Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

“Ανοιξη Ψυχής”

Με μεγάλη χαρά πήρα στα χέρια μου το νέο βιβλίο του καλού φίλου και ομότεχνου Παύλου Πολυχρονάκη, εκλεκτού μέλους της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών (Δ.Ε.Ε.Λ.), με τίτλο “Άνοιξη Ψυχής”.
Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι γνωρίζουμε τον Παυλή κυρίως από τα επιτυχημένα σατιρικά του κείμενα, που περιλαμβάνονται στα βιβλία και τα δημοσιεύματά του, στα οποία «άνευ δέους και πάθους» σατιρίζονται χαρακτήρες ανθρώπων, καταστάσεις και κυρίως τα πολιτικά πρόσωπα και δρώμενα του τόπου μας, χωρίς χυδαίες και εξεζητημένες εκφράσεις, που στοχεύουν μέσα από το χιούμορ στον προβληματισμό και τη γόνιμη κριτική πάντα όμως με τρόπο λεπτό. Σφάζουν με το μπαμπάκι κατά τη λαϊκή έκφραση.
Έτσι, λοιπόν, αρχίζοντας να μελετώ το νέο πόνημά του, ένοιωσα κάτι διαφορετικό.
Προικισμένος με πηγαίο ταλέντο ο πολυγραφότατος ποιητής και συγγραφέας Παύλος Πολυχρονάκης, ξεδιπλώνει μέσα από τις σελίδες του νέου βιβλίου του «Άνοιξη Ψυχής», μια καινούργια πτυχή της ποιητικής του τέχνης, όχι εντελώς άγνωστης σε όσους τον γνωρίζουν και παρακολουθούν τα κείμενά του.
Το πρώτο μέρος του βιβλίου, μας ταξιδεύει στον διαχρονικό κόσμο της αγάπης είτε με τη γενικότερη έννοια, είτε της ερωτικής αγάπης με όλες τις διακυμάνσεις της, με πλούσιες εκφράσεις τρυφερότητας και πάθους και σαν γνήσιος Κρητικός δεν παραλείπει να το στολίσει με κάποιες  όμορφες μαντινάδες.
Σε άλλες θεματικές ενότητες εκφράζει κοινωνικούς προβληματισμούς, μας μιλά για την ευτυχία, τη χαρά, την ομορφιά κ.λπ.
Πλημμυρισμένος από αισθήματα ανθρωπισμού συγκινείται και αναφέρεται στις δυσμενείς διεθνείς συγκυρίες, τον πόλεμο, την ειρήνη, την προσφυγιά, την στέρηση κ.λπ.
Δεν ξεχνά τον αθλητισμό μια και ο ίδιος υπήρξε Πανελληνιονίκης στις ρίψεις και τον δέκαθλο και αφιερώνει κάποια ποιήματά του στον αθλητισμό και τους αθλητές  όπως αυτά: «Ο αθλητής», «Ο καλύτερος», «Ο παλαίμαχος» κ.ά.
Έχοντας βαθιά συναισθήματα φιλοπατρίας αναφέρεται στην πατρίδα όπως στα ποιήματα «Ελλάδα μας», «Σουλιώτισσες», «Αρκάδι» κ.ά.
Δεν ξεχνά τη σατιρική του διάθεση ρίχνοντας λίγο πιπεράκι σάτιρας όπως στα ποιήματα «Η φίμωση» και «Η προσγείωση».
Η ύλη του βιβλίου συμπληρώνεται με διάφορα άλλα κοινωνικά θέματα.
Γενικά όλα τα ποιήματά του έχουν μια διαχρονική αξία και διαβάζοντάς τα θα βρεις μέσα στους στίχους αισθήματα και βιώματα, που αντανακλούν κάποιες καταστάσεις που έχει και ο κάθε αναγνώστης βιώσει στη ζωή του  ή  σου δίνουν την αίσθηση ότι αν μπορούσες να εκφραστείς ποιητικά κάπως έτσι θα εκφραζόσουν.
Φανατικός του παραδοσιακού στίχου με ομοιοκαταληξία ακολουθεί με πολύ προσοχή τον δρόμο του πετυχαίνοντας το απόλυτο.
Η γλώσσα του απλή, λαϊκή θα έλεγα, χωρίς περιττά φτιασίδια και ανοίκειες εκφράσεις, που κουράζουν, κατανοητή και από τον πλέον ολιγογράμματο αναγνώστη αποδίδει ένα ιδιαίτερο άρωμα αυθεντικότητας που συνθέτουν τελικά και εκφράζουν τα βαθιά νοήματα των ποιημάτων του.
Σε πολλά ποιήματα φαινομενικά υπάρχει το προσωπικό στοιχείο, που όμως δεν έχει καμία σημασία.
Πολλές φορές χρησιμοποιούμε κάποια προσωπικά βιώματα για να εκφράσουμε κάποια συναισθήματα, αλλά τις περισσότερες φορές τα αντικαθιστούμε επηρεαζόμενοι από την περιγραφή καταστάσεων του περίγυρου.
Αξία έχει η ικανότητα του ποιητή-δημιουργού που παίρνοντας τη θέση σκηνοθέτη αγγίζει ένα θέμα το οποίο, απ’ όπου και να το έχει πάρει, το επεξεργάζεται και το παρουσιάζει με στόχο να φορτιστεί συναισθηματικά ο αναγνώστης και τελικά να αντιληφθεί τον πραγματικό στόχο του.
Αγαπητέ Παυλή θερμά συγχαρητήρια και καλοτάξιδο και αυτό το βιβλίο σου.
Να είσαι υγιής και δυνατός να μας χαρίσεις και άλλα έργα στο μέλλον.

*αντιπρόεδρος Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών (Δ.Ε.Ε.Λ.)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα