Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Αντιδράσεις για έργο της ΔΕΥΑΧ στον Σταυρό

Αντιδράσεις ανάμεσα σε κατοίκους και επαγγελματίες του Σταυρού έχει προκαλέσει η απόφαση της ΔΕΥΑΧ να κατασκευάσει στο πλαίσιο του αποχετευτικού της περιοχής υπόγειο αντλιοστάσιο ανάμεσα στην κεντρική παραλία και την παραλία της “Παχιάς Άμμου”.

Χθες αντιπροσωπεία κατοίκων έκανε αναφορά στον εισαγγελέα υπηρεσίας Χανίων, ενώ σήμερα αναμένεται να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια ζητώντας την ακύρωση εκτέλεσης του έργου και την χωροθέτηση του αντλιοστασίου σε άλλο σημείο.
Οι κάτοικοι, όπως σημείωσε ο κ. Σωτήρης Μαρινάκης στα “Χ.ν.” , που βρέθηκαν στο Σταυρό διαμαρτύρονται γιατί δεν υπήρξε καμία διαβούλευση αλλά ενημερώθηκαν από το εργολάβο που εγκαταστάθηκε και αύριο θα ξεκινήσει την κατασκευή του αντλιοστασίου!
«Η κατασκευή θα είναι βαρέως τύπου, αφού θα εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή του Σταυρού, συνολικού εμβαδού 100 m2 και βάθους 6 μέτρων από την επιφάνεια, με σκυρόδεμα, ειδικές κολώνες κ.λ.π.
Μιλάμε λοιπόν για ένα έργο φαραωνικού τύπου λυμάτων σε μια από τις ομορφότερες περιοχές παραλίες των Χανίων, την τουριστικότερη και διασημότερη σύμφωνα με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης Google και Trip Advisor» αναφέρετε μεταξύ άλλων στο σχετικό έγγραφο που κατατέθηκε στην εισαγγελία Χανίων.
Στο ίδιο έγγραφο τονίζει πως «το συγκεκριμένο έργο στην ουσία του ακυρώνει- καταργεί την χρήση παραλίας υποβαθμίζει επικίνδυνα και οριστικά το περιβαλλοντικό ισοζύγιο σε σχέση με άλλες παρακείμενες τουριστικές περιοχές, αφού θα υπάρξει μια αλυσιδωτή αντίδραση αρνητικών σχολίων στις αναφερόμενες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. » Οι κάτοικοι αναρωτιούνται τι θα συμβαίνει μέσα στο καλοκαίρι με τη θερμοκρασία στους 42 βαθμούς και με το υδρόθειο, το μεθάνιο και άλλα αέρια να βγαίνουν από το αντλιοστάσιο, ενώ τονίζουν πως σε περίπτωση βλάβης της ηλεκτροδότησης για μεγάλο χρονικό διάστημα που θα καταλήξουν τα λύματα που δεν θα μπορούν να διοχετευθούν στο αποχετευτικό δίκτυο.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΔΕΥΑΧ

«Το έργο είναι αδειοδοτημένο, έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα “Α. Τρίτσης” και έχει πάρει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες» ανέφερε στα “Χ.ν.” ο κ. Μ. Κασαπάκης, διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της ΔΕΥΑΧ. Αναφορικά με τη χωροθέτηση του αντλιοστασίου στο συγκεκριμένο σημείο ανέφερε πως «δεν είναι ούτε αρχαιολογική υπηρεσία, ούτε Natura. Λένε ότι θα αλλοιώσει την περιοχή μα στο Ενετικό λιμάνι , το πιο πολυσύχναστο σημείο των Χανίων υπάρχουν αντλιοστάσια που δεν δημιουργούν προβλήματα. Ένα υπόγειο αντλιοστάσιο όχι μόνο δεν θα υποβαθμίσει την περιοχή αλλά θα την αναβαθμίσει γιατί οι βόθροι που υπάρχουν τώρα και είναι απορροφητικοί θα καταργηθούν, θα πηγαίνουν όλα τα λύματα στο βιολογικό καθαρισμό. Εμείς όταν κάνουμε μια μελέτη το πρώτο μας μέλημα είναι η λιγότερη ενόχληση στον κόσμο και το έργο το αποχευτετικό να έχει όσο το δυνατόν λιγότερα αντλιοστάσια.»
Αναφορικά για την ύπαρξη οσμών το στέλεχος της ΔΕΥΑΧ σημείωσε πως όπως και στα άλλα αντλιοστάσια του βιολογικού και μέσα στην πόλη, στη Ν. Κυδωνία και αλλού έτσι και αυτό δεν θα μυρίζει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα