Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Αντιπαράθεσης συνέχεια στον Δήμο Σφακίων

» Απάντηση Χιωτάκη στις καταγγελίες Ζερβού

Απάντηση στις πρόσφατες καταγγελίες του τ. δημάρχου και επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιάννη Ζερβού δίνει ο δήμαρχος Σφακίων Μανούσος Χιωτάκης.

Όπως υποστηρίζει η νυν δημοτική Αρχή, τα γραφόμενα του κ. Ζερβού «είτε ηθελημένα είτε λόγω αγνοίας διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα».
Αναφορικά με τις δια ζώσης συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, η δημοτική Αρχή Χιωτάκης επικαλείται τα έκτακτα μέτρα προστασίας παραθέτοντας τα σχετικά ΦΕΚ , σημειώνοντας πως «η νομοθεσία μέχρι και σήμερα προβλέπει για τις συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων να γίνονται είτε μέσω τηλεδιάσκεψης είτε μέσω φυσικής παρουσίας με τη συμμετοχή έως επτά ατόμων (ανεξαρτήτως του αν αυτά είναι εμβολιασμένα ή όχι ή εάν έχουν νοσήσει κατά το τελευταίο τρίμηνο ή όχι, σύμφωνα με την παρ. 2 και 3 του άρθρου 9) και σε περίπτωση ύπαρξης και άλλων συμμετεχόντων, αυτοί δύνανται να συμμετέχουν με τηλεδιάσκεψη. Εξαίρεση αποτελεί η ειδική συνεδρίαση που έλαβε χώρα στις 16/01/2022 και αφορούσε την εκλογή Προεδρείου Δημοτικού Συμβουλίου όπως επίσης και του Προεδρείου της Οικονομικής Επιτροπής και για την οποία, επειδή ακριβώς είναι υποχρεωτική, καθότι μυστική, ισχύουν διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα. Επισημαίνουμε ακόμη, ότι στο Δήμο Σφακίων δεν υπάρχει αίθουσα που να πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου».
Επιθυμία της Δημοτικής Αρχής είναι «μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους θεσμούς του κράτους και με γνώμονα το συμφέρον της επαρχίας μας, να βρίσκεται σε δημιουργικό διάλογο με την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς ακόμη και μέσα από τυχόν διαφωνίες, το αποτέλεσμα, αν μη τι άλλο, είναι γόνιμο. Όσον αφορά τη διαφάνεια, ο κάθε πολίτης μπορεί να ενημερωθεί για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής και το έργο μας, οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμεί».
Αναφορικά με τη μελέτη για το αλσύλλιο, ο Δήμαρχος Σφακίων κ. Μανούσος Χιωτάκης σημειώνει πως «σε συνέντευξή του στις 12/01/2022 ανακοίνωσε την χρηματοδότηση που έλαβε ο Δήμος Σφακίων, ύψους 1.500.000 ευρώ για το έργο: “Κατασκευή έργων προστασίας βροχοπτώσεων στο Λιμένα της Χώρας Σφακίων”. Δεν παρέλειψε, παρά τις μομφές της αντιπολίτευσης για το αντίθετο να ευχαριστήσει όλους όσοι συνέβαλαν για την εξασφάλιση των 600.000 ευρώ που είχαν εκταμιευτεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, όμως η ολοκλήρωση της μελέτης και η εξασφάλιση της έγκρισης του έργου, όπως επίσης και η εξασφάλιση της χρηματοδότησης του 1.500.000 ευρώ, είμαστε περήφανοι να υποστηρίζουμε ότι επετεύχθη κάτω από δικούς μας χειρισμούς και φέρει την υπογραφή μας. Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι το σύνολο του ποσού ύψους 2.100.000 ευρώ έχει δοθεί στον Ο.Α.Κ. ο οποίος θα αναλάβει με πλήρεις αρμοδιότητες την υλοποίηση του έργου».
Απεναντίας, συνεχίζει η Δημοτική Αρχή απευθυνόμενο στον κ. Ζερβό, «είχαν εξασφαλιστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή 1.300.000 ευρώ από την Περιφέρεια για τις πλημμύρες του 2019 και τις βραχοπτώσεις στο λιμένα της Χώρας Σφακίων, από τα οποία εσείς χρησιμοποιήσατε τις 700.000 ευρώ πράγματι ρουσφετολογικά όπως φαίνεται άλλωστε κι από τον παρακάτω πίνακα με απευθείας ανάθεση σε εργολάβο, δύο μόλις ημέρες πριν την ορκωμοσία μας!»:

«Απεναντίας, αναφέρει η ανακοίνωση, «εμείς τα 600.000 ευρώ τα δώσαμε στον ΟΑΚ, δεν τα χρησιμοποιήσαμε ρουσφετολογικά».
Όσον αφορά την αναφορά του κ. Ζερβού στις 600.000 ευρώ για ρουσφετολογική χρήση τους, η δημοτική Αρχή ζητά «ο κ. Ζερβός να παρουσιάσει αποδείξεις για την κατηγορία προς την Δημοτική Αρχή για δήθεν προσπάθεια χρησιμοποίησής τους σε ¨ρουσφέτια¨ όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Πρακτική που μάλλον ήταν προσφιλής στον ίδιο, αν θυμηθούμε τις σπασμωδικές κινήσεις στις οποίες προέβη η τέως δημοτική αρχή προεκλογικά και με τις οποίες όχι μόνο άδειασαν τα ταμεία του Δήμου, άφησαν μάλιστα υπέρογκο χρέος της τάξεως των 350.000 ευρώ και πλέον σε προμηθευτές, εργασίες μηχανημάτων και πολλά άλλα, χωρίς μάλιστα παραστατικά και τιμολογημένες εργασίες! Σε περίπτωση λοιπόν που δεν έχει απτές αποδείξεις για κακή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, θεωρούμε ότι όσα ισχυρίζεται είναι λόγια του αέρα, ως «έπεα πτερόεντα» και σκοπό έχουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να θίξουν την υπόληψή μας. Δυστυχώς για την αξιωματική αντιπολίτευση, τα λόγια δεν έχουν καμία σημασία, οι πράξεις είναι αυτές που μένουν και θεωρούμε αρκετά πιθανό ότι οι χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίσαμε και μάλιστα για πολύ σημαντικά έργα, πυροδότησαν το μένος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εναντίον μας».
Με την απαντητική επιστολή, η δημοτική Αρχή παραθέτει φωτογραφίες που «αποδεικνύουν την εγκατάλειψη των τελευταίων χρόνων στα αντλιοστάσια ύδρευσης, άρδευσης και λυμάτων. στα δύο χρόνια της θητείας μας, αντικαταστήσαμε όλες τις αντλίες και τα μοτέρ των αντλιοστασίων της επαρχίας μας και συμπληρώσαμε μία αντλία εφεδρική στο κάθε αντλιοστάσιο».
Επίσης παραθέτει φωτογραφία από τα σχολικά συγκροτήματα, σημειώνοντας πως «επίσης τα παραλάβαμε σε τριτοκοσμική κατάσταση».
Τέλος, η δημοτική Αρχή Σφακίων αναφέρεται σε μέτρα που έλαβε για τα σχολεία τόσο σχετικά με τις υποδομές όσο και με την εξασφάλιση προσωπικού, θέτοντας ως επόμενο στόχο της, τη δημιουργία Εσπερινού Γυμνασίου και Λυκείου.
Υπενθυμίζει δε, την αναβάθμιση του Περιφερειακού Ιατρείο σε Κέντρο Υγείας, ενώ αναφέρεται ακόμα στην «κατάρτιση και έγκριση προγραμμάτων εκπόνησης μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, μια μελέτη που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση μελετών οι οποίες θα επιλύσουν χρόνια προβλήματα, όπως επίσης και ειδικές και έκτακτες ανάγκες. Οι μελέτες θα αφορούν την αντιμετώπιση κρίσιμων χωρικών προβλημάτων, αναπλάσεις, περιβαλλοντική προστασία και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν δράσεις που αφορούν αναπλάσεις και οδοποιία. Όπως επίσης, έχουμε εξασφαλίσει 1.200.000 ευρώ για την ύδρευση του χωριού Καλλικράτης Σφακίων. Για τις δράσεις μας αυτές, καθώς και για άλλες τις οποίες έχουμε δρομολογήσει, θα ενημερωθούν οι δημότες μας όταν αυτές ολοκληρωθούν. Στόχος μας είναι να αφήσουμε, ολοκληρώνοντας τη θητεία μας, άξια παρακαταθήκη το έργο μας στην επαρχία Σφακίων, πολύτιμο οδηγό για τη δημοτική αρχή που θα ακολουθήσει, χωρίς μικρότητες, εμπάθειες και απωθημένα».
Παροτρύνει δε την αξιωματική αντιπολίτευση να ενημερώνει για θέματα που επιθυμεί να συμπεριληφθούν στην ημερήσια διάταξη, και επισημαίνει στον κ. Ζερβό πως «η καταψήφιση του συνόλου των θεμάτων που τίθενται στο Δημοτικό Συμβούλιο από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, βλάπτει τα συμφέροντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην οποία είναι μέλος και κυρίως των δημοτών και στερούν τον δημοκρατικό διάλογο. Ενημερώνουμε επίσης, ότι δεν θα προβούμε μελλοντικά σε κανένα διαξιφισμό με την Αξιωματική Αντιπολίτευση και παρακαλούμε αυτό να μην ληφθεί ως αδυναμία, αλλά ως προσπάθεια να ασχοληθούμε ανεπηρέαστοι με το αυτοδιοικητικό μας έργο. Ο λόγος για τον οποίο αυτή τη στιγμή απαντάμε, είναι ότι δεν επιθυμούμε να δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις για τη δράση μας και η ολιγωρία δεν μας χαρακτηρίζει. Από τη στιγμή μάλιστα που εργαζόμαστε νυχθημερόν για το καλό του τόπου μας».

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

“Άφαντο” το κρητικό μέλι από τα ξενοδοχεία

Εκτός των ξενοδοχείων παραμένει το τοπικό μέλι, ένα θέμα που απασχολεί έντονα τους μελισσοκόμους. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ποσότητες που διακινούνται στην τουριστική ζώνη...

Ορατότης… μηδέν εξαιτίας της ομίχλης στα Χανιά! (φωτ. & video)

Πυκνή ομίχλη έχει καλύψει το πρωί της Τετάρτης τα Χανιά με αποτέλεσμα η ορατότητα να είναι σημαντικά περιορισμένη όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες. Αυτή είναι...

Βιολογικές φράουλες στα Χανιά

Mια θέση στις προτιμήσεις και στο τραπέζι του καταναλωτή διεκδικεί η xανιώτικη υπαίθρια βιολογική φράουλα που παρά τις δυσκολίες συνεχίζει να παράγεται τα τελευταία...

1978: Απατεώνας συνελήφθη στα Χανιά – Εμφανιζόταν σαν γαμπρός

44 χρόνια πριν και στα Χανιά είχε προκαλέσει “σούσουρο” η σύλληψη ενός άντρα ο οποίος παρουσιαζόταν ως… γαμπρός αν και έγγαμος με παιδιά! Αναφέρει το...

“Στοπ” σε προκαταλήψεις και ανισότητες από μαθητές στο 2ο Γενικό Λύκειο Χανίων

Την αγκάλιασαν με τη συμπεριφορά τους, τη στήριξαν με τη φιλία τους, την έκαναν μέλος της τάξης τους. Το παράδειγμα των μαθητών του Α3...

Πόσο… ισόβια είναι τα ισόβια;

Όταν ακούμε για «ποινή ισόβιας κάθειρξης» θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρόκειται επί της ουσίας για ποινή κάθειρξης 16 ετών που είναι και η...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα