Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Αντιπαράθεση για τα τέλη χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο

Το ζήτημα της αύξησης των ανταποδοτικών τελών για μεγάλους παραγωγούς απορριμμάτων συζητούσε μέχρι αργά χθες βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, με την αντιπολίτευση να αντιδρά και να ζητά την απόσυρση της πρότασης. Την πρόταση παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Μιχάλης Βλαχάκης, ο οποίος παρουσίασε τις οικονομικές συνθήκες «που επιβάλλουν τον εξορθολογισμό της τιμολογιακής μας πολιτικής».

Παράλληλα γνωστοποίησε πως «προχωράμε στην καταγραφή των πραγματικών τετραγωνικών με τεχνολογικά προηγμένα μέσα, σε όλα τα κτίσματα που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, μέσω εταιρείας που θα προκύψει από διεθνή διαγωνισμό». Ο κ. Βλαχάκης εξήγησε πως αυτό θα φέρει περισσότερα έσοδα και σε βάθος χρόνου θα έχει ευεργετικές συνέπειες για τους δημότες. Ξεκαθάρισε ακόμα πως διατηρούνται σταθερά τα τέλη για τις οικίες καθώς και τα υφιστάμενα τέλη γενικής χρήσης για το 2016 σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες. Πιο συγκεκριμένα, τα τέλη παραμένουν σταθερά για 60.000 οικιακούς καταναλωτές αλλά και για 15.000 από τους συνολικά 18.000 επαγγελματικούς καταναλωτές. «Μόλις 3.000 επαγγελματίες επιδέχονται αναπροσαρμογή στις χρεώσεις ανάλογη των πρόσθετων υπηρεσιών που τους προσφέρουμε» εξήγησε ο κ. Βλαχάκης, καλώντας το Δημοτικό Συμβούλιο «να υιοθετήσουμε μια στάση ευθύνης». Ακολούθησαν θετικές εισηγήσεις από συμβούλους της συμπολίτευσης με εξαίρεση τον Μανώλη Κεμεσίδη ο οποίος εξήγησε ότι θα καταψηφίσει την πρόταση ζητώντας «να προηγηθεί εξοικονόμηση λειτουργικών εξόδων και στη συνέχεια να δούμε τα δημοτικά τέλη».

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Από την παράταξη Σκουλάκη, ο Δημήτρης Λειψάκης ζήτησε την απόσυρση της πρότασης, τονίζοντας την ανάγκη να προηγηθεί διαβούλευση με τις επιχειρήσεις και να καταλήξουμε σε μια πιο δίκαιη τιμολόγηση με πιο αντικειμενικά κριτήρια. Στο ίδιο μήκος κύματος και η κα Χρυσούλα Χατζηδάκη, η οποία μεταξύ άλλων απευθυνόμενη στον δήμαρχο ανέφερε πως «με τα νέα τέλη, απλώς θέλετε να αποτρέψετε την οικονομική καταστροφή του Δήμου και όχι προς όφελος της κοινωνίας». Ο Αρης Παπαδογιάννης, ζήτησε επίσης την απόσυρση της πρότασης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως με τα νέα τέλη θα πληρώνουν περισσότερο ακόμα και οι εποχικές επιχειρήσεις του τουρισμού οι οποίες μένουν κλειστές τον μισό χρόνο. Πιο συγκαταβατικός εμφανίστηκε ο κ. Σαρρής, ο οποίος τόνισε πως όλη η κοινωνία αντιμετωπίζει κοινά προβλήματα και απαιτείται γενικότερη αλλαγή πολιτικών. Χαρακτήρισε αρχικά θετική την πρόταση της Δημοτικής Αρχής ξεκαθαρίζοντας όμως ότι θα έπρεπε να προηγηθεί διαβούλευση. Κάθετα αντίθετος ήταν ο κ. Παπαντωνάκης ενώ ο κ. Ρίζος ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση για τα αδήλωτα τετραγωνικά των επιχειρήσεων, με τον κ. Βλαχάκη να του απαντά ότι ανέρχονται σε περίπου 2,8 εκατομμύρια.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Ακούγοντας τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας τοποθετήθηκε τονίζοντας πως «ο καθένας θα πρέπει επιτέλους να πληρώνει ανάλογα με τους ρύπους και κανείς δεν μπορεί να πει όχι σ’ αυτή την λογική». Παράλληλα διευκρίνισε ότι υπάρχει σκέψη για μείωση του κόστους παρεχομένων υηρεσιών, χωρίς όμως να πέσει η απόδοση, ιδιαίτερα όσον αφορά την καθαριότητα αλλά και τον ηλεκτροφωτισμό. Ο δήμαρχος συμπλήρωσε πως «στον προϋπολογισμό του 2017 προβλέπεται ότι έπειτα από διαγωνισμό θα αναλάβει μια εταιρεία η οποία θα υπολογίσει ακριβώς τα τετραγωνικά μέτρα που έχει ο κάθε χρήστης που λαμβάνει υπηρεσίες από τον Δήμο. Με τη σωστή καταμέτρηση των τ.μ. θα είμαστε σε θέση, όταν εφαρμοστεί, να μπορέσουμε να μειώσουμε τα τιμολόγια των τελών».

Οι επαγγελματίες

Στη συνέλευση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι επαγγελματικών Ενώσεων και Φορέων, εκφράζοντας και αυτοί με τη σειρά τους τις ενστάσεις τους. Εκ μέρους του Επιμελητηρίου Χανίων, ο κ. Μαργαρώνης εστίασε σε τέσσερα ζητήματα που απασχολούν την τοπική επιχειρηματικότητα και στα οποία εμπλέκεται ο Δήμος Χανίων: Στον κανονισμό κοινόχρηστων χώρων, στην αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς (έκανε λόγο για αμφιλεγόμενο και μη εξασφαλισμένο χρηματοδοτικό πλαίσιο), στην καθυστέρηση της πεζοδρόμησης της Παλιάς Πόλης, και στο κυκλοφοριακό. Στη συνέχεια παρουσίασε την αρνητική εικόνα της αγοράς και των εμπορικών επιχειρήσεων, καταλήγοντας ότι η απόφαση για αύξηση των τελών είναι λάθος και «ίδια συνταγή που χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις εδώ και χρόνια, δηλαδή η μετατόπιση των χρεών του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα». Από την πλευρά του ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Εμποροβιοτεχνών Χανίων Γιάννης Παυλάκης, εξέφρασε τις ενστάσεις του για τα νέα τέλη που θα βαρύνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επισημαίνοντας ότι ήδη ο κλάδος δέχεται μεγάλη οικονομική πίεση, με αποτέλεσμα πολλά μαγαζιά να οδηγούνται σε κλείσιμο. Υπό αυτές τις συνθήκες θα είναι αδύνατον οι επαγγελματίες να ανταποκριθούν στα αυξημένα δημοτικά τέλη. Ενστάσεις εξέφρασε και η Αννα Σαματά εκ μέρους του Συλλόγου Εστίασης, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «αυξάνουν τα τέλη στο “πόρτα – πόρτα”, ενώ έχουν μειωθεί τα δρομολόγια της αποκομιδής».

Αναγνώρισε το λάθος του ο Αντώνης Σχετάκης

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, Παπαντωνάκης και Ρίζος ζήτησαν την παραίτηση του προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. Αντώνη Σχετάκη, καταλογίζοντάς του «έλλειψη ευαισθησίας» αναφορικά με τις αγωγές που έγιναν σε βάρος του 1ου ΕΠΑΛ και του 1ου Δημοτικού για οφειλές προς την Επιχείρηση. Ο κ. Σχετάκης παραδέχθηκε το λάθος του και εξήγησε: «Εχουν κατατεθεί 630 αγωγές για 12,5 εκατομμύρια οφειλές. Οι αγωγές αφορούν ποσά άνω των 5.000 ευρώ. Σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό αγωγών δεν εντόπισα και ήταν αμέλεια που την παραδέχομαι, ότι ανάμεσά τους υπήρχαν περιπτώσεις σχολείων.

Νέες συνεδριάσεις σήμερα

Σήμερα στις 3:30 μ.μ. θα γίνει συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων, ενώ στις 6 μ.μ. έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης με θέμα τη γνωμοδότηση επί του Κανονισμού Παραχώρησης Κοινοχρήστων Χώρων Δήμου Χανίων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα