Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

«Αντι-ασφαλιστικό» νομοσχέδιο, λένε μηχανικοί των Χανίων

Αύξηση των εισφορών σε τέτοιο βαθμό που κάνει σχεδόν αδύνατη την εργασία φέρνει το νέο ασφαλιστικό, ειδικά για τους νέους μηχανικούς. Αυτό τονίσθηκε στην εκδήλωση για το ασφαλιστικό στους μηχανικούς που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Εργατικό Κέντρο από τις παρατάξεις: «Μαχόμενοι Μηχανικοί» στο ΤΕΕ, την Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Μεταπτυχιακών και υποψήφιων διδακτόρων και την Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης.
Μιλώντας στα «Χ.Ν.» ο πολιτικός Μηχανικός Γιώργος Πιαγκαλάκης τόνισε πως η εκδήλωση έγινε καθώς «χρειάζεται μια ενημέρωση γιατί η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει ένα επικοινωνιακό καταιγισμό για να μας πείσει ότι είναι φιλολαϊκή η πρόταση της για το ασφαλιστικό. Η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει μια ιδιαίτερη σημασία αφού γίνεται από εργαζόμενους και μελλοντικούς μηχανικούς καθώς το ασφαλιστικό κτυπάει και του νέους μηχανικούς στους οποίους ουσιαστικά απαγορεύεται η άσκηση του επαγγέλματος. Ο νέος που θα μπει στην ζούγκλα της αγοράς εργασίας θα αντιληφθεί με τον πιο σκληρό τρόπο ότι θα δυσκολευτεί να πληρώσει ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές.»
Ειδικότερα ο κ. Πιαγκαλάκης παρουσίασε μια σειρά από στοιχεία αναφορικά με τις αλλαγές που φέρνει η πρόταση της κυβέρνησης. «Μετά και την περίοδο «χάριτος» που δίνει ο Κατρούγκαλος από το 2017 έως το 2019 ένας μηχανικός που εργάζεται πάνω από 5 χρόνια για να ζει αξιοπρεπώς θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα 35.000 για να έχει καθαρό μηνιαίο μισθό 899 ευρώ (αφαιρούμε ασφαλιστικές εισφορές, το 26% από το πρώτο ευρώ, την προκαταβολή φόρου, το τέλος επιτηδεύματος) . Τα υπόλοιπα χρήματα τους τα αφήνει η …μεγαλόψυχη κυβέρνηση για να πληρώσει ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ και να επιβιώσει!». Σ
Στην πρόταση των «Μαχόμενων Μηχανικών» ο κ. Πιαγκαλάκης έκανε λόγο για την ανάγκη «συνολικής απάντηση των εργαζόμενων. Μπορούν να πάνε μαζί οι εργοδότες μηχανικοί με τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους; Φυσικά και όχι, το ίδιο και οι μεγαλοδικηγόροι και οι μεγαλογιατροί με την πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών. Για αυτό και μιλάμε για ένα μέτωπο που θα αποτελείται από τα εκμεταλλευόμενα στρώματα. Δεν οδηγεί πουθενά η λογική «προστασία του ταμείου μου» και τα επαγγελματικά ταμεία που σε χώρες όπως η ΗΠΑ που τα χρησιμοποιούν κατά κόρον, έχει οδηγήσει σε κατάρρευση των ταμείων και χιλιάδες συνταξιούχοι εκεί να μένουν ξεκρέμαστοι χωρίς υγειονομική περίθαλψη και σύνταξη. Ούτε η λογική που προωθούν κύκλοι του ΤΕΕ «να φτιάξουμε ένα επαγγελματικό ταμείο και να το διαχειριστούμε εμείς» μας βρίσκει σύμφωνους. Γιατί αν δούμε πως το ΤΕΕ διαχειρίζεται τα αποθεματικά τους δίνοντας 350 εκ. για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Αττικής πριν από δύο μήνες αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε ότι δεν μπορούμε να τους εμπιστευτούμε να διαχειριστούν το ταμείο μας.»
Από τη μεριά της η Δέσποινα Τσιλίκη μηχανολόγος μηχανικός υπογράμμισε πως οι προτάσεις της κυβέρνησης «καταργούν κάθε δυνατότητα είτε παραμονής είτε εισόδου στο επάγγελμα, οδηγούν τη νέα γενιά στο να μεταναστεύσει λέγοντας την ότι χωρίς δουλειά θα πληρώνει υπέρογκες εισφορές και αν βρεις δουλειά καλύτερα να μην τις δηλώνεις γιατί δεν θα σου μείνει φράγκο στη τσέπη. Είναι μονόδρομος να παλέψουμε απέναντι σε αυτό. Το ΤΕΕ κακώς είχε μπει σε ένα διάλογο και είχε δώσει μια ψευδαίσθηση ότι μπορεί να βρεθεί λύση όταν το σχέδιο που πρότειναν εξαρχής ήταν ότι θα πληρώνεται είτε έχετε είτε όχι».
Αναφερόμενη στη στάση της αντιπολίτευση κ. Τσιλίκη είπε πως είναι υποκριτική καθώς «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ ακολουθούν τα γνωστά επικοινωνιακά τρικ , λέγοντας όχι στο ασφαλιστικό για να μπορέσουν να θηρεύσουν ψήφους σε ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Όταν έχουν ψηφίσει το 3ο μνημόνιο, έχουν υποστηρίξει το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα είναι τουλάχιστον υποκριτικό να μην τα υποστηρίζεις αυτά που ψήφισες αλλά να λες ότι αντιδράς στο ασφαλιστικό για αυτό και δεν μας πείθουν».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα