Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021

Αντιδράσεων συνέχεια για τα κτήρια του πρώην Ορφανοτροφείου

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απόφαση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης (Κ.Κ.Π.Π. Κρήτης) , με την οποία παραχωρεί τα εργαστήρια, τον ξενώνα φιλοξενίας, τα μαγειρεία, τα πλυντήρια, τα εστιατόρια, τα γραφεία και τις αποθήκες στο Δήμο Χανίων.

Την έντονη αντίθεσή τους εκφράζουν οι παλιοί απόφοιτοι του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιών & Νέων Κρήτης (Πρώην Εθνικό Ορφανοτροφείο Αρένων Χανίων), επισημαίνοντας πως «τα παραπάνω κτίρια, εμβαδού 2900 τμ. κτίστηκαν για τις ανάγκες των παιδιών του παραρτήματος Προστασίας Παιδιών & Νέων Κρήτης, μετά από δωρητήριο μετά θάνατο της Μαρίας θυγατέρας Κωσταντίνου Πρωτοπαπαδάκη όπως αναγράφεται στα πρακτικά της δημόσιας συνεδρίασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων κατά την 14η Μαΐου 1970».

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως «τα κτήρια αυτά ανεγέρθησαν εις εκτέλεση της τελευταίας βουλήσεως της διαθήκης της Μαρίας Πρωτοπαπαδάκη την 20η Ιουνίου 1969 όπως αναγράφεται στα παραπάνω πρακτικά η οποία στην νομίμως δημοσιευμένη διαθήκη της, κατέλειπε την κτηματική περιουσία της στην περιοχή Παλαιόχωρα, στην θέση Κουντούρα, στο Ορφανοτροφείο Χανίων με σκοπό να εκποιηθεί και να ανεγερθεί οίκημα ως δωρητήριο αδερφών Πρωτοπαπαδάκη Στυλιανού, Ευτυχίου και Νικολάου».
Οι απόφοιτοι σημειώνουν ότι «τα νεότερα κτίσματα Π.Π.Π.Ν. Χανίων αποτελούνται από δύο κτίρια. Το πρώτο κτίριο περιλαμβάνει Κουζίνα, Τραπεζαρία, Πλυντήρια Ρούχων, Κατοικία, Αποθηκευτικό Χώρο Τροφίμων, Αποθηκευτικό Χώρο Ρούχων και Σιδερώματος και Εργαστήρια. Το δεύτερο κτίριο περιλαμβάνει τους ξενώνες που αποτελούνται από 16 δωμάτια τετράκλινα, σύνολο 64 κρεβάτια και στο ισόγειο πολλά γραφεία.
Μετά το σεισμό του 2013 τα κτίρια αυτά κρίθηκαν ακατάλληλα και τα παιδιά του Π.Π.Π.Ν. Χανίων που διέμεναν εκεί, αναγκάστηκαν να επανέλθουν και να διαμένουν έως και τώρα στους κοιτώνες του παλαιού κτηρίου του 1840. Επίσης οι κουζίνες και τα εστιατόρια μετακινήθηκαν στο παλαιό κτήριο όπου και λειτουργούν έως σήμερα σε συνθήκες μη συμβατές με τις νόμιμες προδιαγραφές λειτουργίας λόγω ελλιπή χώρου. Τα παιδιά λοιπόν είναι αναγκασμένα να μελετούν στον ίδιο χώρο, ανεξαρτήτου εκπαιδευτικής βαθμίδας γεγονός που δυσχεραίνει την απόδοση τους και ειδικά τα παιδιά του λυκείου τα οποία θα δώσουν Πανελλήνιες εξετάσεις».

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Μετά από τα παραπάνω στοιχεία για τα κτήρια και την λειτουργία τους , οι απόφοιτοι παραθέτουν συγκεκριμένα ερωτήματα «που χρίζουν άμεσες και συγκεκριμένες απαντήσεις από την διοίκηση του Κ.Κ.Π.Π. Κρήτης και τον Δήμο Χανιών».
«Ερώτημα 1ο : Γιατί υποβαθμίζεται συστηματικά ο χώρος του Ιδρύματος εδώ και χρόνια με την μη πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού, αντ’ αυτού συρρικνώνεται και παραχωρείται (χαρίζεται) από το Κ.Κ.Π.Π Κρήτης και κατ’ επέκταση το Υπουργείο Εργασίας και Πρόνοιας χωρίς κανένα όφελος για τα παιδιά του Παραρτήματος.
Ερώτημα 2ο: Γιατί από τον Οκτώβριο του 2016 που είχε εκφωνηθεί η μελέτη επισκευής των κτηρίων παραμένει στάσιμη ενώ το κόστος επισκευής δεν είναι απαγορευτικό και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να μένουν έως σήμερα σε μη αξιοπρεπείς συνθήκες.
Ερώτημα 3ο : Γιατί ο Δήμος Χανίων ενώ διαθέτει πολλά ανεκμετάλλευτα κτίσματα μέσα στον ιστό της πόλης που θα μπορούσαν κάλλιστα να φιλοξενήσουν οποιαδήποτε μορφή δομής, επιδιώκει την παραχώρηση των συγκεκριμένων κτηρίων.
Ερώτημα 4o : Γιατί δεν ενημερώθηκε έγκαιρα το διοικητικό συμβούλιο και αντ’ αυτού έλαβε κατεπείγον έγγραφο από τον Δήμο Χανίων στις 23/12/2020 (με ημερομηνία 20/10/2020) χωρίς να έχει προκύψει καμία συζήτηση μεταξύ των μελών του και έπρεπε να ψηφιστεί άμεσα
Ερώτημα 5ο : Γιατί πριν παρθεί οποιαδήποτε απόφαση δεν έγινε καμία διαβούλευση μεταξύ των μελών του Δ.Σ και του Δήμου Χανίων για την παραχώρηση των κτηρίων
Ερώτημα 6ο : Γιατί δεν έλαβε υπόψη του το Δ.Σ του Κ.Κ.Π.Π. Κρήτης την επιθυμία του δωρητή να ανεγερθούν τα συγκεκριμένα κτίρια προς όφελος του ορφανοτροφείου
Ερώτημα 7ο : Γιατί τα περιουσιακά στοιχεία του Π.Π.Π.Ν. Χανίων να τα εκμεταλλεται ο Δήμος Χανίων χωρίς ούτε ένα αντάλλαγμα
Ερώτημα 8ο : Εάν πράγματι ο σκοπός της συγκεκριμένης απόφασης είναι να δημιουργηθεί δομή για τα παιδιά του Κ.Δ.Α.Π Αμέα, η δομή αυτή χρειάζεται να στεγαστεί σε χώρο περίπου 400τμ, γιατί επιδιώκεται η παραχώρηση 2.900 τμ, για τι αριθμό παιδιών μιλάμε και σε τι θα χρησιμέψουν οι ξενώνες και τα πλυντήρια ρούχων σε μια Κ.Δ.Α.Π Αμέα».

Καταλήγοντας, διερωτώνται: «ποιο είναι λοιπόν το όραμα του Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης; Να αποποιηθεί τα περιουσιακά στοιχεία του Παραρτήματος Παιδιών και Νέων Χανίων; Αναρωτήθηκε ποτέ άραγε ο δήμαρχος Χανίων ή ενδιαφέρθηκε να μάθει για τις συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων παιδιών του παραρτήματος το οποίο είχε επισκεφθεί ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος;».
Οι ίδιοι ζητούν « την άμεση απόσυρση της άδικης και κατακριτέας αποφάσεως του Κ.Κ.Π. Περιφέρειας Κρήτης. Με βάση τα συγκεκριμένα ερωτήματα που παραθέσαμε διερωτόμαστε τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτά».

Τη σχετική ανακοίνωση υπογράφουν για τον Παγκρήτιο Σύλλογος Αποφοίτων Κέντρων Παιδικής Μέριμνας, ο Πρόεδρος Σπύρος Κληρονόμος και ο Γραμματέας Χρήστος Αντωνιάδης.

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες