Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

Αντιπαράθεση για το Ιτζεδίν στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων

Κριτική από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” στη στάση της δημοτικής αρχής

Κριτική στη Δημοτική Αρχή για την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει το φρούριο Ιτζεδίν, ασκήθηκε από τους συμβούλους της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.

Η συνεδρίαση έγινε με τηλεδιάσκεψη, ενώ συζητήθηκαν επίσης η εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, το κυκλοφοριακό και οι προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων.
Παράλληλα, το Συμβούλιο έδωσε θερμά συγχαρητήρια στα επτά Χανιωτάκια που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, επισημαίνοντας την ανάγκη να στηριχθούν οι αθλητικές υποδομές.
Για το φρούριο του Ιτζεδίν, ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Νίκος Βουρλάκης, ανέφερε: «Για μας είναι αδιαπραγμάτευτο ότι η απόδοση του φρουρίου στην τοπική κοινωνία πρέπει να γίνει και με κρατική ευθύνη και με κρατική χρηματοδότηση. Ο Δήμος Χανίων δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτήν την απαράδεκτη τακτική και παίζοντας την κολοκυθια, μία για τις μελέτες, μία για την χρηματοδότηση μία για τις ευθύνες» ανέφερε μεταξύ άλλων και προσέθεσε ότι «υπάρχουν σχετικές μελέτες για την αποκατάσταση του μνημείου από το Πολυτεχνείο Κρήτης και από την Αρχιτεκτονική Σχολή, οι οποίες δεν αξιοποιούνται» και κατέληξε ζητώντας οργανωμένη διεκδίκηση για το Ιτζεδίν.
Απαντώντας ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης χαρακτήρισε ως «πολιτικά απαράδεκτα» τα επιχειρήματα της “Λαϊκής Συσπείρωσης” κατηγορώντας τον κ. Βουρλάκη πως δεν είχε εικόνα του τι απαιτείται, για να συνταχθούν και να χρηματοδοτηθούν οι μελέτες αποκατάστασης, και πως αυτό δεν μπορεί να γίνει, εάν δεν περάσει το φρούριο στον Δήμο. «Πιέζουμε την ΕΤΑΔ, για να γίνει η παραχώρηση. Δεν ανήκει στον Δήμο το φρούριο, εμείς το διεκδικούμε. Είμαστε σε επικοινωνία και με την Υπουργό και πιέζουμε, για να περάσει στον Δήμο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Βουρλάκης, ανέγνωσε απόσπασμα εγγράφου της Λίνας Μενδώνη, σύμφωνα με το οποίο «το Υπουργείο είναι θετικό απέναντι στην παραχώρηση του μνημείου από την ΕΤΑΔ προς έναν δημόσιο φορέα» διευκρινίζοντας ότι «το αίτημα του φορέα πρέπει να συνοδεύεται από σχέδιο για αποκατάσταση και αξιοποίησή του» και σχολίασε ότι αυτό θα έπρεπε να έχει εκπονηθεί από τον Δήμο.

ΓΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΡΟΫΠοΛΟΓΙΣΜΟΥ
Το συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την εισηγητική έκθεση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το α’ εξάμηνο του 2020. Από την παράταξη Παπαδογιάννη, ο Σπύρος Αποστολακης ζήτησε εξηγήσεις για την υστέρηση στον κωδικό «Επιχορηγήσεις για επενδυτικές δαπάνες» που έφτασε μόλις το 6,84% των προϋπολογισθέντων, ενώ για το ίδιο θέμα και από την παράταξη Αρχοντάκη, η Νάνσυ Αγγελάκη τόνισε: «ενώ προϋπολογίζαμε επιχορηγήσεις για επενδύσεις 13 εκ. ευρώ είμαστε στις 900 χιλιάδες. Επίσης, στα ανείσπρακτα υπόλοιπα προηγούμενων ετών προϋπολογίσαμε 39 εκατομμύρια και είμαστε στις 579 χιλιάδες, ποσοστό δηλαδή 1,47%. «Ρωτάω τον κ. Δήμαρχο και τον κ. Αντιδήμαρχο οικονομικών, τους ικανοποιεί αυτό;» ανέφερε.
Απαντώντας ο κ. Αλόγλου τόνισε ότι «μέχρι 30/06/2021, το πρώτο εξάμηνο ενός έτους που βρισκόμασταν σε καραντίνα και η οικονομία υπολειτουργούσε, οι υπηρεσιακοίβρισκόταν σε γονικές άδειες, είχαμε κρούσματα, κλείσιμο υπηρεσιών, τηλεργασία και έχουμε καταφέρει να έχουμε βεβαιώσει 53% τον εσόδων και εισπράξει το 47% στα έσοδα και να είμαστε πάνω απ’ το μισό» και προσέθεσε: «Την επόμενη εβδομάδα έρχονται 5 εκ. από το πρόγραμμα Τρίτσης, φέτος έχουμε θέσει στόχο τα 13 εκ. μέχρι τώρα έχει έρθει περίπου 1 εκ. αλλά είναι θέμα διαδικασιών. Τώρα, όσον αφορά στις εισπράξεις για τα προηγούμενα οικονομικά έτη, ο Δήμος το 2019 παρέλαβε 44 εκ ανείσπρακτες όφειλες και τώρα είμαστε στα 39 εκ. Σχολιάζοντας την απάντηση, η κ. Αγγελάκη σημείωσε: «Αυτό δείχνει ότι οι δημότες είναι συνεπείς. Το θέμα είναι κατά πόσο η δημοτική αρχή είναι συνεπής ως προς την διεκδίκηση της».
Από τη μεριά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο Χαράλαμπος Λουτσέτης τόνισε: «Το τεχνικό πρόγραμμα δεν θα υλοποιηθεί ούτε σε πέντε χρόνια. Από άποψη έργων δεν μένει τίποτα. Είναι στο 9% κι αυτό αποκαλύπτει το πρόβλημα υποχρηματοδότησης των Δήμων.
Από την παράταξη Βάμβουκα, ο πρώην αντιδήμαρχος οικονομικών, Γιάννης Μαράκης, ανέφερε πως και οι ίδιοι το 2014 είχαν παραλάβει το ποσό αυτό των ανείσπρακτων οφειλών, το οποίο είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Κρητικά πανηγύρια

Πολλά είναι τα παραδοσιακά κρητικά πανηγύρια που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στα Χανιά, τραβώντας το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών των Χανίων στην ενδοχώρα του...

Υπερφυσικά… φαινόμενα στα Χανιά

Μέρες της Παναγιάς και πολλοί είναι αυτοί που προσδοκούν θαύματα που θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη. Κατά πως φαίνεται, σε θαύμα ή μάλλον σε...

Έρχεται η «Λευκή Νύχτα» στα Χανιά από τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων

Ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων διοργανώνει για πρώτη φορά τη «Λευκή Νύχτα» στην πόλη των Χανίων. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, την Τρίτη 30 Αυγούστου 2022...

Ουρές ταλαιπωρίας σε δρόμους του Καστελίου

Ουρές ταλαιπωρίας στο Καστέλι Κισσάμου, καθώς η "εκρηξη" επισκεψιμότητας τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα τον Αύγουστο επιδεινώνει το πρόβλημα που παρατηρείται διαχρονικά. Ντόπιοι κι...

Άλλο ένα τροχαίο στον Κατσαμπά στα Χανιά

Άλλο ένα τροχαίο ατύχημα συνέβη τα ξημερώματα του Σαββάτου στα Χανιά και μάλιστα στη διασταύρωση Δαγκλή και Κωνταντίνου Μητσοτάκη, ένα σημείο που έχει βρεθεί...

Μουσικό φινάλε για τις “Γιορτές Ρόκκας” στην αυγουστιάτικη Πανσέληνο

Με τις μουσικές της Ευανθίας Ρεμπούτσικα κατακλύστηκε το βράδυ της Παρασκευής ο αρχαιολογικός χώρος της Ρόκκας στο πλαίσιο των "Εορτών Ρόκκας", που συνεχίστηκαν για...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα