Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Απαλλαγή τελών στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από το Δήμο Χανίων

Μέτρα για τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο δήμος Χανίων.

Υπενθυμίζεται πως πρόταση για μέτρα ελάφρυνσης των δημοτών είχε καταθέσει ο τ. Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «ο Δήμος Χανίων, στην προσπάθεια του να ανακουφίσει έμπρακτα τον επιχειρηματικό κόσμο των Χανίων, ο οποίος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα, αναλαμβάνει μια σειρά μέτρων για την προστασία τους.

Συγκεκριμένα ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλόγλου Τάσος αναφέρει σε ανακοίνωση του: «Στις δύσκολες στιγμές που διανύουμε, ο επιχειρηματικός κόσμος βιώνει για άλλη μια φορά μέσα σε λίγα χρόνια μια μεγάλη δοκιμασία. Οφείλουμε ως Δήμος Χανίων να σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω της πανδημίας και να εφαρμόσουμε ουσιαστικά μέτρα για την στήριξή και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας τους. Για το λόγο αυτό, στο πλαίσιο που επιτρέπει η παρούσα νομοθεσία, η Δημοτική Αρχή προχωρά στην εφαρμογή μιας σειράς μέτρων που έχουν στόχο την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του Δήμου Χανίων. Πιο συγκεκριμένα και έπειτα από το δικαίωμα που μας δίνει ο νόμος με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 68/20-3-2020 έχουν ήδη αποφασιστεί να δρομολογηθούν τα παρακάτω:

• Απαλλαγή των ανταποδοτικών τελών (τέλη καθαριότητας & φωτισμού) στις επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν λόγω των έκτακτων μέτρων και για όσο χρονικό διάστημα εφαρμόζονται αυτά.
• Απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων στις επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν λόγω των έκτακτων μέτρων και για όσο χρονικό διάστημα εφαρμόζονται αυτά.
• Απαλλαγή καταβολής ενοικίου για τα δημοτικά ακίνητα που στεγάζονται επιχειρήσεις που σταμάτησαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, σύμφωνα με την 68/20-3-2020 ΠΝΠ.»

Παράλληλα, με επιστολή του Δημάρχου κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου ζητούνται να:

• Δοθεί η δυνατότητα απαλλαγής από το δημοτικό τέλος 0,5% και για όσο διάστημα διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα, του συνόλου των υπόχρεων επιχειρήσεων.
• Τεθεί σε ισχύ μόνιμη ρύθμιση παλαιών οφειλών για χρέη που έχουν δημιουργηθεί έως 31/12/2019, με δυνατότητα εξόφλησης έως 100 δόσεις και χωρίς την επιβάρυνση προσαυξήσεων.
Ο κ. Αλόγλου κλείνοντας την ανακοίνωσή του τονίζει ότι: «Tο μέγεθος της οικονομικής δραστηριότητας του Δήμου Χανίων στις συναλλαγές του με τις τοπικές επιχειρήσεις, από τις οποίες προμηθεύεται και λαμβάνει υπηρεσίες φαίνεται ενδεικτικά και από:

• Τις τελευταίες 10 ημέρες, πέραν των άλλων δαπανών, έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες περίπου 300.000,00€ λόγω των έκτακτων μέτρων.
• Τον μήνα Μάρτιο έχουν ολοκληρωθεί περίπου 300 εντάλματα συνολικού κόστους 3.000.000,00€.
Παράλληλα, με την ουσιαστική στήριξη της Διεύθυνσης αλλά και των εργαζομένων της Οικονομικής Υπηρεσίας, αποφασίσαμε τα τμήματα των προμηθειών, της εκκαθάρισης των δαπανών και του ταμείου να λειτουργούν με προσωπικό πέραν του προσωπικού ασφαλείας. Στόχος μας, να ολοκληρώνονται όσο το δυνατόν συντομότερα οι διαδικασίες προμηθειών αλλά και η πληρωμή των τιμολογίων δαπανών του Δήμου, έτσι ώστε να ενισχύεται η ρευστότητα των συναλλασσόμενων με τον Δήμο επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή, η Οικονομική Υπηρεσία στηρίζει με την λειτουργία της, αυτή τη δύσκολη περίοδο, τόσο τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Δήμου, όσο και Νομικά Πρόσωπα όπως το Δημοτικό Γηροκομείο, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία αυτών και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους. Τέλος, εξασφαλίσαμε την ομαλή χρηματοδότηση με ίδιους πόρους των τεχνικών έργων που χρηματοδοτούνται μέσω του ΠΔΕ του Υπουργείου Εσωτερικών, με στόχο την συνέχεια των τεχνικών έργων μέσα στη δύσκολη αυτή περίοδο.

Ως Δημοτική Αρχή θα αναλάβουμε ό,τι κόστος μας αναλογεί για να επιστρέψουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στη κανονικότητα μετά τη κρίση λόγω της πανδημίας. Στόχος μας η στήριξη των δημοτών μας και των επιχειρήσεων που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου μας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Ταλαιπωρία επιβατών στο αεροδρόμιο Χανίων

Ταλαιπωρια για επιβάτες πτήσεων στο αεροδρόμιο Χανίων. Μεγάλη καθυστέρηση έχει η βραδινή πτήση της Aegean από Αθήνα προς Χανιά, στους επιβάτες της οποίας ανακοινώθηκε οτι...

Προσπάθειες ανάνηψης για τον 37χρονο που ακρωτηριάστηκε

Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων παραμένει ο 37χρονος Χανιώτης που ακρωτηριάστηκε μετά από τροχαίο στις 18/6 στο Καλαμάκι. Σύμφωνα με πληροφορίες οι γιατροί συνεχίζουν...

Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση 46χρονης στην Κίσσαμο

Αίσιο τέλος είχε εξαφάνιση της 46χρονης που είχε αναζητούνταν από τις 26 Ιουνίου στην Κίσσαμο. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία η γυναίκα επικοινώνησε με...

Κρητικές γιαγιάδες vs Trappers – Viral το βίντεο

Το γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο με τις Κρητικές γιαγιάδες vs Trappers που δημοσιεύτηκε από την εκπομπή Καλοκαίρι στο Νότο: [youtube https://www.youtube.com/watch?v=sEJzkkIAkCM]

Στη ΜΕΘ παραμένουν οι τραυματίες του τροχαίου στο Σκινέ

Στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας του Νοσοκομείου Χανίων παραμένουν διασωληνωμένοι οι δύο νεαροί 20 και 18 ετών, που τραυματίσηκαν σε τροχαίο με μηχανάκι στο Σκινέ. Σύμφωνα...

Εξαφάνιση 46χρονης στην Κίσσαμο

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των Αρχών μετά την εξαφάνιση 46χρονης στην Κίσσαμο. Η 46χρονη αναζητείται από την Κυριακή και σήμερα ενεργοποιήθηκε Silver Alert. Όπως αναφέρεται...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα