Στο τελευταίο στάδιο εκτιμάται πως βρίσκεται πλέον η διαδικασία της απαλλοτρίωσης χώρου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, παραπλεύρως της Πλατείας Αντιγονιδών, στον οποίο βρίσκεται τμήμα ναού των ρωμαϊκών χρόνων, που έχει έρθει στο φως και εικάζεται ότι ήταν αφιερωμένος στην θεά Αφροδίτη (ο χώρος έχει επικρατήσει να ονομάζεται “Ναός της Αφροδίτης” από το ευρύτερο κοινό της πόλης).
“Περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου μετά την εκδίκαση της έφεσης. Θεωρούμε ότι μέσα στο 2019 θα τελεσιδικήσει η αντιδικία και θα τελεστεί η απαλλοτρίωση” ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”, ο προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Σκιαδαρέσης ενώ περιέγραψε τις τρέχουσες εξελίξεις και τα επόμενα στάδια των δράσεων “για μια υπόθεση που ξεκίνησε το 2000 και προσεγγίζει πλέον τα 20 χρόνια”
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, πρόκειται “για ένα πάρα πολύ σημαντικό εύρημα”, το οποίο σώζεται και έχει ανασκαφεί κατά το ένα τρίτο, με τους αρχαιολόγους μάλιστα να γνωρίζουν πως ένα τμήμα του συνεχίζεται κάτω από παρακείμενη οικοδομή, “αλλά και στο πεζοδρόμιο, τους δρόμους της Οδού Αντιγονιδών”. Ένα κύριο ζήτημα που έχει προκύψει με την παρέλευση δύο δεκαετιών, σύμφωνα με τον κ.Σκιαδαρέση, αφορά την “ανοιχτή” κατάσταση του χώρου από την οποία έχουν πλέον προκύψει “προβλήματα ασφάλειας” για τις παρακείμενες οικοδομές, κάτι που, όπως τόνισε, πρέπει να εξεταστεί και αντιμετωπιστεί “πριν από όλα”.
Σε αυτή το πλαίσιο λοιπόν, η εκτίμηση είναι πως χρειάζονται απαραιτήτως εργασίες στήριξης με τη χρήση ειδικών πασσάλων. “Οποιαδήποτε σκέψη για ανάδειξη αυτού του μνημείου περιλαμβάνει το να εξασφαλίσουμε το άμεσο περιβάλλον και πρώτα από όλα τις (σ.σ. παρακείμενες) οικοδομές”, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκιαδαρέσης, διευκρινίζοντας πως αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει μέσα στο 2019. Έτσι, μέσα στο τρέχον έτος, προγραμματίζεται (εφόσον προκύψει, όπως εκτιμάται, και μια τελική έγκριση για κονδύλιο των 150.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δράσης του 2019 του Υπουργείου Πολιτισμού, ποσό που έχουν αιτηθεί τα στελέχη της Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης) να υλοποιηθεί “μελέτη αντιστήριξης των οικοδομών που ήδη υπάρχει”. Με βάση αυτή τη μελέτη, που εάν απαιτείται θα επικαιροποιηθεί, προγραμματίζεται η προαναφερθείσα επέμβαση.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.