Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου, 2020

Αντιπαράθεση με θύμα τους παραγωγούς

Δεκαπέντε μέρες χωρίς νερό άρδευσης

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στον Ο.Α.Κ. και στον ΤΟΕΒ Δυτικού Αποκόρωνα για το θέμα του νερού άρδευσης. Οι δύο πλευρές έχουν ανταλλάξει εξώδικα, την ίδια στιγμή που έχει σταματήσει η παροχή νερού από τον Ο.Α.Κ. προς τον ΤΟΕΒ και κατά συνέπεια στους παραγωγούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το πότισμα αλλά και με το νερό για τα ζώα.
Μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Α.Κ. κ. Φώτης Καζάσης επισήμανε πως έχει τηρηθεί όλη η προβλεπόμενη διαδικασία. «Στάλθηκε εξώδικο με δικαστικό επιμελητή στον ΤΟΕΒ στις 11 Νοεμβρίου όπως προβλέπεται από τη σύμβαση που είχε υπογραφεί και στο εξώδικο του λέμε ότι υπάρχει χρέος που ανέρχεται στις 330.000 ευρώ, με αναλυτική παρουσίαση των οφειλών ανά ρολόι και ότι θα πρέπει σε 15 ημέρες να πληρώσουν ή να διακανονίσουν την οφειλή τους και σε κάθε περίπτωση να υπογράψουν νέα σύμβαση με τον Ο.Α.Κ. καθώς η προηγούμενη σύμβαση είχε λήξει. Χωρίς σύμβαση ο ΟΑΚ δεν νομιμοποιείται να δώσει νερό. Αυτή είναι η ουσία. Περιμέναμε να περάσει όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο καθώς η σύμβαση τους έχει λήξει εδώ και πολλούς μήνες ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα αλλά δεν μπορούσαμε να παρέχουμε νερό χωρίς σύμβαση και χωρίς να διακανονίσουν τις οφειλές τους. Δεν υπογράφουν σύμβαση, δεν πληρώνουν και δεν θέλουν να διακανονίσουν τις οφειλές τους».
Αναφορικά με τις θέσεις του ΤΟΕΒ Δυτ. Αποκόρωνα ο κ. Καζάσης σημείωσε πως «διάβασα την ανακοίνωση του ΤΟΕΒ στα “Χ.Ν.” και θα ήθελα να σχολιάσω πάνω σε αυτά. Το κόστος του νερού στον Αποκόρωνα είναι μεγαλύτερο από 11 λεπτά που ζητάμε εμείς και τα 11 λεπτά είναι προς όφελος του ΤΟΕΒ Δυτ. Αποκόρωνα.  Είναι μια τιμή λογική. Εμείς δεν έχουμε κόψει νερό καταναλωτών αλλά προκύπτει ένα θέμα καθώς επικοινωνούν μαζί μας καταναλωτές που λένε ότι τους έχει κοπεί το νερό και αν γίνεται κάτι τέτοιο από τον ΤΟΕΒ Δυτ. Αποκόρωνα, να δίνει δηλαδή νερό άρδευσης για οικιακή χρήση τότε έχει την πλήρη ευθύνη. Επίσης πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι δεν τους ζητάμε να επισκευάσουν καμία ζημιά. Έχουμε αναλυτικά τα στοιχεία ότι όλες τις ζημιές που θα προκύψουν στο δίκτυο τις αναλαμβάνουμε εμείς. Και δεν είναι μόνο οι επισκευές αλλά και η κατανάλωση του ρεύματος και η λειτουργία του αντλιοστασίου των Αρμένων για να βελτιωθεί η ποιότητα του νερού που παρέχεται για τις καλλιέργειες του αβοκάντο. Πρέπει να απασχολήσει τους αγρότες τι διαχείριση γίνεται από τον ΤΟΕΒ και ποιός πραγματικά εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους!»

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΟΕΒ
Για τον ΤΟΕΒ Δυτ. Αποκόρωνα ο πρόεδρος του κ. Γιάννης Σπανουδάκης υποστηρίζει πως η σύμβαση που θέλει ο ΟΑΚ να υπογράψει ο ΤΟΕΒ είναι καταστροφική. «Λάβαμε ένα εξώδικο από τον ΟΑΚ για την μη υπογραφή σύμβαση για το 2019. Απαντήσαμε στο εξώδικο ζητώντας μια συνάντηση με τον ΟΑΚ για να λύσουμε το θέμα. Η σύμβαση αυτή είναι καταστροφική για τον ΤΟΕΒ. Όλοι οι αγρότες που παίρνουν νερό από τον ΟΑΚ χρεώνονται με 0,15 το κυβικό από 0,25. Τους έκανε μια μείωση 40% και πολύ καλά έκανε, αλλά ζητάμε και εμείς κάτι ανάλογο να μειώσει την τιμή του νερού σε 0,06 το κυβικό. Όταν το ζητήσαμε εγγράφως μας είπε ότι έχουμε δίκιο αλλά έχει πάρει απόφαση το Δ.Σ. του ΟΑΚ και δεν μπορούν να την αναιρέσουν. Όταν εμάς με το ΦΠΑ το κόστος του νερού πάει στα 0,13 πως θα βγούμε με δύο λεπτά; Πως θα καλύψουμε μισθοδοσίες, ΕΦΚΑ, Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, Καύσιμα και συγχρόνως να φτιάχνουμε όλες τις ζημιές πάνω από τη γη ( υδροληψίες, τάπες κτλπ.) για τις οποίες έχουμε κάνει πολύ μεγάλα έξοδα;  Επίσης έχουμε τεράστιο θέμα με την ποιότητα του νερού. Ο ΟΑΚ θέλει την ευθύνη για την ποιότητα του νερού να την περάσει σε εμάς! Θα μας δίνει νερό δηλαδή ο ΟΑΚ και για την ποιότητα του θα ευθυνόμαστε εμείς. Αυτά τα πράγματα δεν μπορεί να τα υπογράψει ένας σοβαρός άνθρωπος. Εμείς περιμένουμε να μας καλέσουν να συζητήσουμε το θέμα, όποτε μας έχουν καλέσει ανταποκρινόμαστε πάντα, δεν είναι αλήθεια ότι εμείς δεν είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε. Αλλά όχι με αυτά που λέει η σύμβαση, δεν μπορώ να υπογράψω όσα μονομερή βάζει ο Ο.Α.Κ. στη σύμβαση αυτή. Τέλος ο Δήμος Αποκορώνου παίρνει από το δικό μας δίκτυο από 700.000 μέχρι 1.000.000 κυβικά το χρόνο, κάτι που δεν μπορούμε να το δεχτούμε όσο καλοπροαίρετοι και να είμαστε».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες