Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Αντί πινακίου φακής…!

Ανέκαθεν ο άνθρωπος είχε στο DNA του την «ηδονή» της προδοσίας για πολλούς και διαφόρους λόγους! Από τα χρόνια της Σταύρωσης του Χριστού με τρανταχτό παράδειγμα το φιλί του Ιούδα, ενός εκ των δώδεκα μαθητών του, που δεν δίστασε, δεν ντράπηκε, να τον προδώσει για τριάντα αργύρια! Από τότε η  κοινωνία μας παρήγαγε μικρούς και μεγάλους προδότες με μεγάλο συμβολισμό ακόμα και σήμερα, όπως Κερκόπορτα, Εφιάλτης κ.ά.
Σήμερα, στην παγκοσμιοποίηση των πάντων, σ’  ένα συνονθύλευμα ιδεών και συγκρούσεων  μεταξύ λαών, ομάδων και ατόμων, η προδοσία ή κοινώς το «κάρφωμα» βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας της κοινωνικής διαφθοράς και της αλλοτρίωσης των συνειδήσεων! Μια κοινωνία φτιαγμένη από εύθραυστο υλικό, που βρίσκεται στο κατώγειο της ηθικής και της λασπολογίας!
Αυτή η ισοπέδωση όλων που τείνουν να εξομοιωθούν και να μην ξεχωρίζεις το κακό από το καλό, το άσχημο από το ωραίο, τον κακόβουλο από τον καλοπροαίρετο, την αλήθεια από το ψέμα, την υποκρισία από την αυθεντικότητα, τείνει να καθιερωθεί, χωρίς όρια και διακριτούς ρόλους!
Ένα παράδειγμα που αναφέρουμε, για του λόγου το αληθές, είναι και αυτό με την ταύτιση μικρών και μεγάλων, πολλές φορές με σούπερ ήρωες που σκοτώνουν ή με ανθρώπους της νύχτας τα λεγόμενα  «λαμόγια», ή με διεφθαρμένους πολιτικούς, ή με μεγιστάνες του πλούτου και της μαφίας!
Στην καθημερινότητα συνηθίζουμε να λέμε ότι έχουμε:
1. Πολλούς φίλους ή  πολλούς followers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από τους οποίους ελάχιστοι είναι πραγματικοί ή μετρούνται στα δάχτυλά μας αυτοί που είναι αυθεντικοί και δεν πρόκειται να μας συκοφαντήσουν ή κοινώς να μας «θάψουν» Είναι λίγοι αυτοί  που θα μας σχολιάσουν θετικά!
2. Πολλούς από το συγγενικό περιβάλλον που μας φθονούν και μας ζηλεύουν και με την πρώτη ευκαιρία μπορεί να μας διαπομπεύσουν!
3. Πολλούς κατά συρροή συκοφάντες από το επαγγελματικό περιβάλλον που δεν χάνουν ευκαιρία να πιαστούν από ένα λάθος για να μας λασπολογήσουν γιατί οι ίδιοι αισθάνονται μια βαθιά κενότητα  μέσα τους και διακατέχονται από πολλά κόμπλεξ!
4. Πολλούς που μπορούν να εξαγοραστούν για ένα μέτρο γης, για μια ψήφο, για ένα ρουσφέτι, για μια εξυπηρέτηση!
5. Πολλούς που μας γυρίζουν την πλάτη γιατί δεν βρίσκουν πλέον συμφέρον, άσχετα αν έχουν επωφεληθεί ποικιλοτρόπως κατά το παρελθόν από εμάς!
Μικρές, καθημερινές προδοσίες, που δρουν επικίνδυνα και διαταράσσουν τη συνοχή και την αυθεντικότητα της κοινωνίας, σε μια κοινωνία που έμαθε να μην κάνει κανένας αυτοκριτική, να μην ασχολείται με τον εαυτό του και  τη βελτίωσή του, αλλά επιλέγει την εύκολη λύση, της ενασχόλησης με τους άλλους, για να καλύψει τα δικά του προβλήματα και τις δικές του μαύρες…. τρύπες!
Για όλους αυτούς δεν υπάρχει τιμωρία; Υπάρχει, αυτή της συνείδησης, που σαν σαράκι σε κατατρώει και πολλές φορές σε οδηγεί κρεμασμένο κάτω από μια συκιά, σαν τον Ιούδα τον Ισκαριώτη!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα