Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022

Aντιγράφω…

“11 γυναικοκτονίες την ημέρα. Είναι κοινοτοπία να πει κανείς πως το Μεξικό είναι μια θανάσιμη χώρα για τις γυναίκες. Καθημερινά σχεδόν, 11 γυναίκες δολοφονούνται σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, ενώ εκτιμήσεις οργανώσεων θεωρούν πως ο πραγματικός αριθμός των γυναικοκτονιών μπορεί να είναι και υπερδιπλάσιος!
Ο φετινός Ιούνιος ήταν ο τρίτος διαδοχικός μήνας για τις γυναίκες και τα κορίτσια με 87 γυναικοκτονίες συνολικά.
Τον ίδιο μήνα καταγράφηκαν 2.138 βιασμοί, περισσότεροι δηλαδή από 70 την ημέρα, σε μια χώρα όπου οι γυναικείες οργανώσεις αποκαλύπτουν πως το 94% των σεξουαλικών επιθέσεων, ούτε καν καταγγέλλεται!
Μόνο στο πρώτο εξάμηνο φέτος, σημειώθηκαν 33.629 περιστατικά σκόπιμου τραυματισμού γυναικών, ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2015.
Στο ίδιο διάστημα, έκαψαν σκόπιμα 47 γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα του ηλεκτρονικού περιοδικού Animal Polfrico, που αποκάλυψε πως το 60% αυτών των εγκλημάτων, δεν παραπέμπεται στην Εισαγγελία. Μόνο για τις 28 από αυτές τις υποθέσεις οι υγειονομικές αρχές ενημέρωσαν τις εισαγγελικές, για πιθανή εγκληματική ενέργεια, καθώς τα εγκαύματα που έφεραν οι γυναίκες είχαν προκληθεί σκόπιμα!
“Μόνες τους σκοτώθηκαν” ή “εκείνες έφταιγαν”.
Πώς γίνεται το 97% – 99% αυτών των εγκλημάτων να μένουν ατιμώρητα; «Γίνεται όταν οι δικαστικές αρχές, πιεσμένες από τη συσσώρευση εκατοντάδων υποθέσεων στα συρτάρια τους, προσπαθούν κυρίως να ξεπλύνουν την εικόνα τους, παρά ν’ αποδώσουν δικαιοσύνη» σχολιάζει η Μπρέντα Λοσάνο στην El Pais.
«Κλείνοντας εσπευσμένα τους “φακέλους” κι ενοχοποιώντας τα θύματα για τον θάνατό τους, λόγω αυτοκτονίας ή ατυχήματος, δεν χρειάζεται να διερευνήσουν τίποτα».
Εγινε με την Ντεμπάνι Εσκομπάρ, υπόθεση που έκανε τον γύρο του κόσμου. Έπειτα από 15 ημέρες εξαφάνισης τον Απρίλιο βρέθηκε νεκρή σε δεξαμενή ενός μοτέλ. Η τοπική εισαγγελία, θεώρησε πως έπεσε μόνη της σ’ αυτήν, αποφαινόταν πως ήταν “μεθυσμένη” και την μεμφόταν γιατί «τι έκανε τέτοια ώρα μόνη της έξω;». Όμως η 18χρονη, δεν πέθανε από πνιγμό αλλά από ασφυξία, που κάποιος της προκάλεσε!
Εγινε με τη Λέσβι Μπερλίν που οι αρχές δήλωσαν πως αυτοκτόνησε, τονίζοντας ότι “ήταν μεθυσμένη”, “είχε παρατήσει τις σπουδές της” και “δεν ήθελε πια να ζήσει;”, αλλά έπειτα από μακρόχρονη μάχη των γονιών της αποδείχθηκε ότι δολοφονήθηκε στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού, από τον σύντροφό της, που την έπνιξε μ’ ένα καλώδιο τηλεφώνου”…

Επίμετρο: Είναι απόσπασμα, από το συγκλονιστικό αφιέρωμα της Χριστίνας Πάντζου στην “Εφημερίδα των Συντακτών” με τίτλο “Καίνε γυναίκες ζωντανές, Γυναίκες του κόσμου·” Καίει, καίει και η επικαιρότητα του φαινομένου, είναι αλήθεια.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα