Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021

Αntico Caffe San Marco (est.1914, Tεργέστη, Ιταλία)

Το Αntico Caffe San Marco είναι ένα από τα πιο εμβληματικά Ιστορικά Καφέ στην καρδιά της Τεργέστης. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1914, όταν ακόμα η πόλη ήταν κομμάτι της αυστοουγγρικής αυτοκρατορίας και σύντομα έγινε πνευματικό κέντρο. Συγγραφείς, καλλιτέχνες, μουσικοί, φοιτητές και ακτιβιστές (οι «Irredentisti») συναντιούνταν στο Καφέ για να διαβάσουν την εφημερίδα τους, να γράψουν, να μελετήσουν και να συζητήσουν την επικαιρότητα.

Eξαιρετικό ενδιαφέρον έχει επίσης ο ρόλος που διαδραμάτισε το San Marco κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. Οι πηγές αναφέρουν πως λειτουργούσε ως άτυπο “αρχηγείο” από όπου διευκολυνόταν η διαφυγή των αντι-αυστριακών στην Ιταλία. Σύμφωνα με μαρτυρίες, εκεί κατασκευάζονταν τα πλαστά διαβατήρια των αντιστασιακών για να καταφέρουν να ξεφύγουν από τον εχθρό. To Καφέ, κατά τη διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου, σχεδόν καταστράφηκε από τα αυστροουγγρικά στατεύματα –μέσα σε μια μέρα- αλλά μετά τον πόλεμο οι ζημιές ευτυχώς αποκαταστάθηκαν και το San Marco συνέχισε τη λειτουργία του, διατηρώντας στο ακέραιο τις ίδιες αξίες, πάντα με σεβασμό στην παράδοση του.

Μέρος του βιβλιοπωλείου που λειτουργεί μέσα στο Αntico Caffe San Marco

Ανάμεσα στους διάσημους θαμώνες ήταν ο συγγραφέας James Joyce, ο ποιητής Ουμπέρτο Σάμπα, ο συγγραφέας Italo Svevo, ο Giani Stuparich & ο Virgilio Giotti. Επίσης ήταν το στέκι αγαπημένων καλλιτεχνών και διανοούμενων όπως οι Timmel, Flumiani, Voghera, Tomizza, Mattioni, Magris κλπ.

Η «βεράντα» του Αntico Caffe San Marco

Στις μέρες μας, το Καφέ φιλοξενεί τους κατοίκους της πόλης, φοιτητές και τουρίστες που απολαμβάνουν -εκτός των άλλων- και την γοητεία του εσωτερικού του διάκοσμου: μαρμάρινα τραπέζια με πόδια από χυτοσίδηρο, καρέκλες από μαύρη λάκα, τοιχογραφίες με τεχνοτροπία fresco (οι περισσότερες αποδίδονται στον Vito Timmel), φωτιστικά αντίκες, περίτεχνα γλυπτά που απεικονίζουν σε αέναη επανάληψη το φυτό του καφέ και ένα επιβλητικό μπαρ, σωστό κομψοτέχνημα! Η διακόσμηση του Καφέ έγινε, όπως αναφέρουν οι πηγές, υπό την επίβλεψη του διάσημου καλλιτέχνη και συγγραφέα Napoleone Cozzi. Το εσωτερικό του Καφέ έχει πολλά στοιχεία που παραπέμπουν στο στυλ Secession, στυλ που παρατηρείται κυρίως σε βιεννέζικα Καφέ, ενώ κομψά έπιπλα και πίνακες ζωγραφικής ολοκληρώνουν την εικόνα.

Μια από τις πολιτιστικές εκδήλωσεις που φιλοξενούνται συχνότατα στο Καφέ

Το Αntico Caffe San Marco είναι επίσης από τα χαρακτηριστικότερα «λογοτεχνικά Καφέ» της Ιταλίας και μάλιστα, πριν από μερικά χρόνια, το 2018, πρωτοστάτησε ώστε να δημιουργηθεί μια λέγκα για την προστασία των Ιταλικών Ιστορικών Λογοτεχνικών Καφέ που κινδυνεύουν να κλείσουν, «παίρνοντας» μαζί τους σπουδαιότατα κομμάτια της ευρωπαϊκής Ιστορίας και Πολιτισμού.

Η Gabriella Valera, Πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Ποίησης & Αλληλεγγύης έχει πει ότι το San Marco είναι «διάσημο για την ιστορία του αλλά και επειδή έχει έναν σημαντικότατο ρόλο ως σύγχρονος τόπος συνάντησης και ανταλλαγής». «Δεν είναι μόνο το παρελθόν της πόλης, Είναι το παρόν και το μέλλον της» έχει αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σήμερα το Αntico Caffe San Marco εκτός από εξαιρετικό καφέ και γλυκίσματα, προσφέρει επίσης μοναδικά πιάτα υψηλής γαστρονομίας, πρωτότυπες δημιουργίες από έναν οραματιστή σεφ, ενώ διαθέτει και τεράστια γκάμα κρασιών και οινοπνευματωδών.

Καφές και γλυκό σε ένα περιβάλλον με μακρά ιστορία και σύγχρονη «ματιά»

Στο Αntico Caffe San Marco εκτός από το Καφέ και το εστιατόριο συστεγάζεται επίσης ένα μικρό, αλλά εξαιρετικά ενημερωμένο βιβλιοπωλείο όπου λειτουργεί παράλληλα και ως πολιτιστικός πυρήνας. Εκεί γίνονται συχνότατα παρουσιάσεις βιβλίων και συζητήσεις με συγγραφείς, ηθοποιούς και καλλιτέχνες. Κατά τη διάρκεια του έτους το Καφέ φιλοξενεί επίσης ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, μουσικές βραδιές, μιλόγκες και πολλά ακόμα.

ANTICO CAFFE SAN MARCO
via Battisti, 18
Trieste
www.caffesanmarcotrieste.eu

Αρχική


www.facebook.com/HistoricCafesRoute
www.instagram.com/historiccafesroute
@historiccafesroute

* Πηγή φωτογραφιών https://historiccafesroute.com
*H στήλη «Βόλτα» στα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου είναι μια συνεργασία των «Χ.Ν» και του Διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμος Ιστορικών Καφέ».

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα