Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αντιδράσεις για τη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την πρόταση μετεξέλιξης της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης σε Σχολή Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος.
Aνακοίνωση για το θέμα εξέδωσε ο “Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Περιβάλλοντος” (ΠΑ.Σ.Δ.ΜΗ.Π.) και η παράταξη “Μαχόμενοι Μηχανικοί Περιβάλλοντος”.

Ειδικότερα σε ανακοίνωση του ο ΠΑ.Σ.Δ.ΜΗ.Π. σημειώνει πως «από την ίδρυση του, το Πολυτεχνείο Κρήτης, είχε ως στόχο την εκπαίδευση επιστημόνων σε νέες για την εποχή ειδικότητες μηχανικών συμβαδίζοντας με τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο και πρωτοπορώντας σε εθνικό».
Στη συνέχεια αφού αναφέρει πως είναι μόλις τρία χρόνια από τότε που οι απόφοιτοι Μηχανικοί Περιβάλλοντος κατοχύρωσαν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και αναγνωρίστηκαν ως μια από τις βασικές ειδικότητες των μηχανικών αναρωτιέται αν η πρόταση για μετεξέλιξη της σχολής «αποτελεί μια ακόμα απόφαση εσωστρέφειας που έρχεται να εξυπηρετήσει προσωπικές επιδιώξεις; Αποτελεί μια απόφαση που προσπαθεί να συνεχίσει να κρύβει κάτω από το χαλί τις χρονίζουσες παθογένειες λειτουργίας της σχολής; Ή είναι απλώς μια ακόμη βεβιασμένη κίνηση από ανθρώπους που αδιαφορούν για τους απόφοιτους που προετοιμάζουν για την αγορά εργασίας (είτε αυτοί είναι Μηχ. Περ. είτε Χημ. Μηχ.);»
Ο Σύλλογος υπογραμμίζει πως «το “μετεξελιγμένο” υβρίδιο θα συνεχίζει να βρίσκεται στις χαμηλότερες βάσεις αφού οι κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που τις καθορίζουν δεν προβλέπεται να μεταβληθούν (οικονομική κρίση, υψηλά ενοίκια, έλλειψη φοιτητικής κατοικίας, έλλειψη φοιτητικής μέριμνας, επαρχιακό ίδρυμα). Επίσης τα ευχολόγια για εξωστρέφεια, αναβαθμισμένες μεθόδους εκπαίδευσης και προσέλκυση ξένων φοιτητών δεν πείθουν κανέναν – μα πραγματικά πιστεύουν ότι μόλις “μετεξελιχθεί” η σχολή οι ίδιοι θα μεταλλαχθούν; Ως ΠΑ.Σ.Δ.ΜΗ.Π. τασσόμαστε ενάντια σε κάθε κίνηση που υπονομεύει τους μηχανικούς περιβάλλοντος και απαιτούμε την άμεση απόσυρση οποιαδήποτε πρότασης δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, της αγοράς εργασίας και δεν αναγνωρίζει όλο το φάσμα των ενδιαφερόμενων μερών».

OI “ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ”

Την έντονη αντίθεση τους στη μετεξέλιξη της σχολής με βολές κατά της σημερινής ηγεσίας του Υπ. Παιδείας κ. Κεραμεώς, της προηγούμενης κ. Γαβρόγλου αλλά και του μέχρι πρότινος υφυπουργού Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη η ανακοίνωση της παράταξης των “Μαχόμενων Μηχανικών Περιβάλλοντος”.
«Δύο χρόνια μετά το ΠΔ 99 και ενώ οι απόφοιτοι προσπαθούν να “κουτσοδουλέψουν” με όσα τους επέτρεψε η μνημονιακή αγορά και το Υπουργείο, οι καθηγητές της σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος αποφασίζουν, τη μετονομασία της Σχολής σε Μηχανικών Περιβάλλοντος και Χημικών Μηχανικών. Χωρίς καμία διαβούλευση, αγνοώντας τους συλλόγους φοιτητών και διπλωματούχων μηχανικών. Η κοινωνία των Χανίων γίνεται ξανά θεατής της έλλειψης δημοκρατίας και των αδιαφανών διαδικασιών που διέπουν τον τελευταίο καιρό την λειτουργία του ιδρύματος μετά και την υπουργοποίηση του κ. Διγαλάκη, ο οποίος ανέλαβε προσωπικά να προωθήσει και να προλάβει την ίδρυση σχολής Χημικών Μηχανικών στα Χανιά από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ) (προβλέπονταν από τον 4610/19 του Γαβρόγλου η ίδρυση σχολής Χημικών Μηχανικών με έδρα τα Χανιά από το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.): Ο ορισμός της αριστείας και της επιστημοσύνης! Είναι ιδιαίτερη η ευθύνη της τωρινής κυβέρνησης ΝΔ και της Κεραμέως, καθώς η «μετεξέλιξη» της Σχολής Μη.Περ. είναι η αντιδραστική απάντηση στην δρομολογούμενη θέσπιση της βάσης εισαγωγής στις πανελλήνιες για την είσοδο στα Πανεπιστήμια, που θα οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση ή και στο κλείσιμο σχολών όπως οι Μη.Περ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η βάση εισαγωγής στη Σχολή έχει πιάσει το ιστορικό χαμηλό των 7.325 μορίων, ενώ πτώση υπάρχει και στις άλλες σχολές του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ευθύνη φέρει και η προηγούμενη κυβέρνηση καθώς ο νόμος Γαβρόγλου επιτάχυνε τις αναδιαρθρώσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».
Στην ανακοίνωση γίνεται αναλυτική κριτική στην πρόταση των καθηγητών της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος για την μετεξέλιξη της.
Ειδικότερα αναφέρεται πως «η μετεξέλιξη-υποβάθμιση» της Σχολής μας, έρχεται σε συνέχεια της υποβάθμισης του επιστημονικού κύρους της σχολής μας και του επαγγέλματος Μη.Περ. καθώς με τη ΝΔ και την τροπολογία της Κεραμέως, εξισώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΑΕΙ με αυτά των αποφοίτων ιδιωτικών κολεγίων. Αυτή η “μετεξέλιξη-υποβάθμιση” της σχολής Μη.Περ σημαίνει και την υποβάθμιση έως και την κατάργηση της ειδικότητας και διευκολύνει τους ιδιοκτήτες των κολεγίων», ενώ στα πλαίσια της κριτικής στην θέση των καθηγητών τονίζεται πως: «Η “μετεξέλιξη” της σχολής είναι παντελώς ασύνδετη με την ανάπτυξη και ολοκλήρωση του επιστημονικού πεδίου του μηχανικού περιβάλλοντος και την επαγγελματική κατοχύρωση του στην αγορά εργασίας. Στην πρόταση των καθηγητών και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο τεκμηρίωσης της σκοπιμότητας μετεξέλιξης της Σχολής, οι καθηγητές μας αφιέρωσαν μόνο 1 σελίδα από τις 29 σελίδες της πρότασης, γράφοντας… αερολογίες!! Συγκεκριμένα, αναφέρουν: “…Η προτεινόμενη σχολή ΧΜ&ΜΠ θα διαφοροποιηθεί από τα υφιστάμενα τμήματα, τόσο της Χημικής Μηχανικής όσο και της Μηχανικής Περιβάλλοντος που λειτουργούν στην Ελλάδα, παρέχοντας πρωτοποριακές γνώσεις σε επιστημονικά πεδία αιχμής…” Στη συνέχεια, στο ίδιο κεφάλαιο γίνεται σύνδεση της νέας υβριδικής σχολής με τη “γεωστρατηγική θέση της Κρήτης σε σχέση με τις πρόσφατες ανακαλύψεις των τεράστιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Λεκάνη της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου” και τον “νέο αναβαθμισμένο ρόλο που πρέπει να αναλάβει η Σχολή”. Αλήθεια πόσο σχετίζονται οι προτάσεις αυτές με την διαμόρφωση ολόπλευρου γνωστικού αντικειμένου των αποφοίτων της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος, πόσο οι προτάσεις αυτές διασφαλίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, πόσο σχέση έχουν με την έρευνα και την επιστήμη του μηχανικού; Προφανώς καμία. Ενδιαφέρονται αποκλειστικά και μόνο για τη δίκη τους ερευνητική κατοχύρωση και εξέλιξη και πως θα φάνε και αυτοί από την «πίτα του πετρελαίου». Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η λέξη πετρέλαιο υπάρχει στην πρόταση πάνω από δέκα φορές!. Η πρόταση των καθηγητών υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τις υπάρχουσες ελλιπείς υποδομές σε έμψυχο δυναμικό και εργαστήρια: Αυτό γιατί οι ίδιοι άνθρωποι και τα ίδια εργαστήρια καλούνται τώρα να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες δύο σχολών. Ιδιαίτερα μετά το 2ο έτος όπου πληθαίνουν αυτές οι ανάγκες έμψυχο δυναμικό και εργαζόμενοι θα μοιραστούν στα δύο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόταση των καθηγητών όχι μόνο δεν ζητάει πόρους προκειμένου να εξασφαλίσει ακαδημαϊκή και επιστημονική επάρκεια για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που επιφέρει, αλλά αντίθετα επαίρεται για το χαμηλό κόστος. Αντίθετα η πρόταση της «μετεξέλιξης» της σχολής δεν κάνει τον κόπο να αναφερθεί στα πραγματικά προβλήματα της φοίτησης, όπως το οξύ πρόβλημα φοιτητικής στέγασης στην πόλη.»
Οι “Μαχόμενοι Μηχανικοί” καλούν φοιτητές, απόφοιτους σε συντονισμό ενάντια στο σχέδιο της μετεξέλιξης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα