Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Αντίθετη με τους χειρισμούς Αναστασιάδη η αντιπολίτευση

minoan lines

Η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις των πολιτικών κομμάτων, μετά τη σημερινή πολύωρη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, διαβλέπει πίσω από την πρόταση για μια νέα διάσκεψη στη Γενεύη «προεκλογικές σκοπιμότητες από πλευράς του Προέδρου Αναστασιάδη».

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται απόψε γύρω στις 20.30, στη διάρκεια των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων, να προβεί σε δήλωση.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος του ΔΗΣΥ -του οποίου μέχρι το 2013 ηγέτης ήταν ο κ. Αναστασιάδης, σε άλλη ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν ο ΔΗΣΥ προσυπογράφει την πρόταση Αναστασιάδη προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, χαρακτήρισε «παραγωγική» την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου και ανέφερε ότι κατά τη διάρκειά της διατύπωσε «με απόλυτη σαφήνεια τις θέσεις του κόμματος και τη στήριξη στον Πρόεδρο Αναστασιάδη».

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου ο κ. Αναστασιάδης υπέβαλε μία πρόταση και κράτησε ανοικτό το παράθυρο να διαβουλευθεί με την άλλη πλευρά μέσω μίας διαφοροποιημένης φόρμουλας. «Δεν θέλω να κηρύξω το αδιέξοδο όσο και αν οι άνεμοι είναι τόσο δυνατοί που προσπαθούν να κλείσουν το παράθυρο ευκαιρίας για λύση του Κυπριακού», σημείωσε, τονίζοντας πως «δεν μπορεί να υπάρξει Γενεύη 2 χωρίς πρώτο θέμα να είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις».

Εξάλλου, όταν ρωτήθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με δημοσιεύματα ότι κύκλοι του κόμματός του βρίσκονται πίσω από μια προσπάθεια υπονόμευσης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, σχολίασε: «Δεν θα σταματήσουν ποτέ οι συνομωσιολογίες, οι υποψίες, οι αναλύσεις, οι εκτιμήσεις σε μια δημοκρατική χώρα, στην οποία ζούμε».

Τα άλλα κόμματα, περιλαμβανομένου και του ΑΚΕΛ, επέκριναν τους χειρισμούς Αναστασιάδη τόσο στην παρούσα φάση όσο πριν το Μον Πελερέν και τη Γενεύη.

Ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ανήσυχος, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης παίρνει ρίσκο με την πρόταση του. Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε ως διαδικαστικό το ζήτημα της πρότασης Αναστασιάδη, σημειώνοντας πως μέχρι σήμερα η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ότι πρέπει να κλείσει η εσωτερική πτυχή του Κυπριακού και μετά να συζητηθεί η διεθνής πτυχή. «Κάποια πολιτικά κόμματα έθεταν θέμα να αναστραφεί η διαδικασία, με τον κ. Αναστασιάδη τότε να απαντά με επιχειρήματα», είπε και υποστήριξε ότι ο Κύπριος Πρόεδρος «σήμερα υιοθετεί αυτή την πρόταση». Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, ο κ. Αναστασιάδης σε πάρα πολλές περιπτώσεις «προχώρησε μονομερώς, δίχως να λαμβάνει υπόψη του τις απόψεις των πολιτικών κομμάτων».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ποια είναι η διαφορά μεταξύ της πρότασης Αναστασιάδη και αυτής του ΑΚΕΛ, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι «υπάρχει μεγάλη διαφορά» και εξήγησε ότι η πρόταση τού κόμματός του αφορά την άτυπη συζήτηση των θεμάτων της εσωτερικής πτυχής. «Αν διαπιστωθεί ότι μπορούμε να καταλήξουμε, καλώς. Εάν όχι, τότε θα θεωρηθεί ως μη γενομένη η συζήτηση», είπε.

Επίσης, ανέφερε ότι η Τουρκία δεν πείθει κανέναν, λόγω των απαράδεκτων απαιτήσεών της στα θέματα της ασφάλειας. «Αν εξακολουθήσει να επιμένει σε αυτές της απαράδεκτες θέσεις, τότε κανένας στη διεθνή κοινότητα δεν πρόκειται να την κατανοήσει και όλοι θα της επιρρίψουν ευθύνες για το αδιέξοδο που θα προκληθεί στο Κυπριακό», προσέθεσε.

Ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι δεν θεωρεί πως η εκ περιτροπής προεδρία με διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο είναι παράλογη, αλλά, όπως είπε, «η μόνη έξοδος σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της εκτελεστικής εξουσίας».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ζήτησε από τον
Πρόεδρο Αναστασιάδη να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συμμετάσχουν τα μέλη του σε διεθνή διάσκεψη. «Μετά και από την ενημέρωση που έγινε σήμερα, η Άγκυρα και η τουρκοκυπριακή ηγεσία, πέραν από τη σκλήρυνση των θέσεών τους, προέβηκαν και σε υπαναχωρήσεις», ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος και προσέθεσε ότι θα εξαρτηθεί από τη στάση της Τουρκίας, αν ο διάλογος θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Έντονες επικρίσεις προς τον Κύπριο Πρόεδρο άσκησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, κάνοντας λόγο για «αναξιοπιστία» που πλήττει την ελληνοκυπριακή πλευρά. «Οι αλλοπρόσαλλες αντιδράσεις έχουν διαλύσει κάθε διαπραγματευτική μας στάση», ανέφερε, σημειώνοντας ότι, ενώ «αύριο κλείνουν 100 μέρες που είχαμε καταθέσει μία νέα στρατηγική, αυτή η πρόταση δεν έχει συζητηθεί μέχρι σήμερα».

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, διατύπωσε την γνώμη πως μία νέα διάσκεψη για το Κυπριακό, χωρίς την αναγκαία προετοιμασία, ενδεχόμενα να οδηγήσει σε νέο αδιέξοδο. Όπως επισήμανε ο ίδιος, την ευθύνη σε ένα αδιέξοδο θα τη φέρει η τουρκική αδιαλλαξία, «όμως η πρόταση για ασφάλεια θα έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και όχι στο παρά πέντε».

Τέλος, ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι η Τουρκία προσπαθεί να αποφύγει τη συζήτηση στο καυτό θέμα των εγγυήσεων και πως η πρόταση του Προέδρου επιχειρεί να την ανατρέψει, αλλά, είπε, «έρχεται πάρα πολύ αργά όταν έχει γίνει ήδη υπόσκαψη».

Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου σημαδεύτηκε, λίγο μετά την έναρξη της, από την αποχώρηση του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παύση του υπαρχηγού της Αστυνομίας και για το γεγονός ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δεν απαντούσε στις τηλεφωνικές κλήσεις του, όταν προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί του για το συγκεκριμένο θέμα


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ δύο νεαροί μετά από τροχαίο στα Χανιά

Στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν μέχρι το βραδυ του Σαββάτου δύο νεαροί που τραυματίστηκαν σοβαρά μετά από τροχαίο με μηχανάκι, τα ξημερώματα...

Χανιά: Τροχαίο με δύο τραυματίες

Τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματισμούς και υλικές ζημιές το μεσημέρι της Κυριακής στην παλιά εθνική οδό Χανίων- Κισσάμου στο ύψος της Παρηγοριάς. Δύο οχήματα συγκρούστηκαν...

Τραγωδία στον Αποκόρωνα – Νεκρή 61χρονη σε τροχαίο, τραυματίας ο σύζυγος της

Γυναίκα 61 ετών από την περιοχή του Αποκόρωνα έχασε τη ζωή της σήμερα  όταν το αγροτικό στο οποίο επέβαινε, έπεσε σε γκρεμό. Το περιστατικό έγινε...

Παραμένουν διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ οι δύο τραυματίες από το τροχαίο στον Σκινέ

Διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων παραμένουν οι δύο τραυματίες ηλικίας 20 και 18 ετών, από το τροχαίο...

Τραγική κατάληξη στις έρευνες για τον 65χρονο Γάλλο

Τραγική κατάληξη είχανε οι έρευνες για τον εντοπισμό του 65χρονου Γάλλου που αγνοούνταν από την Παρασκευή στο μονοπάτι Ε4 μεταξύ Σούγιας και Αγίας Ρουμέλης. Σύμφωνα...

Ολιγόλεπτη αλλαγή…κατεύθυνσης στην οδό Δασκαλογιάννη! (φωτ.)

Ολιγόλεπτη αλλαγή...κατεύθυνσης στην οδό Δασκαλογιάννη στις 9.30 το πρωί! Για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του κρουαζιερόπλοιου που βρίσκεται ανοικτά του λιμανιού η Δασκαλογιάννη έγινε για λίγα...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα