Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανοικτή επιστολή προς το Πολυτεχνείο Κρήτης

Κύριε διευθυντά,
το θέμα αυτής της ανοικτής επιστολής, είναι ο σχολιασμός της Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Πολυτεχνείου Κρήτης για τη Ι. Μονή της Αγίας Τριάδας.
Επιθυμία μου είναι να επικοινωνήσω ουσιαστικά με την μελετητική ομάδα του Ιδρύματος. Όμως ως πολίτης, λόγω των τελευταίων γεγονότων (γνωστά σε όλους του Χανιώτες), όπου το Πολυτεχνείο Κρήτης πρωτοστατεί με την ιδιότητα του επιχειρηματία στην επικαιρότητα της πόλης μας, θεωρώ υποχρέωσή μου να τοποθετηθώ και στο ευρύτερο κοινό.
Μέχρι πριν λίγα χρόνια, οι φορείς του Δημοσίου, και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου είχαν ως ρόλο, την κοινωνική και πολιτιστική υποστήριξη του τόπου και της κοινωνίας αναφοράς τους. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι παραπάνω δομές έχουν «προικιστεί» με περιουσιακά στοιχεία ώστε να υποστηριχθεί η λειτουργία τους, ο κοινωνικός τους ρόλος και η συμβολή τους στην ανάπτυξη του τόπου. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτηρίου της 5ης Μεραρχίας, δεν είναι σημαίνον, όσο η λειτουργία του ιδρύματος ως επιστημονικού και κοινωνικού πυλώνα της πόλης.
Οι αναθέσεις των μελετών για τα Νεώρια και των επιστρώσεων του Ενετικού Λιμένα στο Πολυτεχνείο είχαν την κοινωνική αποδοχή των πολιτών. Η ανάδειξη των Νεωρίων αποτελεί αντικείμενο διεπιστημονικής έρευνας.
Ανατέθηκε όμως στο Πολυτεχνείο και η μελέτη «ιστορικής έρευνας» για την Μονή της Αγ. Τριάδας καθώς και η «έρευνα για την μετατροπή και την επανάχρηση της Ιερατικής σχολής» καθώς και η «Αποκατάσταση των κατοικιών γύρω από την Μονή για την διαμονή των ερευνητών». Σ’ αυτή την ανάθεση δεν υπάρχει έρευνητικό αντικείμενο.
Διότι:
Α. Η ιστορική έρευνα έχει γίνει από την διακεκριμένη συνάδελφο αρχιτέκτονα κα Παναγιώτα Τριμανδήλη-McGann. Την εκπόνησε όντας στέλεχος της 13ης Εφορείας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων. Τα στοιχεία της δημοσίευσης είναι: Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών: ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ, ΤΟΜΟΣ Α΄ΑΘΗΝΑ 1984, σελ.65-76.
Β. Για την επανάχρηση της Ιερατικής Σχολής και την «Αποκατάσταση των κατοικιών γύρω από την Μονή για την διαμονή των ερευνητών», δεν αντιλαμβάνομαι ποιο είναι το ερευνητικό πεδίο. Ο κάθε κάτοικος των Χανίων χωρίς καμία σχετική ειδικότητα, αντιλαμβάνεται ότι η Ιερατική Σχολή θα προταθεί να μετατραπεί σε ξενοδοχειακό κατάλυμα για να φιλοξενεί τους επισκέπτες του θρησκευτικού τουρισμού.
Κατά τη γνώμη μου, για να εξυπηρετήσει αυτή η σύμβαση μελέτης ένα πραγματικό ερευνητικό σκοπό οφείλει να μελετήσει και να πιστοποιήσει τις ιδιότητες των φυσικών λίθων όσον αφορά τη θερμομονωτική ικανότητα και την πυραντίσταση.
Ετσι θα αποκτήσομε, επιτέλους, πραγματικές τιμές βάσει του προτύπου: ΕΛΟΤ ΕΝ 771-6:2011+ Α1:2015 τις ανοιγμένες θερμοχωρητικότητες, τους συντελεστές θερμικών αγωγιμοτήτων και τους συντελεστές θερμικών αντιστάσεων των φυσικών λίθων των πετρωμάτων της Κρήτης ή των Χανίων οι οποίοι έχουν χρησιμοποιηθεί ή θα χρησιμοποιηθούν ως φέροντα δομικά στοιχεία στις κατασκευές των κτισμάτων. Η αναφορά γίνεται προφανώς για αναγνωρισμένα πετρώματα τα οποία διατίθενται από αδειοδοτημένες επιχειρήσεις.
Η αναζήτηση αυτή απαιτείται διότι όπως έχει διαπιστωθεί από την εμπειρία των μηχανικών και των εμπλεκομένων γενικά στην κατασκευή και μελέτη κτισμάτων από λίθινο φέροντα οργανισμό, οι παραπάνω τιμές των φυσικών λίθων που παρουσιάζονται στον Ελληνικό Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Συγκεκριμένα από την πράξη προκύπτει ότι τα κτήρια που έχουν κατασκευαστεί από φυσικούς λίθους παρουσιάζουν εσωτερικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας που ικανοποιούν ή προσεγγίζουν τις επιθυμητές, ακόμη και για τις δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες χωρίς πρόσθετα βιομηχανικά υλικά και χωρίς την ανάγκη λειτουργίας ενεργοβόρων μηχανικών μέσων, για το μεγαλύτερο μέρος του ημερολογιακού έτους.
Οι φυσικοί λίθοι όπως είναι γνωστό αποτελούν επί πλέον ένα δομικό υλικό με υψηλό δείκτη πυραντίστασης και η χρήση του αποτελεί ευνοϊκό παράγοντα στις κατασκευές των κτιρίων.
Εχοντας την βεβαιότητα ότι οι μελετητές έχουν ως πρόθεση την υποδειγματική αναστύλωση και επανάχρηση των λιθοκτίστων κτισμάτων της Ι. Μονής, με βιοκλιματικά κριτήρια, προσδοκώ ότι θα μας παραδώσουν τα στοιχεία της έρευνας τους, προκειμένου οι ιδιοκτήτες αλλά και οι μηχανικοί του τόπου να συμμετέχομε στο εξής με το υλικό αυτό που βρίσκεται σε αφθονία στην περιοχή μας στην ποιοτική αναβάθμιση της κατοίκησης χωρίς ενεργοβόρα εισαγόμενα βραχύβια και ενίοτε επικίνδυνα υλικά.
Αυτό θα δικαίωνε τον κοινωνικό ρόλο της ομάδας μελέτης και του Πολυτεχνείου και θα εξαφάνιζε τον (φαινομενικά) ανταγωνιστικό ρόλο του Πολυτεχνείου Κρήτης απέναντι στους πιστοποιημένους μελετητές .
Χανιά 18-9-2020
Γεωργία Ε. Νικηφοράκη
Αρχιτέκτων αρ. Μητρώου Μελετητών
5941 Τάξη Γ κατ. 6 & 7


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα