Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Απάντηση σε επιστολή

Κύριε διευθυντά,
δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα σας στη 1-3-2021 επιστολή εκ μέρους του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της “Λατομεία Σελίνου ΑΕ” με τίτλο “Θέσεις από την Λατομεία Σελίνου Α.Ε. Κακόσκαλα Καντάνου”. Θεωρούμε σκόπιμο να καταθέσουμε ορισμένες απόψεις μας, με σκοπό την αποκατάσταση της αλήθειας.

Όποιος σταθεί να περιεργαστεί το φαράγγι -και ειδικά αν το διασχίσει γνωρίζοντας την ιστορία και θαυμάζοντας τον δρόμο, δημιούργημα χειρωνακτικής εργασίας στις αρχές του προηγούμενου αιώνα (που ίσως αποτελούσε κεφάλαιο έρευνας των μηχανικών σήμερα)- θα κατανοήσει το δίκαιο του αγώνα των κατοίκων της περιοχής που προσπαθούν για τη διάσωσή του.

Φωνές, απειλές, χαρακτηρισμοί που θυμίζουν κλίμα άλλων εποχών, ταύτιση κάθε ελεύθερα σκεπτόμενου πολίτη με τη Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ από όλους όσοι άμεσα ή έμμεσα υπερασπίζονται την υπόθεση της εταιρείας, ένα στόχο έχουν: να σπείρουν κλίμα αντιπαλότητας και πάνω σ’ αυτό να κτίσουν τα σχέδια τους. Δηλώνουν επανειλημμένως πως όποιος δεν ασπάζεται την άποψη τους είναι παρίας και παρασυρμένος.

Αλήθεια, τι ειρωνεία την ίδια στιγμή που χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι και όχι μόνο κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους ή θα τις κρατήσουν με σημαντικό κόστος σε μια εποχή ασταθή, την ίδια στιγμή που οδηγούνται στην φτωχοποίηση, ξεδιάντροπα δηλώνει ο κ. πρόεδρος της εταιρείας ότι «επαφίεται μόνο στον προγραμματισμό της εταιρείας σε πιο ακριβώς σημείο θα διενεργήσει εξορύξεις επί του συνόλου της έκτασης» δηλαδή συμπεριλαμβανομένου και του δρόμου και φυσικά του δάσους σε γη που δεν τους ανήκει. Αυτό γιατί θεωρείται μάλλον από εκείνους ότι το πρόσφατο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο και η απάντηση της κας Μενδώνη σε ερώτηση του βουλευτή του Κ.Κ.Ε. Μ. Συντυχάκη (μαζί με το ανακάτεμα σε νόμους και αποφάσεις που ερμηνεύεται κατά το δοκούν και που αποκρύπτει άλλα) λανθασμένα θεωρείται ότι είναι λευκός καπνός για τη χωρίς όρους επέκταση.

Γίνεται προσπάθεια την ίδια στιγμή να χρεωθούν μάλλον στο Κ.Κ.Ε. οι πολιτικές που μας οδήγησαν εδώ και να φανούμε ενάντια στην ανάπτυξη.
Μα ακριβώς την ανάπτυξη που επαγγέλλονται την υλοποιούν χρόνια τώρα και το ίδιο πολιτικό προσωπικό με την ίδια συνταγή. Την ανάπτυξη της ρεμούλας, των θαλασσοδανείων, των εικονικών πτωχεύσεων, της εισφοροδιαφυγής και φοροφυγής.
Αλήθεια μπορεί ο κ. πρόεδρος να μας αναφέρει πόσα χρωστάει η εταιρεία σε Δήμο, Εφορία, ΙΚΑ κ.λπ. ή μήπως πίσω από το κοινωνικό πρόσωπο των χορηγιών κρύβουν τα χρέη στο Δημόσιο; Άλλωστε, μέθοδος προσφιλής του συναφιού τους.
Γιατί πρόσφατα είχε απώλεια ρύθμισης χρεών στον Δήμο;
Αυτή είναι η συνέπεια του «υγιούς» επιχειρείν στο Δημόσιο;

Δηλώνουμε ότι το σάπιο σύστημα, μέσω του οποίου επιβιώνει και ανδρώνεται με την στήριξη του νομικού πλαισίου και του πολιτικού προσωπικού κάθε αντιλαϊκή πολιτική, θα μας βρει απέναντι, ακριβώς γιατί το δίκιο είναι με το μέρος του λαού. Και το δίκιο του στο τόπο μας δεν σημαίνει ούτε κλείσιμο του λατομείου -θέση την οποία ψευδώς και επαίσχυντα ισχυρίζονται πολλοί ότι υιοθετούμε- ούτε όμως ανεξέλεγκτη επέκταση του. Γιατί αδιαμφισβήτητα θεωρούμε πως αυτή θα επιφέρει ανεπανόρθωτες συνέπειες στο περιβάλλον, την αρχιτεκτονική και ιστορική μνήμη του τόπου. Για αυτό και κρίνουμε πως πρέπει να δρομολογηθεί η οριοθέτηση νέας λατομικής ζώνης.

Είμαστε ενάντια σε δήθεν ανάπτυξη πού υπηρετεί το κέρδος και στηρίζεται στην ασυδοσία.
Είμαστε υπέρ σε μια ανάπτυξη με τον λαό μπροστάρη για τις μικρές και μεγάλες ανάγκες του, για την ευημερία των πολλών και όχι τα κέρδη των  λίγων.
Ακόμα κι αν δεκάδες προβλήματα απασχολούν τους κατοίκους, ειδικά στη ενδοχώρα, και ακόμα κι αν η πάλη για την λύση τους είναι επίπονη, αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποστείλουν την σημαία στο δίκαιο αγώνα για την διαφύλαξη της ιστορικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, του δασικού πλούτου.
Στην κατεύθυνση αυτή η Λαϊκή Συσπείρωση θα συμβάλλει με τη συμπαράστασή της, με την προσπάθειά της για την περαιτέρω ενεργοποίηση του λαού της περιοχής.

Με τιμή,
Λαϊκή Συσπείρωση Καντάνου-Σελίνου


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα