Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Αντί σχολείου, πάρκινγκ στην περιοχή του Κλαδισού!

Αντιδράσεις – ερωτηματικά για τις επιλογές του Δήμου Χανίων

Αντιδράσεις αλλά και ερωτήματα γεννά η απόφαση του Δήμου Χανίων να διαμορφώσει σε χώρο πάρκινγκ οικόπεδο που προορίζεται για να φιλοξενήσει σχολείο. Ο λόγος για το ένα από τα οχτώ σχολεία που έχει δρομολογηθεί η κατασκευή τους από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή μέσω της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και συγκεκριμένα για το σχολείο που προορίζεται να καλύψει ανάγκες για την ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή της Νέας Κυδωνίας.

Να σημειωθεί ότι στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης είχε κάνει αναφορά στο θέμα του περιφερειακού πάρκινγκ στον Κλαδισό χωρίς, ωστόσο, να γίνει οποιαδήποτε διευκρίνιση ότι πρόκειται για οικόπεδο που είχε σχεδιαστεί να κατασκευαστεί σχολείο μέσω ΣΔΙΤ.

Παρασκευάς Περάκης και Ελένη Φουντουλάκη σχολιάζουν την επικαιρότητα και μπαίνουν… onLine με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑ.ΣΥ.ΔΑ.) Ανδρέα Χίου και την Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια, Συγγραφέα Αννέτα Μαρκογιαννάκη

Τα ερωτήματα βέβαια που γεννώνται είναι αν μπορεί σε ένα τέτοιο οικόπεδο να αλλάξει έτσι απλά η χρήση, αλλά και αν είναι σκόπιμο σε μια περιοχή που “στενάζει” από την έλλειψη σχολικών αιθουσών να μπει στον “πάγο” η κατασκευή ενός καινούριου σχολείου.

Ερωτηθείς για το ζήτημα, ο πρώην δήμαρχος που είχε χειριστεί το θέμα των ΣΔΙΤ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Δήμος Ενεργών Πολιτών”, Τάσος Βάμβουκας, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την παραπάνω εξέλιξη: «Εμείς σχεδιάσαμε σ΄ αυτό το οικόπεδο, έκτασης περίπου 4 στρεμμάτων, να γίνει ένα σχολείο μέσω ΣΔΙΤ καθώς στη Νέα Κυδωνία υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ένα σχολείο. Και βέβαια δεν μπορεί το ίδιο οικόπεδο να εμφανίζεται να έχει δύο διαφορετικές χρήσεις», τόνισε ο κ. Βάμβουκας.

Ερωτηθείς αν το συγκεκριμένο οικόπεδο παρουσιάζει προβλήματα που καθιστούν δύσκολη την κατασκευή σχολείου σε αυτό, ο πρώην δήμαρχος διευκρίνισε: «Υπάρχουν κάποιες γραφειοκρατικές δυσκολίες που έχουν σχέση με τη διευθέτηση του ρέματος, αφού το οικόπεδο είναι κοντά στον ποταμό και ξέρω ότι έχουν γίνει κάποιες ενέργειες για να ξεπεραστούν. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αν αποφασιστεί να αλλάξει η χρήση του οικοπέδου και να γίνει εκεί χώρος στάθμευσης, θα πρέπει προηγουμένως να βρεθεί κάποιο άλλο οικόπεδο στην περιοχή που θα φιλοξενήσει το σχολείο».

Συνεχίζοντας ο κ. Βάμβουκας άσκησε κριτική στην τοποθέτηση που έκανε ο δήμαρχος στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να μιλάει και να παρουσιάζει ως περιφερειακό πάρκινγκ ένα οικόπεδο που προορίζεται για σχολείο».

«Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει πρώτα να αλλάξει το σχέδιο πόλης καθώς δεν μπορείς να παρουσιάζεις ως περιφερειακό πάρκινγκ ένα οικόπεδο που θα κατασκευαστεί σχολείο. Σε περίπτωση δε που μιλάει για κάτι προσωρινό θα έπρεπε να το διευκρινίσει ή αλλιώς να πει ξεκάθαρα ότι θα καταργήσει το σχολείο. Σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως, θα πρέπει να βρεθεί ένα άλλο οικόπεδο για το σχολείο γιατί η περιοχή έχει μεγάλη ανάγκη», συμπλήρωσε καταλήγοντας ο κ. Βάμβουκας.

1 Comment

  1. Θλιβερή ιστορία… Για όσους δεν το γνωρίζουν, όταν υπουργός Παιδείας ήταν ο Ευρ. Στυλιανίδης, αποφασίστηκε η ίδρυση (μεταξύ άλλων σχολικών μονάδων στα Χανιά) του 2ου Γυμνασίου Νέας Κυδωνίας με τον ρητό μάλιστα ορισμό ότι το Σχολείο αυτό θα λειτουργούσε από το σχολικό έτος 2009-2010. Επειδή, κατά το λεγόμενο, οι μεταξωτές κορδέλες αποδείχτηκαν φύκια, ύστερα από λίγα χρόνια με την υπ’ αριθ. 101876/Δ4 κοινή απόφαση Υπουργού Οικονομικών και Παιδείας & Θρησκευμάτων (ΦΕΚ 1901Β’/5-8-2013) καταργήθηκε από το σχολικό έτος 2013-2014 (μαζί και οι άλλες αόρατες σχολικές μονάδες.
    Τα σημειώνω αυτά, επειδή έζησα την ασφυκτική κατάσταση κάτω από την οποία λειτουργούσε – και λειτουργεί – το μοναδικό Γυμνάσιο της περιοχής. Για την κατάσταση αυτή δεν είχε γίνει τίποτε από τους αρμόδιους, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένως υπήρξαν ενέργειες και παραστάσεις εκ μέρους του Σχολείου (και προσωπικώς είχα γράψει κατ’ επανάληψη στα ΧΝ για το θέμα αυτό). Προσθέτω και τούτο (για να γελάσουμε λίγο): ημέρα του Αγιασμού, 11 Σεπτεμβρίου έτους … (δεν το θυμάμαι με σιγουριά), παρών ήταν και ο τότε Δήμαρχος Νέας Κυδωνίας. Στο τέλος του κατ’ έθιμο χαιρετισμού, απευθυνόμενος σε ολόκληρη τη σχολική κοινότητα προανήγγειλε ότι τον επόμενο χρόνο (που θα ακολουθούσε…) ο Δήμαρχος θα παρευρισκόταν στον Αγιασμό τόσο του 1ου όσο και του 2ου Γυμνασίου Νέας Κυδωνίας! Όταν το ακούσαμε αυτό, αναρωτηθήκαμε πού (θα) βρισκόταν αυτό το 2ο Γυμνάσιο, αφού δεν υπήρχε μέχρι εκείνη την ώρα ούτε χωράφι διαθέσιμο ούτε σχέδιο – τίποτε! Επέμενε όμως και ήθελε να τον πιστέψουμε (κάποιοι συνάδελφοι άρχισαν να κάνουν όνειρα και σχέδια, για να πάρουν οργανική θέση στο Σχολείο αυτό).
    Μικρή ίσως ιστορία, ικανή όμως να δώσει απαντήσεις σε πολλές απορίες.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες