσιμη ύλη (χόρτα, θάμνοι) και ο μαρασμός που χαρακτηρίζει την ύπαιθρο λόγω της αστικοποίησης, καθιστούν την Κρήτη το περιβάλλον με τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την εκδήλωση, διατήρηση και μετάδοση μιας πυρκαγιάς, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες ανθρώπινων ζωών καθώς και σε περαιτέρω ερημοποίηση.
Ειδικότερα, η Πυροσβεστική Διοίκηση εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους καλεί να συμμετέχουν στην προσπάθεια αποτροπής-πρόληψης των πυρκαγιών από κοινού με τους αρμόδιους φορείς (Πυροσβεστικό Σώμα, Περιφέρεια Κρήτης, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Οργανώσεις Εθελοντών).
Οι 29 Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Κρήτης με τη σειρά τους περιπολούν καθημερινά, μεριμνώντας για την ασφάλεια των 680.000 κατοίκων του νησιού αλλά και των πολυάριθμων επισκεπτών του.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης από την πλευρά του καλεί τους Κρητικούς να γίνουν «φύλακες του τόπου τους» έτσι ώστε να αποφευχθούν οι δασικές πυρκαγιές, και ο φυσικός πλούτος του νησιού να «παραδοθεί ακέραιος στις επόμενες γενεές».
Να σημειωθεί ότι η πρόκληση πυρκαγιάς είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια, επισύρει βαρύτατες ποινές όπως η φυλάκιση από 2 έτη μέχρι ισόβια και η χρηματική ποινή έως 150.000 ευρώ, ενώ μπορεί επίσης να επιβληθεί και διοικητικό πρόστιμο έως 58.694 ευρώ.
Τι κάνουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς
Αν παρατηρήσουμε ύποπτους καπνούς ή φλόγες, καλούμε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199.

Δίνουμε συγκεκριμένες πληροφορίες για το ακριβές σημείο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά για να εντοπισθεί έγκαιρα από τους Πυροσβέστες.

Αναφέρουμε τρόπους πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων και κάθε άλλη πληροφορία που μας ζητείται.

Παράλληλα προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά χρησιμοποιώντας νερό, χώμα, ένα κλαδί ή φορητούς πυροσβεστήρες.
Η κλήση στον αριθμό αυτό είναι χωρίς χρέωση, τόσο από σταθερό όσο και από κινητό. Στα καρτοτηλέφωνα δεν απαιτείται εισαγωγή τηλεκάρτας.

Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» , ή «εκτός δικτύου», τηλεφωνούμε στο 199 ή στο 112.
Πώς προστατεύουμε την κατοικία μας
Κατασκευάζουμε οικοδομή από ανθεκτικά στη φωτιά υλικά.

Δεν αφήνουμε εύφλεκτα υλικά σε εξωτερικούς χώρους.

Καθαρίζουμε τακτικά τα ξερά χόρτα από την αυλή και γύρω από το σπίτι.

Κόβουμε κλαδιά που είναι κοντά στα παράθυρα και τη στέγη.

Εξασφαλίζουμε δεξαμενή νερού με ηλεκτρική ή μηχανική αντλία, συνδεδεμένη με σωλήνα ή λάστιχο ανάλογου μήκους.

Σχεδιασμός για την περίπτωση κινδύνου :
Καθορίζουμε ένα σημείο συνάντησης με τα μέλη της οικογένειάς μας.
Σχεδιάζουμε τον τρόπο διαφυγής μας.

Πραγματοποιούμε δοκιμαστικές ασκήσεις εκκένωσης της κατοικίας μας.

Κάνουμε μια λίστα με τα αντικείμενα που θα πάρουμε μαζί μας σε περίπτωση εκκένωσης της κατοικίας μας.

Ακολουθούμε τις οδηγίες των Αρμόδιων Αρχών.

Σε περίπτωση που πλησιάσει η πυρκαγιά:
Κλείνουμε πόρτες, παράθυρα ή άλλα ανοίγματα, βρέχουμε τα εύφλεκτα μέρη και εγκαταλείπουμε το χώρο ακολουθώντας ασφαλή δίοδο διαφυγής.

f2 f1 1


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

“Άφαντο” το κρητικό μέλι από τα ξενοδοχεία

Εκτός των ξενοδοχείων παραμένει το τοπικό μέλι, ένα θέμα που απασχολεί έντονα τους μελισσοκόμους. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ποσότητες που διακινούνται στην τουριστική ζώνη...

Ορατότης… μηδέν εξαιτίας της ομίχλης στα Χανιά! (φωτ. & video)

Πυκνή ομίχλη έχει καλύψει το πρωί της Τετάρτης τα Χανιά με αποτέλεσμα η ορατότητα να είναι σημαντικά περιορισμένη όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες. Αυτή είναι...

Βιολογικές φράουλες στα Χανιά

Mια θέση στις προτιμήσεις και στο τραπέζι του καταναλωτή διεκδικεί η xανιώτικη υπαίθρια βιολογική φράουλα που παρά τις δυσκολίες συνεχίζει να παράγεται τα τελευταία...

1978: Απατεώνας συνελήφθη στα Χανιά – Εμφανιζόταν σαν γαμπρός

44 χρόνια πριν και στα Χανιά είχε προκαλέσει “σούσουρο” η σύλληψη ενός άντρα ο οποίος παρουσιαζόταν ως… γαμπρός αν και έγγαμος με παιδιά! Αναφέρει το...

“Στοπ” σε προκαταλήψεις και ανισότητες από μαθητές στο 2ο Γενικό Λύκειο Χανίων

Την αγκάλιασαν με τη συμπεριφορά τους, τη στήριξαν με τη φιλία τους, την έκαναν μέλος της τάξης τους. Το παράδειγμα των μαθητών του Α3...

Πόσο… ισόβια είναι τα ισόβια;

Όταν ακούμε για «ποινή ισόβιας κάθειρξης» θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρόκειται επί της ουσίας για ποινή κάθειρξης 16 ετών που είναι και η...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα