Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Αντιδράσεις στη Σούδα για τον κόμβο στο Πλατάνι

Αντίθετο με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο «βελτίωση της συμβολής αδιεξόδου τμήματος της δημοτικής οδού (πρώην Π.Ε.Ο.) με τη Νέα Εθνική Οδό στη θέση Πλατάνι της Δημοτικής Ενότητας Σούδας Δήμου Χανίων», δηλώνει η Δημοτική Κοινότητα Σούδας επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η συγκεκριμένη μελέτη εκπονήθηκε με πρωτοβουλία ιδιώτη-επενδυτή και συνδέεται άμεσα με τα σχέδια εγκατάστασης δεξαμενών καυσίμων στο Πλατάνι της Σούδας.
Παράλληλα, το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Σούδας, το οποίο συνεδρίασε την Δευτέρα προκειμένου να γνωμοδοτήσει επί της ΜΠΕ, υπογραμμίζει ότι εμμένει στην παλαιότερη απόφασή του με την οποία εξέφραζε την αντίθεσή του με οποιαδήποτε περαιτέρω επιβάρυνση του κόλπου της Σούδας με οχλούσες δραστηριότητες.
Τη συμφωνία τους με την απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Σούδας εξέφρασαν οι Τοπικές Κοινότητες Απτέρων και Τσικαλαριών.
Να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο θέμα της ΜΠΕ είχε έρθει στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων αλλά αποσύρθηκε καθώς δεν είχε ζητηθεί προηγουμένως -όπως προβλέπει ο νόμος- η έκφραση γνώμης από τη Δημοτική Κοινότητα Σούδας. Την παράλειψη αυτή εκ μέρους του Δήμου Χανίων καυτηρίασαν τόσο ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σούδας Κώστας Φωκάς όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου.
Αρνητικά σχολιάστηκε επίσης από τα μέλη του Συμβουλίου η απουσία από τη συνεδρίαση της Δευτέρας εκπροσώπου της Δημοτικής Αρχής, ενώ 2 σύμβουλοι οι Αντώνης Μπραουδάκης και ο Χρήστος Μιχαηλαϊκης αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας τονίζοντας ότι «δεν έχει νόημα να συζητάμε όταν δεν υπάρχει εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής να απαντήσει στα ερωτήματά μας». Ελάχιστοι, πάντως, ήταν και οι κάτοικοι της περιοχής που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση (σε αντίθεση με το παρελθόν που ήταν η μαζική η παρουσία του) με κάποιους συμβούλους να κάνουν λόγο για ακατάλληλη ώρα σύγκλησης του Συμβουλίου.
Σε ό,τι αφορά τη ΜΠΕ (που περιλαμβάνει 4 διαφορετικά σχέδια) επισημάνθηκε από όλους ότι εκπονήθηκε “εκ του πονηρού” από τον ιδιώτη – επενδυτή για να εξυπηρετήσει τα επιχειρηματικά σχέδιά του για την εγκατάσταση δεξαμενών καυσίμων στο Πλατάνι. Κι ενώ στην αρχική εισήγηση του προέδρου του Συμβουλίου Κώστα Φωκά απορρίπτονταν η μελέτη του ιδιώτη και προτείνονταν η εκπόνηση μελέτης από το αρμόδιο Υπουργείο, τελικά αφαιρέθηκε το σημείο αυτό καθώς κρίθηκε ότι αν η Δημοτική Κοινότητα γνωμοδοτήσει θετικά είναι σαν να αποδέχεται τη δημιουργία δεξαμενών καυσίμων.
Το «παρών» στη συνεδρίαση έδωσε, μεταξύ άλλων, η δημοτική σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Χρυσούλα Χατζηδάκη η οποία σχολίασε αρνητικά την απουσία των αρμόδιων αντιδημάρχων, ενώ άφησε αιχμές για τη στάση που τηρούν επί του θέματος ο δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή. Να σημειωθεί τέλος ότι το θέμα της ΜΠΕ αναμένεται να έρθει ξανά στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων της Τετάρτης (20 Απριλίου).

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες