» …και δύο ερωτηµατικά
Ενάντια στο γκρέµισµα του κτηρίου του παλιού ΙΚΑ στην οδό Σολωµού στα Χανιά παρεµβαίνει η ελληνική οµάδα εργασίας του DOCOMODO (Documentation and Conservation of buildings, sites and neighborhoods of the Modern Movement), ενός διεθνούς µη κερδοσκοπικού οργανισµού που έχει έδρα στην Ολλάνδία.
Με ανοιχτή επιστολή του, ο DOCOMODO, τονίζει πως το κτήριο του ΙΚΑ είναι «ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγµα της αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του 1960 στην Κρήτη, ίσως το καλύτερο και σηµαντικότερο δείγµα της µεταπολεµικής µοντέρνας αρχιτεκτονικής της πόλης. Γενικότερα, το κτήριο αποτελεί αναπόσπαστο µέρος της πολιτιστικής κληρονοµιάς που χαρακτηρίζει την ανάπτυξη της πόλης µεταπολεµικά και έχει αξιοσηµείωτη ιστορική και κοινωνική αξία ως τεκµήριο του κράτους πρόνοιας και του εθνικού εκσυγχρονιστικού προγράµµατος της εποχής. Ιδιαίτερη σηµασία στην περίπτωσή του έχει και η θέση του στον αστικό ιστό της πόλης αφού περιβάλλεται από ιστορικά κτήρια (κάποια διατηρητέα) χαµηλού ύψους και εντάσσεται αρµονικά στο περιβάλλον».
Ο Οργανισµός επισηµαίνει πως «στην εποχή µας, η συµπερίληψη όλων ανεξαιρέτως των ιστορικών περιόδων στην αρχιτεκτονική πολιτιστική κληρονοµιά πρέπει να τεκµαίρεται εκ των ων ουκ άνευ. Πόσο µάλλον, σε πόλεις όπως τα Χανιά όπου τα πολυάριθµα τεκµήρια που έχουν αποµείνει να εκφράζουν τις αξίες, τα αναπτυξιακά οράµατα και την κοινωνική ιστορία του µεταπολεµικού εκσυγχρονισµού είναι ελάχιστα».
Η ελληνική οµάδα εργασίας δηλώνει επίσης πως «είµαστε στη διάθεση κάθε φορέα για να συνδράµουµε επιστηµονικά µε τεκµηρίωση για την προστασία και επανάχρηση του συγκεκριµένου κτηρίου».
ΚΑΙ ∆ΥΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Εν τω µεταξύ, η υπογραφή της σύµβασης από τον ∆ήµο και την εταιρεία που ανέλαβε την κατεδάφιση, ίσως έγινε… βιαστικά. Κι αυτό διότι δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχει θετική γνωµοδότηση από την Υπηρεσία Νεότερων µνηµείων αλλά και από το Συµβούλιο Αρχιτεκτονικής.
Γιατί χωρίς αυτές τις θετικές αποφάσεις, γκρέµισµα δεν µπορεί να γίνει…