Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Απελπισμένοι οι άνεργοι

 “Απελπισία” είναι η λέξη που περιγράφει την ψυχική κατάσταση των ανέργων, καθώς τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες νιώθουν σε εξαιρετικά υψηλό βαθμό να επιβαρύνονται ψυχικά από την παρατεταμένη ανεργία τους και εκφράζουν συναισθήματα απόγνωσης. Στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν στήριξη, οι ίδιοι αντλούν κουράγιο και δύναμη κυρίως από την οικογένεια και τους φίλους τους.
Τα παραπάνω αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο από τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς του δήμου Νεάπολης – Συκεών και παρουσιάστηκε από την επιστημονική υπεύθυνη του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου, κα Μάρω Βασσάρα, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ με θέμα “Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση”.
Συγκεκριμένα, στην έρευνα συμμετείχαν 134 άτομα που απευθύνθηκαν στους τέσσερις Συμβουλευτικούς Σταθμούς με αίτημα την εύρεση εργασίας. Το 61% του δείγματος ήταν γυναίκες και το 39% άνδρες ενώ σε ό,τι αφορά την ηλικία το 30% των συμμετεχόντων ήταν 36 – 45 ετών, το 26% 46 – 54 ετών, το 24% 27 – 35 ετών, το 23% έως 26 ετών και το 7% 55 – 65 ετών. Στην ερώτηση “πόσο θα λέγατε ότι έχει επηρεάσει η ανεργία αρνητικά την ψυχική σας κατάσταση” το 58% των ερωτηθέντων απάντησε πάρα πολύ, νιώθω συχνά απελπισία. Στην ερώτηση από πού αντλούν κουράγιο και δύναμη για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανεργίας, το 69% των συμμετεχόντων απάντησε “από την οικογένεια και φίλους”, το 62% “από τη συνειδητοποίηση ότι είναι ένα γενικότερο πρόβλημα” και το 58% “από τη συμπαράσταση του Συμβουλευτικού Σταθμού του Δήμου”.
«Οπως είναι αναμενόμενο, οι βασικές πηγές στήριξης των ανθρώπων είναι οι κοντινοί τους άνθρωποι – συγγενείς και φίλοι. Σημαντικό είναι επίσης ότι, η επίγνωση πως πρόκειται για μια οικονομική – κοινωνική κρίση που αφορά το σύνολο του πληθυσμού, βοηθά στην αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς αποτρέπει τα άτομα από το να χρεώσουν την κατάσταση αυτή ως προσωπική αποτυχία. Εντυπωσιακό επίσης είναι το γεγονός ότι οι ωφελούμενοι σε μεγάλο βαθμό χαρακτηρίζουν τους συμβουλευτικους σταθμούς ως πηγή στήριξης», ανέφερε η κ. Βασσάρα.
Σημειώνεται ότι το 2012, 3.090 άνθρωποι απευθύνθηκαν στους τέσσερις Συμβουλευτικούς Σταθμούς του Δήμου Νεάπολης – Συκεών ενώ 1929 από αυτούς (ποσοστό 56%) ζητούσε πληροφόρηση για εύρεση εργασίας. Τελικά ποσοστό 24% από τους τελευταίους βρήκε δουλειά, χάρη στη στήριξη που έλαβε σε ό,τι αφορά την πληροφόρηση για τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, την ενημέρωση για αγγελίες, προκηρύξεις και σεμινάρια, τη βοήθεια στη συμπλήρωση αιτήσεων και την καθοδήγηση για τις απαραίτητες ενέργειες για την εύρεση εργασίας, τη βοήθεια στη σύνταξη βιογραφικού σημειώματος και την ενδυνάμωση για την αντιμετώπιση των αρνητικών συναισθημάτων που σχετίζονται με την παρατεταμένη ανεργία.
Σύμφωνα με την κα Βασσάρα, η συμβουλευτική στήριξη των ανέργων είναι σημαντικός παράγοντας στην ενίσχυση της ψυχικής τους ανθεκτικότητας, δηλαδή της ικανότητάς τους να διαχειριστούν με επιτυχία τη δύσκολη συνθήκη της ανεργίας. Κατ’ επέκταση, η ψυχική ανθεκτικότητα θεωρείται σημαντικός παράγοντας καθώς εκτιμάται ότι αυξάνει τις πιθανότητες εύρεσης εργασίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα