Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Αντιδράσεις για το αντλιοστάσιο κι από ξένους κατοίκους κι επισκέπτες του Σταυρού

Kαμπάνια ενημέρωσης ξεκίνησαν αλλοδαποί κάτοικοι κι επισκέπτες του Σταυρού, των Χωραφακίων και των Κουνουπιδιανών, συλλέγοντας παράλληλα υπογραφές. Όπως υποστηρίζουν «η εγκατάσταση του αντλιοστασίου στην θέση Α44 θα έθετε σε κίνδυνο μια περιοχή οικολογικής, αρχαιολογικής και τουριστικής σημασίας».

Σε επικοινωνία τους με τους Έλληνες μονίμους κατοίκους μάλιστα, γνωστοποίησαν ότι «ήδη ειδοποιούν τουριστικούς πράκτορες και αντίστοιχα υπουργεία τουρισμού, να σκεφθούν τις επόμενες διακοπές τους στην Κρήτη και ειδικά στον νομό Χανίων,  εάν προχωρήσει η κατασκευή αντλιοστασίου λυμάτων στην παραλία της παχιάς άμμου».

Η Πρωτοβουλία Κατοίκων Σταυρού, σε ανακοίνωσή της εκφράζει την ικανοποίησή της από τη μια για τη δημοσιότητα που αποκτά το ζήτημα λέγοντας πως «ήδη κάθε μέρα που περνάει η αντίδραση του κόσμου δυναμώνει, γεφυρώνεται και διεθνοποιείται. Η πρώτο- εμφανιζόμενη Πρωτοβουλία Αλλοδαπών Κατοίκων Σταυρού, Χωραφακίων, Κουνουπιδιών κλπ αποτέλεσε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για εμάς, αλλά παράλληλα μας δημιουργεί μεγάλο άγχος και ανησυχία αφού γνωρίσαμε μια παθιασμένη ομάδα όπου από χθες το πρωί ενημερώνουν συνεχώς με τον δικό τους ηλεκτρονικό τρόπο ως γνήσιοι Digital Nomads, αντίστοιχα υπουργεία τουρισμού των χωρών τους –Tour operators και γενικότερα την βιομηχανία τουρισμού.

Όπως σημειώνεται όμως από την Πρωτοβουλία «δεν κρύβουμε ότι αισθανθήκαμε πολύ άσχημα όταν άρχισαν να προσθέτουν στην ήδη βαριά ατμόσφαιρα της συνάντησης μας περιβαλλοντικά θέματα, όπως τα Φαλάσαρνα, το Ελαφονήσι και τον Παλίγκρεμνο. Έχουν μαζέψει δεκάδες υπογραφές από διαμένοντες εδώ και θα ενωθούν με τις εκατοντάδες υπογραφές της ομάδας μας στην online signatures στον σύνδεσμο https://chng.it/xxzbZtRdc9.

Στην συνέχεια, η Πρωτοβουλία κάνει λόγο για τις μελέτες της ΔΕΥΑΧ λέγοντας πως «είναι ένας χάρτινος πύργος, που καθημερινά καταρρέει αφού η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) κείμενο περίπου 500 σελίδων παραμένει άφαντο τόσο στην Διαύγεια όσο και στα αρχεία της ΔΕΥΑΧ, αλλά και στα δικά μας τα email.
Η χωροθέτηση του Α44 αντλιοστασίου αποτελεί υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, πλήγμα στον τουρισμό της περιοχής, απαξίωση των περιουσιών μας, πλήγμα στην οικονομία των τοπικών επιχειρήσεων, γιατί σε περίπτωση βλάβης ή κακής συντήρησης -αφού η ελλιπής συντήρηση παραδοτέων έργων παραμένει επίκαιρο φαινόμενο στην συνείδηση του πολίτη- , όλα τα λύματα θα διοχετεύονται στην θάλασσα και στις φωλιές caretta – caretta .
O μελετητής που έκανε την μελέτη, προφανως δεν υπολόγισε τον υψηλό κυματισμό με 10 bfr που ενώνονται οι δυο παραλίες Παχιά Άμμος και παραλία Ζορμπά σε μια παραλία μέσω του υδροβιότοπου κατά τους χειμερινούς μήνες. Έχουμε φωτογραφικό υλικό και βίντεο στην διάθεση όποιου φορέα μας τα ζητήσει.

Αιτήματα

1) ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΜΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ Α44 ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.
2) ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ 2016.
3) ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΜΕ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΠΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕΛΕΤΗΤΗ ΚΟΙΝΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ.
4) ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΑΝΩΝ.
(Για να σταματήσει και ο συνεχής εμπαιγμός μας από τον πρόεδρο της κοινότητας κο Μανώλη Τσιτωνάκη, αφού μας ενημέρωσε μπροστά σε δημοσιογράφους ότι ενημερώθηκε για την χωροθέτηση πριν 3 ημέρες)».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα