Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023

Αντίστροφη μέτρηση

Η επιχείρηση για την καταστροφή των χημικών της Συρίας στο MV Cape Ray στην κεντρική Μεσόγειο ξεκίνησε χθες με τη φόρτωση των τελευταίων κοντέινερς με χημικά στο Δανέζικο φορτηγό πλοίο Ark Futura, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο εδώ και μήνες στο συριακό λιμάνι της Λαττάκειας, όπως ανακοίνωσε χθες το Δανέζικο Υπουργείο Εξωτερικών [http://um.dk/da/nyheder-fra-udenrigsministeriet/ newsdisplaypage/?newsID =026B0AC5-9532-4158-BFF9-71622F55DCD6 Dansk flådestyrke afhenter sidste last af kemiske stoffer i Syrien]. Αυτό ήταν και το τελευταίο μέρος των χημικών, τα οποία είχε ταυτοποιήσει η μεικτή ομάδα του Ο.Η.Ε. και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (O.P.C.W.) και θεωρούνται ως τα πλέον επικίνδυνα, όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Αχμέτ Ουζουμτσού [http://www.opcw.org/news/article/announcement-to-media-on-last-consignment-of-chemicals-leaving-syria/ Announcement to media on last consignment of chemicals leaving Syria].

Απέπλευσε το Ark Futura από τη Λαττάκεια Εκλεισε έτσι το κεφάλαιο της ταυτοποίησης και απομάκρυνσης των χημικών στοιχείων που είχε στη κατοχή του το καθεστώς της Συρίας και ανοίγει το κεφάλαιο της καταστροφής τους. Το Ark Futura απέπλευσε χθες το απόγευμα από τη Λαττάκεια υπό πολύ μεγάλα μέτρα ασφαλείας, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία της Δανίας, της Νορβηγίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Κίνας και της Ρωσίας και με αεροπορική υποστήριξη από πολεμικά αεροσκάφη των Η.Π.Α. και της Μεγάλης Βρετανίας. Το Σαββατοκύριακο η μεταφόρτωση των χημικών στη Gioia Tauro της Ιταλίας Ο φορτηγό πλοίο μεταφέρει γύρω στους 800 τόνους χημικές ουσίες, εκ των οποίων οι 570 περίπου τόνοι φέρουν διαβάθμιση “1”, είναι δηλαδή ιδιαίτερα επικίνδυνες και είναι αυτές οι χημικές ουσίες που θα μεταφορτωθούν στο αμερικανικό πολεμικό πλοίο MV Cape Ray, για να καταστραφούν εν πλω στη Κεντρική Μεσόγειο με τη μέθοδο της υδρόλυσης.

Οπως ανακοίνωσε η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι το Ark Futura αναμένεται να καταπλεύσει στο ιταλικό λιμάνι του Gioia Tauro «κάποια στιγμή μέσα στο Σαββατοκύριακο», όπου θα πραγματοποιηθεί η μεταφόρτωση των 570 τόνων χημικών ουσιών στο MV Cape Ray. Σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι τα κοντέινερς με τις χημικές ουσίες θα μεταφορτωθούν απευθείας από το Ark Futura στο MV Cape Ray και δεν θα αποθηκευθούν έστω και προσωρινά στη ξηρά. Διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια της διαδικασίας από την υφυπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α. Γκοτεμόλερ Σε ερώτηση που απευθύναμε χθες στην αρμόδια υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γκοτεμόλερ (υπεύθυνη για τον έλεγχο των όπλων και την ασφάλεια), μας απάντησε μέσω Twitter [https://twitter. com/Gottemoeller/status/481190484853809153] ότι η Κυβέρνηση των Η.Π.Α. «δεσμεύεται για την ασφαλή και περιβαλλοντικά άρτια διαδικασία» παραπέμποντας στις ενημερώσεις του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ και την σχετική ιστοσελίδα με τις τεχνικές προδιαγραφές [http://www.defense. gov/home/features/2014/0114_caperay/]

* ο Γιάννης Κουτσομύτης είναι σκηνοθέτης – παραγωγός και αρθρογραφεί για την Ευρωζώνη και τις διεθνείς σχέσεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα