Τρίτη, 13 Απριλίου, 2021

Αντιδράσεις για επανατοποθέτηση του αγάλματος του Πρίγκιπα Γεωργίου

Με αφορμή απόφαση για την επανατοποθέτηση του αγάλματος του Πρίγκιπα Γεωργίου ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νικόλαος Παπαδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Με όλο τον σεβασμό προς τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Σούδας, επιθυμώ να εκφράσω την αντίθεσή μου στην απόφαση επανατοποθέτησης του αγάλματος του Πρίγκιπα Γεωργίου. Προφανώς μια τέτοια ενέργεια δεν θα εκληφθεί ως σεβασμός προς ένα έργο τέχνης, αλλά ως απόδοση τιμής προς ένα πρόσωπο που σημάδεψε αρνητικά την ιστορία της Κρήτης.

Δεν είναι δυνατό κάθε χρόνο να γιορτάζουμε την επέτειο της επανάστασης του Θερίσου και από την άλλη να αποκαθιστούμε τον εκφραστή της επιβολής ενός μοναρχικού πολιτεύματος κατά του οποίου εξεγέρθηκαν οι Κρητικοί το 1905. Θέλω να υπενθυμίσω ότι με το δημοψήφισμα του 1974 οι Κρητικοί με συντριπτική πλειοψηφία και μαζί τους όλοι οι Έλληνες έδωσαν οριστικό τέλος στη βασιλική δυναστεία που η παρουσία της συνδέθηκε με τις χειρότερες στιγμές της νεότερης ιστορίας μας.

Πιστεύω ότι η επανατοποθέτηση του αγάλματος σε δημόσιο χώρο δεν μπορεί να είναι ένα θέμα που αφορά την Τοπική Κοινότητα της Σούδας. Λόγω του συμβολισμού που μοιραία αποκτά εκπέμπει μηνύματα αμφισβήτησης μια κορυφαίας στιγμής της Κρητικής Ιστορίας, της επανάστασης του Θερίσου.
Την ίδια στιγμή που στην Ισπανία γκρεμίζονται και τα τελευταία μνημεία του δικτάτορα στρατηγού Φράνκο, δεν μπορεί στην Κρήτη να αποκαθιστούμε ένα μέλος της βασιλικής δυναστείας, με τόσο αρνητικό ιστορικό φορτίο».

 

2 Comments

  1. Φυσικά καί για πολλούς ΑΚΟΜΑ λόγους είναι απαράδεκτο να επανατοποθετηθή το άγαλμα ενός που μόνο κακά έχει φέρει στην χώρα μας6

  2. Πριγκιπα

    Και εσείς κ Παπαδάκη πιστεύετε ότι αν επανατοποθετηθεί το άγαλμα εκεί που προτείνουμε και έτσι όπως το προτείνουμε προπαγανδίζουμε την επιστροφή της βασιλείας; Η ιστορική μνήμη δεν μπορεί να είναι επιλεκτική. Το άγαλμα συμβόλιζε την αρχή της Κρητικής Πολιτείας και τίποτε άλλο. Βεβαίως και ήρθε σε αντίθεση με τον Κρητικό λαό και αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Ας γραφτεί λοιπόν στην ενημερωτική πινακίδα που προτείνουμε να μπει πλησίον του αγάλματος. Έτσι μαθαίνεται η ιστορία και όχι κρύβοντας την.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες