Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου, 2020

Αντιπαράθεση καταστηματαρχών – Δήμου για τα τραπεζοκαθίσματα στο ενετικό λιμάνι

Αντιδρούν οι καταστηματάρχες του ενετικου λιμανιού με την απόφαση του Λιμενικού ταμείου του Δήμου Χανίων για περιορισμό του παραχωρούμενου χώρου των τραπεζοκαθισματων στα καταστήματα που βρίσκονται στην λιμενική ζώνη, όπως ορίζει η Αρχαιολογία.

Συγκεκριμένα η απόφαση που ψηφίστηκε χθες από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο αφορά την ρύθμιση των ζητημάτων του παραχωρούμενου χώρου είτε αυτός είναι στεγασμένος είτε μη στεγασμένος στο ενετικό λιμάνι.
Το σχέδιο προβλέπει την μείωση του ήδη παραχωρούμενου χώρου από 6.000 τ.μ. σε περίπου 4.600 μ., δηλαδή μείωση του παραχωρούμενου χώρου της τάξης του 23%.
Μάλιστα όπως έγινε γνωστό, επιχειρηματίες ενδεχομένως να έχουν σοβαρό πρόβλημα ως προς την διατήρηση των κατασκευών τους λόγων των ενέργειών στις οποίες ενδεχομένως προχωρήσει η Κτηματική υπηρεσία (που είναι ο κάτοχος αυτού του χώρου`), επειδή η διετής παράταση που έχει δοθεί, λήγει φέτος το Καλοκαίρι,
Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν κατά την διάρκεια πολύωρης σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Χανίων.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Την βούληση της Δημοτικής Αρχής «να αποκατασταθεί ένα ζήτημα που επείγει για την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου που ορίζει ρητά πως εάν το θέμα δεν ρυθμιστεί άμεσα θα προβεί στο ξήλωμα παράνομων χώρων καταστημάτων του ενετικού λιμανιού» επεσήμανε ο δήμαρχος Χανίων.
Ο κ. Βάμβουκας έκανε λόγο για ένα σχέδιο που βρίσκεται σε επεξεργασία εδώ και έναν χρόνο και σε συνεννόηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων με της υπηρεσίας της Αρχαιολογίας.
Επεσήμανε πως το σχέδιο προβλέπει την μείωση του ήδη παραχωρούμενου χώρου από 6.000 τ.μ. σε περίπου 4.600 μ., δηλαδή μείωση του παραχωρούμενου χώρου της τάξης του 23%.
Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Χανίων, « η μείωση αυτή δεν είναι ισόποση διότι υπάρχουν περιοχές οι οποίες υφίστανται μεγαλύτερη μείωση και άλλες περιοχές που ίσως υφίστανται ελάχιστη μείωση» κάτι το οποίο απέδωσε « στην μορφολογία του χώρου και όχι σε κάποιου είδους άλλη πρόθεση».
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο αυτό « έγινε με συγκεκριμένους κανόνες δηλαδή αποστάσεις από τα μαγαζιά, από την θάλασσα κτλ. Αυτοί οι κανόνες οπωσδήποτε μπορεί να αδηγούν στο να αισθάνεται κάποιος αδικημένος ή ότι χάνει πολύ μεγάλο μέρος του παραχωρούμενου χώρου. Αυτό είναι κατανοητό και ανθρώπινο. Η Δημοτική αρχή δεν είναι αντίθεση στην επιχειρηματικότητα αλλά σκοπός μας είναι να την προάγουμε. Όμως ο ρόλος τον οποίο έχουμε είναι να συγκεράσει την επιχειρηματικότητα με τον σεβασμό του δημόσιου χώρου και της αισθητικής σε έναν ιστορικό χώρο που έχει μεγάλη σημασία για τον τουρισμό του τόπου. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».
Μάλιστα ο κ. Βάμβουκας αναφέρθηκε στην ύπαρξη μιας παλιάς απόφασης η οποία « ουσιαστικά οδηγεί στην παραχώρηση χώρου- εγκεκριμένη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ)- είτε πρόκειται για χώρο που είναι στεγασμένος είτε μη στεγασμένος και αφορά 2.300 τ.μ. Θεωρούμε ότι αυτή θα ήταν μια εξαιρετικά δυσμενής συνθήκη για τους καταστηματάρχες. Εμείς θέλουμε να τους προστατέψουμε από αυτήν την απίστευτη υπερβολή η οποία υπάρχει στην παλιά απόφαση που αποτελεί χειρισμό άλλων δημοτικών αρχών και όχι της δικής μας».
Ο δήμαρχος Χανίων έκανε λόγο για μια « ενδιάμεση λύση, πολύ καλύτερη και βελτιωμένη από την υπερβολή της παλαιότερης απόφασης η οποία είναι εγκεκριμένη από το ΚΑΣ. Η πρόταση αυτή αφού αποφασίστηκε θα πάει προς τις υπηρεσίες του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου».
Το Καλοκαίρι λήγει η διετής παράταση της Κτηματικής υπηρεσίας
Στο σημείο αυτό ο κ. Βάμβουκας υπογράμμισε ότι ο δήμος είναι υποχρεωμένος να επιταχύνει τις διαδικασίες διότι όπως είπε « εάν δεν καταλήξουμε σε κανένα συμπέρασμα αλλά σε ατέρμονες συζητήσεις, κινδυνεύουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες να έχουν μεγάλο πρόβλημα ως προς την διατήρηση των κατασκευών τους από τις ενέργειες τις οποίες θα κάνει η Κτηματική υπηρεσία που είναι ο κάτοχος αυτού του χώρου. Επειδή η διετής παράταση που έχει δοθεί, λήγει φέτος το Καλοκαίρι, μπορεί να έχουμε κάποια φαινόμενα τα οποία κανείς δεν επιθυμεί εντός τουριστικής σεζόν που θα αναστατώσουν την επιχειρηματικότητα και την πόλη ολόκληρη».
«Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι ως Δημοτική αρχή ως προς αυτό το ενδεχόμενο. Διότι εάν αδιαφορήσουμε και δεν καταθέσουμε κανένα σχέδιο στο ΚΑΣ, δεν θα έχουμε και επιχειρήματα για να πούμε ότι η διαδικασία έχει πάρει τον δρόμο της, άρα να μπορούμε να ζητήσουμε την αναστολή της απόφασης και το Καλοκαίρι να μην έχουμε προβλήματα»τόνισε ο δήμαρχος Χανίων που υπεραμύνθηκε της απόφασης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑ
Από την πλευρά τους οι καταστηματάρχες του Ενετικού λιμανιού έκαναν λόγο για μια « υπερβολική και άδικη απόφαση», που ελήφθη αιφνιδιαστικά λίγο πριν το ξεκίνημα της νέας τουριστικής σεζόν, τόνισαν ότι ζημιώνονται οικονομικά και ζήτησαν να μην εφαρμοστεί, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν δια της νομικής οδού.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Ενετικού λιμένα κ. Στ. Μαρινάκης ανέφερε ότι « εμείς πράγματι θέλουμε να βελτιώσουμε την μορφή της παλιάς πόλης, πρώτα από όλους, αλλά δεν μπορούμε να ξεκινάμε από την μείωση των χώρων που έχουν δοθεί για τραπεζοκαθίσματα. Υπάρχουν χιλιάδες προβλήματα στην παλιά πόλη για τα οποία δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Ξαφνικά βρισκόμαστε μπροστά σε μια μελέτη που κόβει το 25% του συνόλου των τραπεζοκαθισμάτων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια καταστροφική εικόνα για τους καταστηματάρχες χωρίς να βελτιώνει απολύτως τίποτα στο μνημείο».

Η πρόταση του Συλλόγου Κατασηματαρχών, ήταν « να μην προχωρήσει και να μην εφαρμοστεί η απόφαση που ψηφίστηκε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, να υπάρξει διαβούλευση προκειμένου να μειωθεί ο χώρος κατά ένα ποσοστό από όλους τους καταστηματάρχες».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες